Magyar Gyógyszerészi Kamara – értékvédő érdekvédelem
H-1068 Budapest
Dózsa György út 86/b
Tel.: (+36-1) 351-9483
(+36-1) 413-1924
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu
Keresés akadálymentes verzió
KezdőlapA KamarárólKözszolgálatSzakmai fórumPályázati lehetőségekKamarai tagsági információkIrattár
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
 Elfelejtett jelszó
 Regisztráció
GYIK
2016. 11. 23.
Tudnivalók az étrend-kiegészítőkel kapcsolatos megállapodásról
2015. 02. 26.
Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar közleménye a továbbképzési időszak lezárásának rendjéről
2014. 09. 22.
Személyi jogosok pontszám igazolása – mgyk.hu
2014. 06. 10.
Ki állítja ki a gyakorlati pont igazolást? - MGYK Országos Hivatala
2017. 06. 20.
Az AEEK működési nyilvántartással kapcsolatos tájékoztató anyagai
Gyógyszerészi Hírlap
Hírlevelek
Sajtófigyelő
2017. 09. 21.
Homeopátia: hasznos vagy ártalmas? Új állásfoglalás európai tudósoktól – mta.hu
2017. 09. 20.
Segédeszközök és e-recept: parázs viták - weborvos.hu
2017. 09. 19.
Jön az e-vény... -sonline.hu
2017. 09. 18.
Komoly változások előtt a gyógyászatisegédeszköz-piac - medicalonlinehu
Szolgáltatások
2017. 03. 10.
Együttműködési szerződést kötött az MGYK és a Global Payments Europe
2012. 07. 18.
Tájékoztató a Kamara és az MKB Biztosítók közötti megállapodásról
2015. 10. 20.
Az OTP Bank ajánlata MGYK tagok részére
2015. 10. 16.
Tájékoztató a Volvo és az MGYK közti megállapodásról
2014. 07. 17.
Tájékoztató a MOL és a Kamara között kötött megállapodásról

 Bannerek

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek

Növényigyógyszer.hu

MOL-MGYK tájékoztató!

Biztosítási ajánlatkérés!

 

 Vodafone

Bannerek

Gyógyszerész Gondozási Bizottság

Beszámoló az elnökség augusztusi üléséről
2017. augusztus 25.
Nyomtatható változat

Az MGYK elnöksége 2017. augusztus 24-én tartotta soron következő ülését a Kamara hivatalában, amelyet dr. Hankó Zoltán vezetett. Az elnökség valamennyi tagja részt vett az ülésen, amely végig határozatképes volt.

Az összejövetel a napirend elfogadását követően az előző ülés óta történt eseményekről adott elnöki tájékoztatóval vette kezdetét. Az azóta eltelt bő másfél hónap alatt – a nyári időszak ellenére – sok esemény volt. A júliusi elnökségi ülés másnapján volt prof. dr. Erős István búcsúztatása a szegedi Dómban, ahol a Kamarát az elnök és a főtitkár képviselte. Július 10-én került sor a HUMVO Zrt. alapító okiratának aláírására, az MGYK nevében dr. Sándor Csaba alelnök látta el kézjegyével a dokumentumot. A szervezet igazgatóságba dr. Horváth-Sziklai Attila került, aki elmondta, a szervezet a gyógyszerhamisítás elleni harc jegyében, uniós szabályozás mentén került létrehozásra.

Beszámoló az elnökség augusztusi ülésérőlAz Egészségügyért Felelős Államtitkárság által szervezett, az MGYK elnökével és a Magyar Orvosi Kamara alelnökével közös sajtótájékoztatón dr. Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár július 11-én a sajtó képviselőinek hivatalosan is bejelentette, hogy az Európai Bizottság megszüntette a hazánk ellen a patikai szabályozás miatt indított kötelezettségszegési eljárást. Az elnök arról is tájékoztatott, hogy nyáron is folytatódtak a sztrájktárgyalások, amelynek több fordulójára is sor került.

Július 13-án a Kamara elnöke dr. Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkárral tárgyalt, ahol többek között pályázati részvételről, a gyógyszertárak népegészségügyi programokba történő bekapcsolódásáról, az ügyeleti szabályozás szükségességéről, a 2018-as költségvetéshez kapcsolódóan kormány- és miniszteri rendeletek módosításáról egyeztettek. Ezt követően született döntés az EFI-k és a Kamara közötti kapcsolatépítés felgyorsításáról. Több megbeszélés volt a patikaalapról rendelkező kormányrendelet küszöbön álló módosítása kapcsán az államtitkárság politikai vezetőivel, szakfőosztályával, az MFB és az Unicredit Bank vezetőivel magáról a módosításról és az azt követő teendőkről (pl. új termékszabályzat megalkotása és meghirdetése), valamint az államilag támogatott hitelprogram mellett kereskedelmi bankok által meghirdetett hitelkonstrukcióról.

Az elnök beszámolt arról is, hogy július 28-án az államosítás 67. évfordulóján az MGYK székházában sajtónyilvános rendezvényen emlékeztek az államosítás áldozataira. Az összejövetelen részt vett Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, a miniszterelnök társadalmi kapcsolatokért felelős megbízottja és dr. Ladányi Márta helyettes államtitkár is.  Az államosítás óta most először emlékeztek meg a közhatalmat képviselő politikusok és kormányzati képviselők jelenlétében e napról, aminek a szimbolikus üzenetét „meg kell hallanunk”.

Az elnök augusztus 2-án az OGYÉI-ban tárgyalt dr. Nagy Szilárd főigazgató-helyettessel, ahol az elnök meghívta az OGYÉI vezetőit és a tiszti gyógyszerészi hálózat tagjait az őszi köztestületi napok rendezvényre egyrészt a szokásos egyeztetésre a Kamara országos és területi vezetőivel, továbbá aktuális hatósági ügyekről szóló tájékoztatóra. Megállapodtak, hogy a Belső Minőségügyi Kézikönyv III. kiadásának előkészítésében is együttműködnek. A cél, hogy a kézikönyv megújítása a köztestületi napokig befejeződjön. Megállapodtak abban is, hogy november 1. az e-recept rendszer bevezetése után együttműködnek a rendszer szakmai biztonságot növelő fejlesztésében. Dr. Nagy Szilárd tájékoztatta az elnököt, hogy a törvény által megadott határidőn belül valamennyi gyógyszertár új működési engedélye elkészült, amely már tartalmazza a gyógyszertárat működtető gazdasági társaság tulajdonosi összetételét is. Az elnökségi ülést megelőző napokban dr. Hankó egyeztetett dr. Mike László országos tiszti főgyógyszerésszel is, ahol gyógyszertárakat érintő konkrét ügyek mellett a közeljövőben szükséges, elsősorban a vis major helyzetek kezeléséhez szükséges szabályozási kérdések is szóba kerültek.

Beszámoló az elnökség augusztusi ülésérőlAz e-recept bevezetésével kapcsolatban is egymást érték a megbeszélések. A Kamara vezetői július 18-án egyeztettek a Gyógyszertári Rendszergazdák Szövetsége képviselőivel, majd augusztus 10-én az MGYK országos hivatalában az összes patikai rendszergazda vezetőjével. Ezt követően a rendszergazdákkal, az e-recept rendszer fejlesztőivel és a NEAK képviselőivel folytattak közös megbeszélést. Ez után a rendszergazdák és a Kamara képviselői közreműködtek a november 1. előtti teendőket összefoglaló tájékoztató körlevél előkészítésében, majd a NEAK szervezésében volt egyeztetés, ahol az e-recept rendszer és a NEAK informatika összehangolása volt a fő téma. A Kamara elnöke külön is egyeztetett az orvosi vényíró programok rendszergazdáinak képviselőjével, továbbá hivatalos beadványban olyan egyeztetéseket kezdeményezett az Államtitkárságon, ahol a vényíró orvosok, a vényíró programok rendszergazdái és az e-recept rendszer fejlesztői hangolhatják össze a feladatokat. Az elnök beszámolt arról is, hogy a májusban született megállapodás értelmében szeptember 4-én délután a gyógyszerészeknek országos fórumot szerveznek az e-recept bevezetéséről, ahová a területi szervezetek szervezésében várják a gyógyszerészeket. A rendezvény helyszíne az Egészségügyért Felelős Államtitkárság VIII. emeleti nagy előadóterme lesz.

A gyógyszerésztudományi karok idei felvételi ponthatárairól is tájékoztatott az elnök. Mint mondta, a ponthatárok az Oktatásért Felelős Államtitkársággal két évvel ezelőtt született megállapodásnak megfelelően alakultak. Augusztus 22-én a négy gyógyszerészképző hely vezetőivel és az MGYT elnökével közös egyeztetés volt a Kamarában, ahol döntés született arról, hogy az egyetemek megkezdik a szakképzési vizsgatételek egységesítését. Úgyszintén konszenzus van abban, hogy a szakképzés és továbbképzés rendszerét át kell tekinteni és megfelelő előkészítés után kezdeményezni kell a szabályozás korrekcióját. A munka először „kiscsoportos” formában kezdődik; a következő plenáris megbeszélésre október első felében kerül sor.

Dr. Sohajda Attila, dr. Süle András és dr. Hankó Zoltán mint a SE GYTK szakképzési grémiumának tagjai felkérést kaptak prof. dr. Zelkó Romána dékán asszonytól, hogy tegyenek javaslatot a közforgalmú és a kórházi gyógyszertár vezetéshez szükséges szakképesítés szakgyakorlati idejében elvégzendő feladatokra. A gyógyászati segédeszköz forgalmazóinak képviselői is egyeztetést kezdeményeztek a Kamarával, ahol az e-recept rendszer gyse-forgalmazással kapcsolatos teendőiről, valamint a gyse piacszabályozási kérdéseiről egyeztettek és alakítottak ki közös álláspontot.

„Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült dr. Csapi Géza augusztus 20. alkalmából” – folytatta az elnök, majd ez úton is gratulált a kitüntetettnek.

Az elmúlt hetekben több egyeztetés is volt a „Kérdezze gyógyszerészét!” blog fejlesztésének lehetőségeiről. Az elnöke erről is tájékoztatást adott és felhívta a figyelmet, hogy a honlapon a Kamara tagjai az ingyenes álláshirdetések mellett hasonló feltételekkel patikai üzletrészek adásvételére vonatkozó hirdetéseket is elhelyezhetnek. Bemutatta továbbá a biztonságos étrend-kiegészítő program nyomdában elkészített logóit, amit szeptember első felében minden jelentkezett gyógyszertárnak ki fognak küldeni. Az elnökségi ülést megelőző napon volt egyeztetés a Pannonia Biztosító (az MKB jogutóda) vezetőivel. Az MGYK vezetői részletes kimutatást kértek a közreműködésükkel szervezett biztosítások helyzetéről (kárhányad, szerződések száma stb.)

A beszámoló után dr. Horváth-Sziklai Attila tájékoztatott az OGYÉI-től megküldött, a gyógyszertárak létesítésével és működtetésével kapcsolatos határozatokról, majd a döntéshozatalt igénylő napirendi pontok következtek.

Elsőként az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése, illetve az ezzel kapcsolatos intézkedési terv került szóba. Az elnökség a jelentéssel kapcsolatban meghallgatta az elnök írásban benyújtott tájékoztatójának szóbeli kiegészítését. Az elnök kifejtette, hogy a jelentésben foglaltak visszaigazolják: a Kamara a rendelkezésére álló erőforrásokkal szabályszerűen gazdálkodott. A jelentés megállapításainak megvitatása után az ÁSZ által megfogalmazott javaslatok végrehajtását célzó intézkedési tervet is megtárgyalta és javaslatonként történt szavazással, egyhangúlag jóváhagyta az elnökség.

Ez után az egyes munkabizottságok beszámolói következtek, amelyek érintették a 2016-os terveket és a 2017-es történéseket. A végleges beszámolókat és a munkabizottságok munkatervét a bizottságok vezetőinek a soron következő Gyógyszerész Köztestületi Napokra kell elkészíteniük. A következőkben dr. Sándor Csaba, a Békéshelp Kft. igazgatója ismertette a VI. Gyógyszerész Köztestületi Napok, a XXIII. Országos Gyógyszerészbál és a IX. kecskeméti Vándorgyűlés pénzügyi beszámolóját. A beszámolót az elnökség elfogadta. Az elnökség döntött arról, hogy az idei  köztestületi napok rendezvényére november utolsó hétvégéjén Budapesten kerül sor. Prof. dr. Erős István halála miatt az Oktatási Állandó Bizottság elnöki széke megüresedett. Az elnökség – prof. dr. Erős István korábbi kérésére is tekintettel – felkérte dr. Zupkó István egyetemi docenst, hogy a soron következő küldöttgyűlésig vegye át a Bizottság irányítását. A továbbiakban megvitatták a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának kérésére készített javaslatot a gyógyszertár üzemeltetés, -vezetés szakképesítés gyakorlati követelményeire vonatkozóan. Az elnökség egyetértett a javaslattal és felkérte az elnököt, az ezzel kapcsolatos egyeztetések megtételére. A majd’ hat óra hosszú elnökségi ülés utolsó előtti napirendi pontja a szociális otthonok gyógyszerellátása volt: az elnökség felhatalmazta az elnököt a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal kötendő megállapodás aláírására. Végül az elnökség döntött az Alkalmazott Közforgalmi Gyógyszerészek Európai Szövetsége Budapesten történő közgyűlésének támogatásáról.  

mgyk.gyh

 

« Vissza
Betegsarok
2016. 03. 12.
Betegjogi képviselők elérhetőségei
2016. 05. 25.
Megszűnik a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés ogyei.gov-hu
2016. 03. 11.
A tavaszi fáradtság okai – és amit ellenük tehetünk – tetplatform.hu
2015. 11. 17.
Egészséges életkezdet - Vitaminpótlás várandósság előtt, alatt és szoptatás idején I.
2015. 10. 26.
"Egészségszűrés termékbemutatóval" - prof. dr. Kata Mihály írása
Eseménynaptár

2017 szeptember
hkszcspszv
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
konferencia  testületi esemény  továbbképzés  szabadidős esemény 
Hirdetőtábla
Állás
Helyettesítés
Egyéb
Közös dolgaink
2017. 04. 10.
Beszámolók az MGYK IX. Vándorgyűléséről
2017. 03. 15.
A 2015-ös év gazdálkodási és pénzügyi szempontból
2016. 11. 20.
Beszámolók a VI. Gyógyszerész Köztestületi Napokról
2016. 04. 07.
Beszámolók az MGYK VIII. Vándorgyűléséről
2016. 03. 02.
Az MGYT és a Kamara közös javaslata a Képzési és Kimeneti Követelmények módosítására
Gyógyszertár-működtetés
2017. 03. 09.
Pályázati lehetőségek gyógyszertárak számára
2016. 03. 03.
A gyógyszertári finanszírozási előleg alakulása 2010-től 2016. januárig
2016. 03. 03.
A gyógyszertári vállalkozások 2014. évi mérlegbeszámolóinak és pénzügyi helyzetének alakulása
2015. 05. 30.
Közfinanszírozott gyógyszer- és GYSE-forgalmi elemzés - 2015. I. negyedév
2015. 05. 21.
Az iparűzési adó számításáról - MGYK
Hasznos linkek
Jogszabálykereső
Kamarai tájékoztatók
2016. 01. 07.
Minőségügyi kézikönyv gyógyszertáraknak – II. kiadás
2014. 06. 26.
1/2014 (VI. 19.) MGYK ELNÖKSÉGI AJÁNLÁS GYÓGYSZERTÁRI UTAZÁSI TANÁCSADÁSHOZ - MGYK
2013. 10. 01.
Elnökségi Tájékoztató (2/2013.) - MEGFONTOLÁSOK ÉS AJÁNLÁSOK A GYÓGYSZERTÁRAK MARKETING TEVÉKENYSÉGÉHEZ - MGYK
2013. 04. 26.
Tájékoztató az alapszintű gyógyszerészi gondozás keretében végzett gyógyszerbiztonsági ellenőrzésről szóló szakmai irányelvről - MGYK
2013. 02. 21.
Elnökségi Tájékoztató (1/2013.) a GYÓGYSZERTÁRI SZOLGÁLTATÁSI DÍJRÓL - MGYK
Táltosblog
2016. 03. 12.
A generikus program anomáliái
2015. 11. 26.
MGYK választások a Táltosképző résztvevőinek szemszögéből
2015. 11. 04.
Változó önmeghatározásunk változó világunkban
2015. 09. 29.
Étrend-kiegészítők: áldás, vagy átok ?
2015. 09. 10.
A gyógyszertárak gazdasági megerősödésének lehetőségei
A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ez nem helyettesíti az orvos, gyógyszerész, vagy más szakember felkeresését.
© 2008 Magyar Gyógyszerészi Kamara - Minden jog fenntartva - Impresszum, jogi nyilatkozat  -  Regisztráció a védett tartalmak eléréséhez! Hírlevélre történő le- és feliratkozás!  -  Webmaster - Utolsó módosítás: 2017. 09. 26 kedd