Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2015. október 26.
"Egészségszűrés termékbemutatóval" - prof. dr. Kata Mihály írása

A jelenség

Idős embereket telefonon „díjtalan egészségszűrésre” vagy „állapotfelmérésre” hívnak. Természetesen ingyen! Reprezentatív helyen „egészségügyi szűrést” végeznek, majd  „orvosi” szakkifejezéseket használva  lendületes és szakmailag hihetőnek tűnő előadást tartanak. „Egészségszűrés termékbemutatóval”A „vizsgálat” eredményeit már ott „értékelik”. Kiderül, hogy mindenkinek van ilyen-olyan „betegsége”. Kitartó lelki fárasztást követően felteszik a kérdést, hogy ugyan kinek mennyit ér meg az egészsége? Majd „megállapítják”, hogy ezreket költünk a patikákban olyan mesterséges szerekre, amelyek mérgezik szervezetünket, mert „az orvosok a gyógyszerrel csak kezelnek, de nem gyógyítanak”. − „A magas-vérnyomásból különben sem lehet kigyógyulni”. − „Az orvosok pontszámot kapnak a gyógyszergyáraktól”. − „Gyógyszergyárak pénzelik Győzikét is” stb., s mindez csakis a gyógyszergyárak arcátlan meggazdagodását szolgálja, holott léteznek kitűnő teák és van itt egy kis készülék is, ami alig néhány százezer Ft-ba kerül… És az emberek megvásárolják … Voltam ilyen rendezvényeken…

A meghívás

Otthon a vezetékesen rendszerint egy kellemes női hang egészségszűrésre vagy állapotfelmérésre invitál. A program reggeli után kezdődik és ebédig biztosan befejeződik. Hangsúlyozzák, hogy semmilyen vásárlási kényszer nincs, sőt, ennek még a gyanúsítást kikérik maguknak! A „vizsgálat” helye rendszerint egy olyan, viszonylag drága szállodai terem, ahová az „érdeklődők” zöme életében sohasem jut el (mert nincs rá pénze)...

 A „vizsgálat”

Meg kell mondanom, megadják a módját (hogy kellő bizalmat ébresszenek). Rendszerint ketten „dolgoznak”. Elkérik a Meghívót és a személyit is. Már ekkor megmérik vérünk oxigén-telítettségét (az ujjunkra csíptetett „készülék” kijelzőjét mi – persze – nem láthatjuk és megállapítják, hogy az bizony kevesebb 97%-nál)! Az előadóteremben térdig felhúzott nadrágban és mezítláb hőtérképet készítenek rólunk (egyébként az egész testünkről, így a lábunkról is, mert ezt később vetítik). Tehát a nadrág felhúzása és a mezítláb a ceremónia része...

 A „továbbképzés”

Az előadást pontosan kezdik. Aki elkésik, magára vessen. Az ajtót látványosan becsukják (ez is része a bizalom elnyerésének). A szimpatikus előadó, rendszerint nő, előbb testünk hőtérképét analizálja, majd a vörös vértestek összecsapódásáról tart PowerPoint-os előadást. Tényleg megdöbbentő, hogy e lemezkék milyen otromba módon képesek egymáshoz tapadni, miközben oxigén-szállító kapacitásuk nagyon csökken, elektromos feltöltődésük meg ellenkezőre vált. Mindegyiké azonos lesz! Ennélfogva vonzzák (?) egymást és kicsapódnak. A vetített diákon mindezt borzasztó látni, az ilyen vér már szinte képtelen keringeni! Ráadásul ez az egyik érdeklődő társunk vérmintája, akit közben néhány perces gyenge lézeres kezelésnek vetettek alá. És íme, a következő dián már jól látható is az eredmény, a vérlemezkék szétváltak egymástól, csupán 2-3 lemezke maradt együtt… Fantasztikus (már akinek)!

A terem hallgatóságának zöme láthatóan nyugdíjas (elvétve 1-2 fiatalabb is akad). Agyondolgozott, egyszerű, s talán unatkozó emberek, akiket „megtiszteltek” azzal, hogy ilyen szép helyen lehetnek. Nem nehéz megjósolni, hogy „akadhat valami betegségük” (különben otthon maradtak volna). Jó alanyok ahhoz, hogy mindent elhiggyenek. Közben kisfilmeken már orvosok nyilatkoznak − névvel és jó munkahelyi beosztás megjelölésével − valamiről, ami eléggé általános, és akár kapcsolatos is lehet a vérlemezkékkel, de szólhatna a táplálkozásról vagy akár a szülésről is...

 Az agitáció

A kb. 30 ember figyel, lényegében már összekovácsolódtunk. Néha egy-egy interaktív kérdés is elhangzik, s mindig akad valaki, akinek már volt ilyen-olyan betegsége és szedte ezt-azt a gyógyszert. Másfél órája vagyunk együtt, a lendületes előadás során sokat „tanultunk”, de kezdünk lankadni és arra gondolunk, hogy mit is ebédelünk. Az előadó vált és társalogva érdeklődik. Ezzel belopja magát a szívünkbe. Megosztjuk vele gondjainkat is (kinek nincsenek?). Valóban szimpatikus egyéniség. S jó az empatikus készsége is. Kiváló! Most éppen az „érdekli”, hogy kinek mije fáj? Tovább kérdez (úgy tesz, mintha tényleg érdekelné). Hány féle gyógyszert szed? És mennyit költ rá? Ez bizony valóban sok, a nyugdíj meg kevéske. Helyben vagyunk. Ha ez havonta ennyi, akkor évente 12-szer ennyi. És nincs mellékhatása? Már hogyne volna! Ugyan, melyik gyógyszernek nincs? Sőt, ezek olyan mesterséges, testidegen anyagok, amelyik mérgezik a szervezetünket. S mindezért sok, nagyon sok pénzt fizetünk! Be kell látnunk, hogy rossz úton járunk. Pedig ott vannak a teák, mert azok természetes anyagok. Ki szokott teát készíteni? (Mindig akad valaki). Tényleg beszélgetünk, talán már társalgunk is… A kifárasztás sikerült, a legjobb úton haladunk.

 Az „eredmény”

Még egy kis puhítás, néhány lazának tűnő kérdés arról, hogy ki mennyit szánna az egészségére? Számok röpködnek, hogy ezer vagy kétezer Ft-ot. És valójában mennyit adnak ki? Az rengeteg pénz! Viszont…

Viszont az a kis gyenge lézer-ketyere [esetünkben éppen a VitaliserR], amelyik olyan jól szétcincálta egyikünk összetapadt vérlemezkéit, nos, az segítene. Teljesítménye 5 milliwatt alatt van és nincs mellékhatása! Sajnos, eladható készüléket nem hoztak. Ők különben sem árusíthatják! Meg az egyénenkénti dózis megállapításához orvosi vizsgálat szükséges! És az eredményes terápiához az orvosnak hosszabb időn át követnie kell a pácienst (szándékosan nem beteget írok!), ami esetükben négy év (!).

Már 11 óra van és kezdünk komolyan gondolni az ebédre. Van, aki szedelődzködik… És akkor jön a vissza nem térő ajánlat: az egyik kis lézer csak 399 ezer, de a másik jobb, az 485 ezer Ft. De négy évre nincs gondunk! − Három házaspár úgy dönt, hogy kettejüknek már megéri. Ők maradnak…

Megkérdeztem, ha ezt a kitűnő készüléket a precizitásáról ismert Svájcban fejlesztették ki és nálunk forgalmazzák, akkor ugyan melyik kórházban vagy klinikán hány emberen végeztek összehasonlító kísérleteket és milyen eredményre jutottak? Pimasz kérdésemre (természetesen?) nem kaptam választ.

 Egy újsághír

Zalaegerszegen idős, gyanútlan ügyfeleket egészségszűrésre és termékbemutatóra hívtak. Amikor az „előadók” meglátták a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) munkatársait és a rendőröket, elmenekültek… Mások a Q10-et ajánlják, mert „marhahúst nem mindenki ehet, de Q10-et szedhet”. Volt, hogy (Kínában gyártott!) „svájci” különleges konyhaedény-készletet ajánlottak, amelyekkel olcsóbban, egészségesebb ételeket készíthetünk. Van elektrostimulátor 530 ezer Ft-ért… A cégek azzal védekeztek, hogy csupán közérzetjavító hatásuk van (használati utasításuk szerint semmilyen gyógyító hatásuk sem volt).

Voltam olyan előadáson, ahol − háttérfilmként − szép fiatal nőket és vadállatokat mutattak, egzotikus környezetben. Szép volt, nekem is tetszett… Tavaly a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz 104 ezer panasz érkezett! Tíz bemutatóból hétben találtak szabálytalanságot, ami éppen 70%, több mint 70 ezer eset, munkanaponként kb. 280!

A törvény szerint a jegyzőnél be kell jelenteni a termékbemutatót (amit, ha egy nappal korábban megtartanak, akkor így az ellenőrzést megelőzik). Másik megoldás: egy hosszabb és egy rövid, 15 perces előadással készülnek és „ha baj van”, lelépnek. Ez a cég évente 150-200 bemutatót tart (Népszava, 2015. október 2.). Tervezik, hogy a cégek legyenek telefonon és e-mail-en is elérhetők! Ne lehessen, és ne kelljen a helyszínen vásárolni! A vásárlók élni tudjanak elállási jogukkal! Ne lehessen a termék eladásához kapcsolódó ajándékokat reklámozni!

Tény, hogy „dörzsölt előadók” zömében beteg nyugdíjasokat „megvizsgálnak”, hiszékenységükre számítva drága „valamiket” megvásároltatnak velük. Párhuzamosan igyekeznek lejáratni az orvosi és gyógyszerészi tevékenységet.

 A javaslat

Javaslom, hogy orvosok és gyógyszerészek, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, ill. más kompetens illetékesek szerezzenek további tapasztalatokat és foganatosítsanak intézkedéseket korunk korszerű kuruzslási formája ellen.

2015. október

Kata Mihály prof. emer., a Kamara etikai kollégiumának elnöke

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél