Magyar Gyógyszerészi Kamara – értékvédő érdekvédelem
H-1068 Budapest
Dózsa György út 86/b
Tel.: (+36-1) 351-9483
(+36-1) 413-1924
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu
Keresés akadálymentes verzió
KezdőlapA KamarárólTovábbképzésekSzakmai fórumPályázati lehetőségekKamarai tagsági információkIrattár
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
 Elfelejtett jelszó
 Regisztráció
GYIK
2018. 08. 30.
Tájékoztató az e-ügyintézésről
2016. 11. 23.
Tudnivalók az étrend-kiegészítőkel kapcsolatos megállapodásról
2014. 09. 22.
Személyi jogosok pontszám igazolása – mgyk.hu
2014. 06. 10.
Ki állítja ki a gyakorlati pont igazolást? - MGYK Országos Hivatala
2017. 06. 20.
Az AEEK működési nyilvántartással kapcsolatos tájékoztató anyagai
Gyógyszerészi Hírlap
Hírlevelek
Sajtófigyelő
2018. 09. 24.
Szijjártó Péter hazai gyógyszercégekkel egyeztetett - portfolio.hu
2018. 09. 21.
Ismerje meg a debreceni patikarobotot - webbeteg.hu
2018. 09. 19.
Automatizálással válaszolnak a kihívásokra a hazai gyógyszercégek (Interjú) - portfolio.hu
2018. 09. 19.
A Pharma Tribune konferenciájáról: Álhírek, áltudomány, szigorodó étrendkiegészítő-piac - pharmaonline.hu
Szolgáltatások
2017. 03. 10.
Együttműködési szerződést kötött az MGYK és a Global Payments Europe
2012. 07. 18.
Tájékoztató anyagok a CIG Pannonia (volt MKB) biztosító szerződéssel kapcsolatban
2015. 10. 20.
Az OTP Bank ajánlata MGYK tagok részére
2015. 10. 16.
Tájékoztató a Volvo és az MGYK közti megállapodásról
2014. 07. 17.
Tájékoztató a MOL és a Kamara között kötött megállapodásról

E-Papír

 Bannerek

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek

 

MOL-MGYK tájékoztató!

Bannerek

 

 Vodafone

Bannerek

Gyógyszerész Gondozási Bizottság

A gyógyszertár-működtetés aktuális kérdései – A Vándorgyűlés pénteki programjáról
2018. március 28.
Nyomtatható változat

A gyógyszertár-működtetés aktuális kérdései – A Vándorgyűlés pénteki programjárólAz EESZT és a gyógyszertár-működtetés aktuális kérdéseinek megvitatása is a Vándorgyűlés pénteki programjához tartozott.

Dr. Bertalan Lóránt „Az EESZT bevezetése és fejlesztési irányai” című előadásában elmondta, gyógyszerészként vett részt az e-receptrendszer kifejlesztésében. „Nagy szükség volt arra a fejlesztés során, hogy a gyógyszerészi oldalt is képviselje valaki, ugyanis az informatikusok nem látták ezt az oldalt.” A gyógyszertár-működtetés aktuális kérdései – A Vándorgyűlés pénteki programjárólA rendszer kidolgozásával kapcsolatban említette, hogy először a nemzetközi példákat tekintették át, a pozitív tapasztalatokat pedig átvették munkájuk során.

Az e-egészségügyi rendszer 12 moduljából csak egy az e-recept, de világszerte és itthon is ezt övezi a legnagyobb érdeklődés, ez volt a legnagyobb érdeklésre számon tartott fejlesztés – emelte ki. Előadásában kitért a fejlesztés nehézségeire és az indulás problémáira is. Mint mondta, az első napok gondjai a pilotban még nem derültek ki, csak az éles indulásnál, ezekre nehéz volt felkészülni. Sorolta a rendszer előnyeit: betegbiztonság fokozása, nyomon követés, képtovábbítás. De a beutaló rendszert is a korszerű szolgáltatásokhoz sorolta, előjegyzéseket lehet kérni ennek segítségével.

Kitért a jövőbeni tervekre is: például az e-profil kérdéskörére. Szeretnék elérni, hogy a gyógyszerészek is szerkesztési joggal rendelkezzenek, legyen hozzáférésük a profilokhoz. Ez a közeljövő története – tette hozzá. Beszámolt a tapasztalatokról is: Mára már kb. napi egymillió tranzakció történik, ezek 60 százaléka elektronikus vény. Mint elmondta, az orvosok hozzáállása is változott, egyre többen írnak elektronikus vényt.

Végezetül annak a reményének adott hangot, hogy a kezdeti nehézségek után minden közreműködő élvezni fogja ennek a XXI. századi szolgáltatásnak előnyeit. Az előadás sikerét mutatja, hogy annak végeztével számos érdeklő tette fel kérdéseit az előadónak.

A gyógyszertár-működtetés aktuális kérdései – A Vándorgyűlés pénteki programjáról„A vidék gyógyszerellátása” címmel dr. Nyíri László tartott előadást, amelyből kiderült, hogy településeink száma valamivel 3150 felett van és ebből nagyon sok 5 ezer fő alatti lakosságszámú. Ebből és a kis forgalmú gyógyszertárak gazdálkodási körülményeinek ismeretéből következik, hogy közforgalmú, de még fiókgyógyszertárral is ellátni a települések zömét nem könnyű feladat. Kiemelte, hogy  „a nehézségek ellenére az egy lakosra jutó gyógyszertárak száma hazánkban európai viszonylatban is magasnak tekinthető”.  Kormányzati és fontos kamarai cél, hogy ez a jövőben ne romoljon, és minél kevesebb legyen azoknak a száma, akik olyan településen élnek, ahol nincs közvetlen lakossági gyógyszerellátás. Úgy látja, a cél elérése érdekében a kormányzati szerepvállalás továbbra is szükséges.

A továbbiakban az MGYK ezzel kapcsolatos szempontját ismertette: fontos alapelvnek tekintik, hogy az aprófalvak ellátása csak a környező gyógyszertárak szerepvállalása mellett lehetséges, azaz a már működő vidéki kis gyógyszertárak nem kerülhetnek azért nehéz gazdálkodási helyzetbe, mert az ellátási körzetükben lévő településeken távoli megoldásokat alkalmaznak.

Úgy látja, meg kell határozni és vizsgálni kell azokat a szempontokat, amelyek befolyásolják a vidéki kispatikák működését. Sorolta is ezeket: kiemelkedő tényező az állami-önkormányzati szerepvállalás, a fiókpatika-működtetés és szociális otthon ellátás, a humán erőforrás helyzetbe hozása vidéken is, az egészségügyi intézményi szerepkör gyakorlati elismertetése, a marketing szabályozás szigorítása. De minden olyan egyéb segítség is szükséges, amely a kispatikák rentábilis gazdálkodását (generikus ösztönző, árrés és magidíj, nagykereskedelmi és gyártói kedvezmények, gyógyszertárak együttműködése stb.) javíthatja. Jelentős segítség lehetne a jövőben a gyógyszertárak által megelőlegezett gyógyszertámogatás mielőbbi, a jelen technikai lehetőségekre alapozott megtérítése. Fontos lenne a gazdálkodási stabilitás biztosítása mellett, a vidéki egy gyógyszerészes patikák gyógyszerészeinek életkörülményeit jelentősen meghatározó helyettesítési kérdéssel is érdemben foglalkozni és a szintén régi időkben jól működő pendliző gyógyszerészi rendszerszerű, központi finanszírozást is magába foglaló intézményt működtetni.

A gyógyszertár-működtetés aktuális kérdései – A Vándorgyűlés pénteki programjárólDr. Gutay Tibor „A fiatalok integrációjának aktuális kérdései”  című beszámolóját is nagy érdeklődés kísérte. A fiatalok integrációja érdekében egyrészt az országos elnökség, másrészt a területi szervezetek elnökségei és kamarai tisztséget nem vállaló fiatal kollégák tevékenysége nélkülözhetetlen. E cél elérése érdekében jónak tartja például a Táltosképzőt, a különböző megyei találkozók, összejövetelek szervezését. A közösségépítéssel néhány gondolatra hívta fel a figyelmet: „Már nem szükségszerű hogy patikus patikusnak farkasa legyen.” „Ha már nem az életben maradásunkért küzdünk hétfőtől vasárnapig, akkor közös dolgainkra is tudunk szánni egy kis időt.” Figyelmeztetett a generációs különbségekre is, ugyanakkor a tapasztaltabb kollégák felelősségére is kitért az integrációval kapcsolatban.

Előadása további részében a kamarai munkáról is szót ejtett. Mint elmondta, ehhez mindenki hozzá tud tenni, majd a munkában részvevők és részt nem vevők felelősségét hangsúlyozta. Úgy látja, a kamara = érdekvédelem + önkormányzat. Szólt az új, a Kamara által kidolgozott lakossági gyógyszerellátási modellről. „A Kamara által felkínált jövőképet az ország felső vezetése elfogadta, annak kiépítéséhez minden segítséget megadott” – hangsúlyozta, majd részletezte ennek elemeit. A jól átgondolt, hosszú távra tervezett, a társadalom és a gyógyszerészek érdekeit egyaránt szolgáló modellt az ország vezetése is támogatja, de a rendszer működőképességéről és működéséről már minden egyes gyógyszerésznek kell gondoskodnia – hangzott el végezetül.

mgyk.gyh

Fotó: dr. Nagy Vilmos

« Vissza
Betegsarok
2018. 02. 08.
Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos együttműködéshez csatlakozó gyógyszertárak listája
2016. 05. 25.
Megszűnik a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés ogyei.gov-hu
2016. 03. 12.
Betegjogi képviselők elérhetőségei
2016. 03. 11.
A tavaszi fáradtság okai – és amit ellenük tehetünk – tetplatform.hu
2015. 11. 17.
Egészséges életkezdet - Vitaminpótlás várandósság előtt, alatt és szoptatás idején I.
Eseménynaptár

2018 szeptember
hkszcspszv
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
konferencia  testületi esemény  továbbképzés  szabadidős esemény 
Hirdetőtábla
Állás
Helyettesítés
Egyéb
Közös dolgaink
2018. 04. 06.
Az MGYK X. Vándorgyűléséről
2017. 12. 04.
A VII. Gyógyszerész Köztestületi Napokról
2017. 04. 10.
Beszámolók az MGYK IX. Vándorgyűléséről
Gyógyszertár-működtetés
2017. 03. 09.
Pályázati lehetőségek gyógyszertárak számára
2016. 03. 03.
A gyógyszertári finanszírozási előleg alakulása 2010-től 2016. januárig
2016. 03. 03.
A gyógyszertári vállalkozások 2014. évi mérlegbeszámolóinak és pénzügyi helyzetének alakulása
Hasznos linkek
Jogszabálykereső
Kamarai tájékoztatók
2016. 01. 07.
Minőségügyi kézikönyv gyógyszertáraknak – II. kiadás
2014. 06. 26.
1/2014 (VI. 19.) MGYK ELNÖKSÉGI AJÁNLÁS GYÓGYSZERTÁRI UTAZÁSI TANÁCSADÁSHOZ - MGYK
2013. 10. 01.
Elnökségi Tájékoztató (2/2013.) - MEGFONTOLÁSOK ÉS AJÁNLÁSOK A GYÓGYSZERTÁRAK MARKETING TEVÉKENYSÉGÉHEZ - MGYK
Népegészségügyi programok
2018. 08. 02.
Asztma és allergiás rinitisz
2018. 08. 02.
A COPD-ről
2018. 05. 17.
Allergiás folyamatok és allergia elleni szerek
Archívum
A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ez nem helyettesíti az orvos, gyógyszerész, vagy más szakember felkeresését.
© 2008–2017 Magyar Gyógyszerészi Kamara - Minden jog fenntartva - Impresszum, jogi nyilatkozat  -  Regisztráció a védett tartalmak eléréséhez! Hírlevélre történő le- és feliratkozás!  -  Webmaster - Utolsó módosítás: 2018. 09. 24 hétfő