Magyar Gyógyszerészi Kamara – értékvédő érdekvédelem
H-1068 Budapest
Dózsa György út 86/b
Tel.: (+36-1) 351-9483
(+36-1) 413-1924
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu
Keresés akadálymentes verzió
KezdőlapA KamarárólTovábbképzésekSzakmai fórumPályázati lehetőségekKamarai tagsági információkIrattár
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
 Elfelejtett jelszó
 Regisztráció
GYIK
2018. 08. 30.
Tájékoztató az e-ügyintézésről
2016. 11. 23.
Tudnivalók az étrend-kiegészítőkel kapcsolatos megállapodásról
2014. 09. 22.
Személyi jogosok pontszám igazolása – mgyk.hu
2014. 06. 10.
Ki állítja ki a gyakorlati pont igazolást? - MGYK Országos Hivatala
2017. 06. 20.
Az AEEK működési nyilvántartással kapcsolatos tájékoztató anyagai
Gyógyszerészi Hírlap
Hírlevelek
Sajtófigyelő
2018. 10. 17.
Horváth Ildikó az új egészségügyi államtitkár
2018. 10. 16.
Nagyobb biztonságban vagyunk az elektronikus egészségüggyel - magyaridok.hu
2018. 10. 16.
Görögkatolikus orvosok lelkinapja Máriapócson - magyarkurir.hu
2018. 10. 15.
Hogyan próbálják megőrizni Marosvásárhelyen a magyar nyelvű oktatást? - M1
Szolgáltatások
2017. 03. 10.
Együttműködési szerződést kötött az MGYK és a Global Payments Europe
2012. 07. 18.
Tájékoztató anyagok a CIG Pannonia (volt MKB) biztosító szerződéssel kapcsolatban
2015. 10. 20.
Az OTP Bank ajánlata MGYK tagok részére
2015. 10. 16.
Tájékoztató a Volvo és az MGYK közti megállapodásról
2014. 07. 17.
Tájékoztató a MOL és a Kamara között kötött megállapodásról

E-Papír

 Bannerek

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek

 

MOL-MGYK tájékoztató!

Bannerek

 

 Vodafone

Bannerek

Gyógyszerész Gondozási Bizottság

Dr. Hodász István, az Egis vezérigazgatója volt a Táltosképző vendége
2016. január 19.
Nyomtatható változat

Az ifjú gyógyszerészeket a közéleti szerepvállalásra felkészítő rendezvénysorozat legutóbbi vendége dr. Hodász István volt. Az összejövetelt ezúttal az Egis Tudományos és Technológiai Központjában tartották.

A rendezvény dr. Hankó Zoltán köszöntő szavaival vette kezdetét, aki elmondta, az Egis Gyógyszergyár vendégeiként vannak jelen a gyár Tudományos és Technológiai Központjában, ugyanakkor „nekünk is van vendégünk, nevezetesen az Egis vezérigazgatója”, aki egyben a MAGYOSZ alelnöke és a rendezvénysorozat első gyógyszerész végzettségű előadója is.Dr. Hodász István, az Egis vezérigazgatója volt a Táltosképző vendége

Dr. Hodász István előadása elején köszöntötte a résztvevőket, és elmondta, látogatóközpontjukat a gyár alapításának 100 éves évfordulója alkalmából hozták létre. A céljuk az volt vele, hogy meg tudják mutatni az egészségügyben tevékenykedő kollégáknak, hogyan működik egy gyógyszergyár, anélkül, hogy ténylegesen bevezetnék őket a gyárba. Ezt követően a vezérigazgató egy rövid bemutatkozás után ismertette a gyógyszergyár történetét az 1913-as alapítástól napjainkig. A Balla Sándor gyógyszerész és a svájci Albert Wander által alapított gyár exportorientált vállalat volt a kezdettől fogva – hangsúlyozta, majd Balla Sándor életútjának bemutatása során említésre került, hogy a Balla család tulajdonában van jelenleg Argentína második legnagyobb gyógyszercége; ennek vezetését az alapító dédunokája veszi át. A gyár történetéből kiemelte az ötvenes évek államosítását, a névváltozásokat, a hatóanyag-fejlesztés és a -gyártás elindulását, a galenikus termékek, majd az injekciók gyártásának megkezdését, a tulajdonosváltást, illetve hogy 2013-tól elsőként Európában monoklonális biohasonló termékeket forgalmaznak.

„Vertikálisan integrált gyógyszergyártóként definiáljuk magunkat” – hangzott el, ami azt jelenti, hogy a kutatás-fejlesztéstől kezdve a termelésen át az értékesítésig minden a gyár kezében van. A k + f a hatóanyag-fejlesztéséről és gyártásáról is szól. Európában csak kevés ilyen cég van, jellemzően ugyanis az európai gyárak Ázsiából veszik a hatóanyagaikat, sőt egyre többször a gyógyszert is – az Egis viszont maga állít elő szinte mindent.

A következőkben néhány konkrét adatot ismertetett: hány országban vannak jelen, hányan dolgoznak náluk, hol értékesítik termékeiket stb. Majd kiemelte, jelentős hangsúlyt fektetnek arra, hogy a hazai bázisból kiindulva külföldön értékesítsék termékeiket. „A versenyképességet csak magyarországi értékesítéssel nem lehet megőrizni” – mondta. A következőkben azokat a terápiás területeket sorolta fel, amelyeken jelen vannak a készítményeik. Mint megtudtuk, „fragmentált a portfóliójuk”, több mint 130 molekulájuk ismert és 554 termék kerül ki a gyártósoraikról. Szót ejtett a kutatás-fejlesztésre fordított összegről is. Ezzel a kelet-európai uniós országokban az összes iparágat tekintetbe véve a harmadik helyen állnak, de az első kettő is gyógyszergyár. A fejlesztéseikkel kapcsolatban szó esett az innovációs díjaikról és a licence-aktivitásukról is. Ennek során termékeiket eladják más, többek között globális gyógyszergyáraknak is, akik ezeket, mint sajátjaikat értékesítik tovább.

Már az előadáson is lehetősége nyílt a hallgatóknak kérdések feltételére. Voltak, akik a generikus készítményekkel kapcsolatban voltak kíváncsiak a vezérigazgató véleményére. Így például azzal kapcsolatban, hogy nem lenne-e joga a betegnek tudni, ha a gyártók nem maguk gyártják a hatóanyagaikat? Említésre került a generikus készítmények egyenértékűségének és ellenőrzésének kérdése is.

A MAGYOSZ-szal kapcsolatos néhány kérdés is felmerült. Mint ismeretes, a szervezet megalkotta a „magyar gyógyszer” fogalmát. Ezt a minősítést csak az a gyógyszer kaphatja meg, amelyet hazánkban fejlesztettek ki, illetve gyártanak. Az előadó hangsúlyozta, azt szeretnék elérni, hogy a gyógyszerészek is megismerjék ezt a „bizonyítványt”, tudják, melyik a magyarországi előállítású gyógyszer. „Nem mindegy ugyanis, hogy magyar munkahelyeket teremtünk vagy elvesztünk. A külföldi gyógyszerek magyar munkahelyeket veszhetnek el” – hívta fel a figyelmet. Jó, ha ezt az aspektust is figyelembe veszik a kollégák. Szóba került a vaklicit kérdésköre is, dr. Hodász István ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a bevezetését követően érzékeny veszteségeket szenvedtek el a nagymértékű árcsökkenés és az átmenetileg piacra kerülő nagyszámú külföldi termék miatt. A szabályozás miatt a leszorított árak hosszabb távon is érvényesülnek, azonban a piacon elsősorban a stabil háttérrel rendelkező cégek termékei maradnak meg.

A saját hatóanyaggyártás továbbra is fontos az Egisnek – tudtuk meg egy kérdésre válaszolva a továbbiakban – akkor is, ha anyagilag közvetlenül nem is mindig éri meg. Ennek megvan a hagyománya és a szakmai bázisa az Egisben, így garantált minőségű terméket állítanak elő és ezt a tevékenységet a tulajdonos is támogatja. A vezérigazgató kifejtette, hogy a generikus gyártó jóval az originális termék szabadalmi védettségének lejárta előtt elkezdi a fejlesztést, ami akár új szintézis-utakat is eredményezhet. Ilyenért az Egis két esetben is kapott innovációs díjat. A gyógyszerészképzés helyzetével kapcsolatban is megfogalmazódtak kérdések. Dr. Hodász István szerint komoly igény van az iparban a jól felkészült gyógyszerészekre, azonban ennek kielégítésére a képzésben változásra lenne szükség. Stratégiai fontosságú ebből a szempontból is, hogy a kamarán belül néhány éve létrejöhetett az ipari gyógyszerészek állandó bizottsága (éppen dr. Hodász István vezérigazgató kezdeményezésére – a szerk.), ami elősegítheti a szükséges változásokat.

A továbbiakban a világ gyógyszeriparának tendenciáit mutatta be egy amerikai cégcsoport fejlődésén keresztül. A cél a növekedés és a versenyképesség megőrzése. Ennek érdekében folyamatosan változni kell, a változást a kultúra részévé kell tenni, úgy, hogy közben az identitásunkat megtartsuk – emelte ki. Egy másik kérdésre válaszolva elmondta, hogy az integráción átesett nagy cégek k+f kibocsátása csökken. Noha ezek nagyobb pénzekkel és kutatási kapacitással rendelkeznek, mégis a kis cégek tudnak ilyen értelemben jobb eredményt felmutatni. A MAGYOSZ és az Egis érdekeinek összehangolása is téma volt, ahogy a hazai gyárak, nagykereskedők és gyógyszertárak kapcsolata is szóba került. „A jelenlegi kormány jobban nyitott a nemzetgazdaság érdekeinek érvényesítése irányába” – fogalmazott a vezérigazgató.

Dr. Hodász István előadását követően a résztvevők – immár maguk között – beszélték meg az elhangzottakat. Dominánsan jött elő több hozzászólásban, hogy a gyógyszeripar növekedési kényszere milyen módon hat a gyógyszerellátásra és a gyógyszerellátás szereplőinek üzleti magatartására. Az egyes szereplők eltérő üzleti érdekei ellenére a stratégiai célokban több találkozási pont is lehet. A megbeszélés zárásaként a Táltosképző soron következő programjairól, valamint a teendőkről egyeztettek a résztvevők, majd lehetőség nyílt a Tudományos és Technológiai Központ megtekintésére is.

mgyk.hu 

Fotó: Dr. Nagy Vilmos

Dr. Hodász István, az Egis vezérigazgatója volt a Táltosképző vendége

Dr. Hodász István, az Egis vezérigazgatója volt a Táltosképző vendége

Dr. Hodász István, az Egis vezérigazgatója volt a Táltosképző vendégeDr. Hodász István, az Egis vezérigazgatója volt a Táltosképző vendégeDr. Hodász István, az Egis vezérigazgatója volt a Táltosképző vendégeDr. Hodász István, az Egis vezérigazgatója volt a Táltosképző vendégeDr. Hodász István, az Egis vezérigazgatója volt a Táltosképző vendége

« Vissza
Betegsarok
2018. 10. 10.
Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos együttműködéshez csatlakozó gyógyszertárak listája
2016. 05. 25.
Megszűnik a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés ogyei.gov-hu
2016. 03. 12.
Betegjogi képviselők elérhetőségei
2016. 03. 11.
A tavaszi fáradtság okai – és amit ellenük tehetünk – tetplatform.hu
2015. 11. 17.
Egészséges életkezdet - Vitaminpótlás várandósság előtt, alatt és szoptatás idején I.
Eseménynaptár

2018 október
hkszcspszv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
konferencia  testületi esemény  továbbképzés  szabadidős esemény 
Hirdetőtábla
Állás
Helyettesítés
Egyéb
Közös dolgaink
2018. 04. 06.
Az MGYK X. Vándorgyűléséről
2017. 12. 04.
A VII. Gyógyszerész Köztestületi Napokról
2017. 04. 10.
Beszámolók az MGYK IX. Vándorgyűléséről
Gyógyszertár-működtetés
2017. 03. 09.
Pályázati lehetőségek gyógyszertárak számára
2016. 03. 03.
A gyógyszertári finanszírozási előleg alakulása 2010-től 2016. januárig
2016. 03. 03.
A gyógyszertári vállalkozások 2014. évi mérlegbeszámolóinak és pénzügyi helyzetének alakulása
Hasznos linkek
Jogszabálykereső
Kamarai tájékoztatók
2016. 01. 07.
Minőségügyi kézikönyv gyógyszertáraknak – II. kiadás
2014. 06. 26.
1/2014 (VI. 19.) MGYK ELNÖKSÉGI AJÁNLÁS GYÓGYSZERTÁRI UTAZÁSI TANÁCSADÁSHOZ - MGYK
2013. 10. 01.
Elnökségi Tájékoztató (2/2013.) - MEGFONTOLÁSOK ÉS AJÁNLÁSOK A GYÓGYSZERTÁRAK MARKETING TEVÉKENYSÉGÉHEZ - MGYK
Népegészségügyi programok
2018. 10. 12.
Inhalációs eszközhasználat
2018. 10. 12.
A légúti infekciók prevenciója
2018. 08. 02.
Asztma és allergiás rinitisz
Archívum
A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ez nem helyettesíti az orvos, gyógyszerész, vagy más szakember felkeresését.
© 2008–2017 Magyar Gyógyszerészi Kamara - Minden jog fenntartva - Impresszum, jogi nyilatkozat  -  Regisztráció a védett tartalmak eléréséhez! Hírlevélre történő le- és feliratkozás!  -  Webmaster - Utolsó módosítás: 2018. 10. 18 csütörtök