Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. november 29.
Különös történetek - Esetismertetés VI. Posztmodern „Déva vára”

Esetismertetés VI..pdf


Az előző esetismertetésben (V. számú) már megismert „gáláns” patikalánc-építő, aki „különös érdeklődést tanúsít az orvosi rendelőkkel egybeépített gyógyszertárak iránt”, a liberalizáció első évének tavaszán tett ajánlatot mai történetünk települési önkormányzatának is. Ajánlatának lényege, hogy saját cégének költségén egészségházat épít, az önkormányzatnak csupán azt kell vállalnia, hogy a településen praxist folytató orvosok meghatározott ideig az egészségházban rendelnek. Az ajánlat elválaszthatatlan része, hogy az egészségházban gyógyszertár is működik, melynek működtető-tulajdonosa a patikalánc-építő ajánlattevő vállalkozása.
A patikalánc-építő és az önkormányzat között a megállapodás ez esetben hamarosan megszületett. Még annak az évnek a nyarán képviselőtestületi ülés döntött egy településrendezési szerződésről (amely alapján a patikalánc-építő egyik cége megkezdhette a beruházást) és egy üzemeltetési szerződésről (amely 99 évre köttetett). Időközben a patikalánc-építő az ingatlant egy másik cégének értékesítette, amely viszont az előző céget bízta meg a beruházással. Az építési engedély 2008 elején megszületett. Ezt követően elkészült a kiviteli terv, majd megkezdődhetett a kivitelezés. Az épületszerkezet 2009 I. félévére elkészült és a tetőszerkezet készítése is megkezdődött. Azonban időközben kirobbant a vita az üzlettársak (a kivitelező cég tulajdonosai) között. A hírek szerint patikalánc-építő kollégánk a kötelezettségek minimalizálásában, üzlettársa pedig az elegáns, rendezett kivitelezésben volt érdekelt. A békés megoldás érdekében külön-megállapodás is született, amelynek azonban nem sikerült érvényt szerezni. Ezért a kivitelező cég ügyvezetője a cég tulajdonában lévő ingatlanokat értékesítette a patikalánc-építő egy harmadik cégének és az engedélyek átíratása is megtörtént. Ezzel párhuzamosan patikalánc-építő kollégánk úgy döntött (talán az üzlettársak között kirobbant vita „megoldását” remélve?), hogy a már félig felépült ingatlanra bontási engedélyt kér és új építési engedélyért folyamodik az illetékes hatósághoz. Posztmodern Déva vára…

Különös történetek - Esetismertetés VI. Posztmodern „Déva vára”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fotó készítésének dátuma 2010. augusztus 30.


A bontás megtörtént, a telekről idén augusztus 30-án készült fotó ezt meggyőző erővel bizonyíthatja. Új építkezésnek azonban – egyelőre – nyoma sincs. Sajátos fordulatot jelenthet, hogy a település polgármestere szeptember 27-én – negyven nappal a moratórium hatályba lépése után – a képviselőtestület ülésén bejelentette: a gyógyszertár megkapta a működési engedélyt. A történtek ismeretében újólag fel kell tenni a kérdést, hogy helyes-e az a hatósági gyakorlat, amely szerint eldózerolásra váró telekre kiadható a gyógyszertár működését engedélyező határozat? És joggal tehető fel a régen ismert kérdés is: „ilyen gazdagok vagyunk?”. Erre persze lehetne úgy válaszolni, hogy a saját pénzét mindenki úgy herdálja, ahogy akarja. Csakhogy az előző esetismertetésből már tudjuk, hogy „a gyógyszertárlánc sokmilliárd (!!!) forinttal tartozik egy budapesti székhelyű nagykereskedőnek”.
Hankó Zoltán

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél