Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. november 19.
Szigorítják a patikalapítást - SomogyTV

(...)

A törvénytervezet nem csak a patikalapításra vonatkozóan tartalmaz korlátozásokat, hanem a már működő gyógyszertárak esetében is kötelezővé teszi, hogy 2014-ig a nem szakmabeli tulajdonosuk adják el részesedésüket vagy annak egy részét. A cél az, hogy minden egyes gyógyszertár működtetési joga 50+1 %-ban végzett gyógyszerészek kezébe kerüljön.

A multik ennek nyilván nem örülnek, bár az egyik nagy vállalat úgy elfogadná a tervezetet, ha az csak az eztán alapítandó patikákra vonatkozna.

Dr. Kinics László, elnök,PharmaNova: Nyilvánvaló, ha nem módosul, akkor minden lehetséges jogi eszközt megragadunk, a vagyonunk védelme érdekében.

Az egyik kaposvári patikus, aki még állami gyógyszertárvezetőként kezdte, sokat mesélt a kialakult helyzetről. Az előző kormány patikaliberalizációja balul sült el. Ahelyett, hogy ott nyílt volna gyógyszertár, ahol valóban szükséges, a multik inkább a jól eltátott területen teremtettek konkurenciát a helyieknek. A megoldás pedig egyszerű lenne.

Dr. Major Jenő, tulajdonos, Korona Gyógyszertár: Ezzel kapcsolatosan az Európai Bíróságnak 2005 májusában volt egy döntése, amit M.o-n úgy lehet megvalósítani, hogy pénzbe se kerül, és szervezést sem igényel, az ellenzékkel sem kell megküzdeni. Ezt a bírósági döntést törvénybe kellene iktatni. És nagyjából ugyanarról szól, mint a mostani tervezet, ami 51%-ot adna a patikusok kezébe - tette hozzá.

A patikus szerint a patika-láncok üzleti alapon nagyon komoly profithoz jutottak azáltal, hogy különféle marketing eszközökkel saját üzletükbe csábították a betegeket. Szappant például mi is kaptunk ajándékba, de hamarosan ez már a múlté: Januártól ugyanis nem lehet ily módon behozni az utcáról a vásárlót egyik cégnek sem. Pedig nem ritka, hogy a beteg még a recept beváltása előtt megkérdezi, hogy kap-e ajándékot, mert ha nem, elmegy máshova...

(...)

Dr. Nagy Lajosné, tulajdonos, Böhönyei gyógyszertár: Ebben a faluban, ugye több gyógyszertár nem létesült, és ennyi embernek egy gyógyszertár bőven elegendő.

Az, hogy a tervezet bevezetésével javulna e a települések lefedettsége, még a jövő zenéje...

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél