Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. január 05.
Kezdődnek a patikai gondok - Napi Gazdaság

Nagyon sokszor tartozás fejében szereztek tulajdonrészt nagykereskedők a patikákban, ezt pedig idén a törvény már nem teszi lehetővé, pedig 16 milliárd forint feletti a gyógyszertárak lejárt kintlévősége (a szektor teljes nyeresége közben évente 8-10 milliárd forint). A készletezés a kiskereskedelemből már korábban áttevődött a nagykereskedelembe, így a fizetési nehézségek könnyen akár a gyógyszerellátás biztonságát is veszélyeztethetik.
A Magyar Gyógyszerészi Kamara budapesti szervezete levélben fordult több nagykereskedőhöz fizetési halasztást, illetve a késedelemi kamattól mentesítést kérve - tudta meg a Napi Gazdaság. Mint a Hungaropharma, a Phőnix és a Teva számára indoklásként leírják: az Országos Egészségpénztár (OEP) a gyógyszertárak részére ötnapos csúszással utalta át a tbtámogatások összegét (50 budapesti patikánál a késlekedés egy hetet is kitett). A levél szerint "e rendkívüli és váratlan helyzet a gyógyszertárak és a gyógyszer-nagykereskedők kapcsolatában is zavart okoz". Az ágazatból származó információink szerint viszont az ilyen csúszások közel sem annyira ritkák, hogy különleges körülményekről lehetne beszélni. A gyógyszerészi kamara - mint egy másik levélből kiderült - az OEP-től azt a tájékoztatást kapta, hogy hasonló eset az elmúlt két évben nem volt és a jövőben sem várható. Az elszámolási rend ugyanis már helyreállt. A fennakadásról próbálták a finanszírozók tájékoztatni az érintetteket, de ezt - a patikák hibája miatti - hiányosságok okán nem minden esetben sikerült megtenni. (...)

Tovább >>

A szerkesztő megjegyzése: a cikk utolsó mondatában szereplő "hiba" -  a szerzőtől kért tájékoztatás szerint - " az említett levélben szereplő kifejezés az email címlista hiányosságát jelenti".

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél