Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2016. január 23.
Ónodi: Az egészségügyi dolgozók számíthatnak a kormányra - Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság közleménye

Egészségügyért Felelős Államtitkárság

KÖZLEMÉNY

Ónodi: Az egészségügyi dolgozók számíthatnak a kormányra

A kormány elkötelezett a betegellátás színvonalának emelése és az egészségügyi dolgozók munkakörülményeinek és anyagi megbecsülése javítása mellett, ezért a héten Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár újabb egyeztetéseket tartott az egészségügyi érdekképviseleti szervezetekkel.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által tavaly kezdeményezett konzultációsorozatnak köszönhetően a kormány számos egészségügyet érintő ügyben az egészségügyi dolgozók bevonásával hozott döntést, többek között az egészségügyi béremelések köréről, prioritásairól.

Ezen a héten több szervezettel is egyeztetett Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, aki hangsúlyozta, hogy az egészségügyi dolgozók számíthatnak a polgári kormányra, az egészségügy volt az első, ahol 2010 után béremelési program indult. Ennek köszönhetően már 95 ezer egészségügyi dolgozó bére magasabb és a béremelés idén is folytatódik, hiszen januártól 43 ezer ápoló és 18 ezer orvos kap magasabb bért, a szakvizsgázott fiatal orvosok havonta 151 ezer forint plusztámogatásban részesülhetnek, a szakorvosi minimálbér így nettó 270 ezer forintra emelkedhet, a rezidenseket oktató orvosok rezidensenként havonta plusz 50 ezer forintot kapnak.

A kormány célja továbbra is az, hogy javítsa a betegellátást, az egészségügyi dolgozók munkakörülményeit és anyagi megbecsülését, ezért a kormány minden véleményt meghallgat.  Ezen a héten az MSZ EDDSZ, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete (MÖSZ), a Magyar Orvosi Kamara (MOK), a Magyar Szakdolgozói Kamara (MESZK), a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK), a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) és a Medicina 2000 Poliklinikai és Járóbeteg  Szakellátási Szövetség képviselői vettek részt az egyeztetéseken. Az egyeztetéseken azok a reprezentatív érdekképviseletek vehetnek részt, amelyek a tavaly májusban kezdődött tárgyalássorozat kapcsán együttműködési megállapodást kötöttek a reprezentatív szakszervezetekkel és nem zárták ki magukat a tárgyalásokból. Az MKSZ és a Medicina 2000 megvizsgálja, hogy tud-e csatlakozni a megállapodáshoz.

Az egyeztetésen a Magyar Szakdolgozói Kamara (MESZK) javaslatot tett arra, hogy a szakdolgozói kamarai tagdíjak rendezését a munkáltató, vagy az állam vállalja át. A megbeszélésen elhangzott, hogy a minisztérium megvizsgálja ennek lehetőségét, illetve amennyiben pénzügyileg is támogathatónak tartja a javaslatot, akkor kidolgozza ennek technikáját is.

Az egyeztetések két hét múlva folytatódnak. 


Emberi Erőforrások Minisztériuma
Egészségügyért Felelős Államtitkárság
H-1051 Budapest, Arany J. u. 6-8.
Telefon: 36 (1) 795 5179
Web: www.kormany.hu

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél