Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2016. május 10.
Beszámoló az MGYK május 5-i elnökségi üléséről

A MGYK elnöksége 2016. május 5-én tartotta soron következő ülését a kamara székházában, Budapesten. Az ülést dr. Hankó Zoltán elnök vezette, az elnökségi tagok végig határozatképes számban voltak jelen.

A napirend elfogadása után először az előző elnökségi ülés óta eltelt időszak eseményeiről szóló elnöki beszámoló hangzott el, amely dr. Sohajda Attila és dr. Hankó Zoltán a kötelező szinten tartó továbbképzésen tartott előadásának említésével vette kezdetét. A budapesti szervezet elnökségi ülésén dr. Hankó és dr. Bereczky Ákos képviselte a kamara elnökségét, az összejövetelen a tagdíjmódosítással kapcsolatos kérdések, illetve ezek esetleges felülvizsgálata is szóba került. A Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézetének vezetőjével a kamarai elnök többször egyeztetett – a konzultációsorozaton egyebek mellett szervezési, oktatási és a szakgyógyszerészi képzéssel kapcsolatos kérdések kerültek szóba. A Népjóléti Bizottság ülésén dr. Hankó vett részt, ahogy az elmúlt időszak Ágazati Kollektív Szerződéssel kapcsolatos összejövetelein is ő volt jelen a kamara nevében – tudtuk meg a továbbiakban.

Az egészségpénztárak vezetőivel újrakezdett tárgyalássorozat részeként a kamarában találkoztak az érintettek, ahol megállapodtak abban, hogy az egészségpénztárakkal kapcsolatos szabályozás változásról lehetőség szerint konszenzusos álláspontot alakítanak ki, valamint közösen kezdeményezik ismét az egészségpénztári kártyákra történő vásárlás lehetőségének a teljes termékkörre történő kiterjesztését. Az OEP-pel, az állami elővásárlási jog gyakorlásával kapcsolatos, konkrét esetre vonatkozó egyeztetésről szóló beszámolóval folytatódott a tájékoztató, majd az eddigi „legszerencsétlenebb” Táltosképző került említésre, ugyanis ennek tervezett időpontjára hívták össze az Ágazati Kollektív Szerződés egyeztetését, ahol dr. Hankónak és a meghívott vendégnek is részt kellett vennie – a nélkülük megtartott beszélgetés azonban így is hasznosnak bizonyult – folytatódott a beszámoló.

A Patikanap nyitórendezvényéről az Egis Gyógyszergyár kijelölt munkatársaival tartottak megbeszélést, a központi rendezvény a gyár Látogató Központjában kerül majd megrendezésre. A Medical Online által szervezett konferencián dr. Hankó tartott előadást az e-recept bevezetésével kapcsolatban, ahol a kamara szempontjából mutatta be ennek előnyeit és kockázatait. A Parlamentben az egészségügyről tartott vitanapon részt vett kamarai elnök. A Quadro Byte Zrt. konferenciájára dr. Zalai Károly és dr. Horváth-Sziklai Attila látogatott el, majd ezt követően Nemzetgazdasági Minisztériumban Balogh László pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár vezette az egészségpénztárak jövőjével kapcsolatos megbeszéléset amelyen dr. Horváth-Sziklai és dr. Hankó vett részt. Az Országos Alapellátási Intézet és a Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete kezdeményezésére az MGYK-val kötendő együttműködési keretmegállapodás előkészítéséről is beszámoló hangzott el. A Magyar Egészségügyi Társaság konferenciáján dr. Hankó tartott előadást, majd a Széchenyi programiroda igazgatójával tekintették át azokat a lehetőségeket, amelyek a Széchenyi program keretei között kínál pályázati lehetőségeket a gyógyszertárak felújítására. A patikaalappal kapcsolatban dr. Beneda Attila helyettes államtitkárral a kamarai elnök egyeztetett.

Az elmúlt napokban a patikákban is kihelyezték a parlagfű elleni küzdelem plakátjait. Az elnök kérte, hogy minden kamarai vezető propagálja saját környezetében ennek fontosságát és hasznosságát. A közeljövőben kerül aláírásra az étrend-kiegészítők minőségi garanciáit elősegítő együttműködési megállapodás. Ezt követően dr. Sándor Csaba a Vodafone újabb ajánlatáról számolt be, majd dr. Horváth-Sziklai Attila tájékoztatott az OGYÉI-től megküldött, a gyógyszertárak létesítésével és működtetésével kapcsolatos határozatokról.

A tájékoztató végeztével a döntéshozatalt igénylő napirendi pontok következtek. Először az Oktatói Állandó Bizottság és az Ipari Állandó Bizottság összetételét és programját, ezt követően, az előterjesztések megvitatása után az egyes munkabizottságok összetételét és munkatervét fogadták el az elnökség tagjai. A továbbiakban a gyógyszertár létesítésére és működtetésére vonatkozó, Kamarával közölt határozatok ügyviteli feladatairól szóló szabályzat került szóba – mivel a javaslat további pontosítása indokolt, a végső szövegről előre láthatóan a soron következő elnökségi ülésen születhet döntés. Az Európai Bizottság 2016/161 rendelete alapján létrehozandó, az egyedi dobozazonosítók bevezetésével foglalkozó nemzeti szervezetben való tagság volt a következő téma, az elnökség elfogadta a javaslatot. A Vándorgyűléssel kapcsolatos elszámolással folytatódott az ülés, majd az elnökség döntött a Békéshelp Nonprofit Kft-vel való együttműködésről további területeiről. Végezetül megegyeztek a Rozsnyay Mátyás Emlékverseny támogatásáról.

mgyk.hu

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél