Magyar Gyógyszerészi Kamara – értékvédő érdekvédelem
H-1068 Budapest
Dózsa György út 86/b
Tel.: (+36-1) 351-9483
(+36-1) 413-1924
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu
Keresés akadálymentes verzió
KezdőlapA KamarárólTovábbképzésekSzakmai fórumPályázati lehetőségekKamarai tagsági információkIrattár
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
 Elfelejtett jelszó
 Regisztráció
GYIK
2016. 11. 23.
Tudnivalók az étrend-kiegészítőkel kapcsolatos megállapodásról
2015. 02. 26.
Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar közleménye a továbbképzési időszak lezárásának rendjéről
2014. 09. 22.
Személyi jogosok pontszám igazolása – mgyk.hu
2014. 06. 10.
Ki állítja ki a gyakorlati pont igazolást? - MGYK Országos Hivatala
2017. 06. 20.
Az AEEK működési nyilvántartással kapcsolatos tájékoztató anyagai
Gyógyszerészi Hírlap
Hírlevelek
Sajtófigyelő
2018. 03. 14.
Kétmilliárd forint uniós forrás jut a betegbiztonság erősítésére - kormany.hu
2018. 03. 14.
Húszmilliárd forint a beteg biztonságára - magyaridok.hu
2018. 03. 13.
Amikor automata adagolja a gyógyszereket - pharmaonline.hu
2018. 03. 12.
Egyre több támogatást kapnak a kistelepüléseken működő patikák - magyaridok.hu
Szolgáltatások
2017. 03. 10.
Együttműködési szerződést kötött az MGYK és a Global Payments Europe
2012. 07. 18.
Tájékoztató anyagok a CIG Pannonia (volt MKB) biztosító szerződéssel kapcsolatban
2015. 10. 20.
Az OTP Bank ajánlata MGYK tagok részére
2015. 10. 16.
Tájékoztató a Volvo és az MGYK közti megállapodásról
2014. 07. 17.
Tájékoztató a MOL és a Kamara között kötött megállapodásról

 

Bannerek

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek

 

MOL-MGYK tájékoztató!

Bannerek

 

 Vodafone

Bannerek

Gyógyszerész Gondozási Bizottság

Beszámoló az elnökség júniusi üléséről
2017. június 16.
Nyomtatható változat

Az MGYK elnöksége 2017. június 15-én tartotta soron következő ülését a Kamara hivatalában, amelyet dr. Hankó Zoltán vezetett, az elnökségi tagok végig határozatképes számban voltak jelen.

Az összejövetel prof. dr. Erős István haláláról történő megemlékezéssel vette kezdetét. Dr. Erős István professzor vezető egyetemi oktatóként mindvégig aktív résztvevője volt a szakmai közéletnek; 1998-2002 között a Kamara elnökségi tagja volt, majd – néhány évvel később – a Kamara Oktatói Állandó Bizottságának elnökévé választotta a küldöttközgyűlés. A liberalizáció visszafordítására és romjainak eltakarítására vállalkozó kamarai vezetésben 2011-től a Felügyelő Bizottság elnöke, majd a 2015-ben induló kamarai ciklusban ismét a Kamara Oktatói Állandó Bizottságának elnöke volt. Vállalt feladatát mindvégig lelkiismeretesen ellátta; megbetegedését követően arra is gondja volt, hogy az általa vezetett bizottság vezetéséről és feladatainak további végzéséről is gondoskodjon. Életútjának méltatása után az elnökség egyperces néma felállással tisztelgett a gyógyszerészi hivatás iránt ízig-vérig elkötelezett professzor emléke előtt.

Beszámoló az elnökség júniusi ülésérőlEzt követően az előző elnökségi ülés óta eltelt eseményekről tájékoztatott dr. Hankó Zoltán. Elsőként a május 12-én megtartott küldöttközgyűlésről számolt be, amely ugyan 41,5 százalékos részvételi arányával jóval a küldöttközgyűlések átlagos részvételi aránya alatt maradt, ugyanakkor a küldöttközgyűlésre „péntek délután, dologidőben” került sor, így a jelenlévők alacsonyabb aránya miatt nem kell elégedetlennek lenni. A következőkben a kamarai továbbképzések kerültek szóba, amelyekre Miskolcon és Veszprémben került sor. Az elnök beszámolt arról is, hogy a Magyar Tudományos Akadémia az egészségügyi stratégiai feladatok megfogalmazására egy bizottságot hozott létre, amelynek gyógyszerészi részről prof. dr. Hohmann Judit a tagja. A professzorasszony a bizottsági munka megkezdése előtt a gyakorlati gyógyszerészet aktuális kérdéseiről konzultált a Kamara vezetőivel és az egyeztetésre a későbbiekben is sor kerülhet. Az elnök tájékoztatott arról is, hogy a Galenus Kft. taggyűlésén a tulajdonosok elfogadták a 2016-os mérlegbeszámolót. 

Az e-recepttel kapcsolatos, a fejlesztőkkel történő egyeztetésekről szóló beszámolóval folytatódott a tájékoztató. Ezekről a Kamara honlapján, a hírlevélben és a Gyógyszerészi Hírlapban is tájékoztató jelent meg. Az elnök külön is jelezte: megállapodtak arról, hogy a nyár végén országos fórumot rendeznek az e-recept bevezetésének gyakorlati kérdéseiről. A Rozsnyay Emlékversenyen dr. Horváth-Sziklai Attila vett részt a Kamara képviseletében, aki beszámolt a rendezvényről, hangsúlyozva: idén ismét egy informatikai alkalmazást bemutató előadás kapott első helyezést. A MET keszthelyi közgyűlésén dr. Gergye Miklós képviselte a Kamarát, aki előadásával komoly elismerést aratott. A kórházi-klinikai gyógyszerészek Honvéd Kórházban tartott rendezvényén dr. Hankó és dr. Sohajda Attila vett részt, ahol a korábbi tiszti főgyógyszerész a kórházi gyógyszertárakban végzett felmérés eredményeit, a jelenlegi országos tiszti főgyógyszerész pedig a kórházi gyógyszerellátással kapcsolatos nagy ívű reformtörekvéseit ismertette. Az elnöki tájékoztató kitért a MOL-lal kötött flotta-megállapodás megújításáról elkezdett egyeztetésekre és ennek keretei között a kondícióik javításának lehetőségére.

Dr. Hodász Istvánnal, a MAGYOSZ leköszönt elnökével, mint az Egis Gyógyszergyár vezérigazgatójával a kapcsolatépítés továbbra is folyamatos” – hangzott el, utalva az elmúlt hetekben folytatott egyeztetésekre és az Egis által szponzorált Kiváló Gyógyszertári Asszisztens-díj alapítására. Ezt követően a Pre-Patikanap nevet viselő összejövetel került szóba, amelynek célja a korábbi Patikanapok tapasztalatainak összegzése, illetve ennek a figyelembevételével a továbbiak tervezése volt. A következőkben a több gyógyszertárba is eljuttatott, az országos tiszti főgyógyszerésszel kapcsolatos névtelen levél, illetve az ezzel kapcsolatban készült kamarai elnöki nyilatkozat került szóba.

Beszámoló az elnökség júniusi üléséről„Hasznos volt a találkozó” – vette át a szót dr. Brezanóczy Ferenc, aki az erdélyi kollégákkal való találkozóról számolt be. A Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megyei kamarai vezetők Csíksomlyón egyeztettek Kovászna és Hargita megyei kollégáikkal: a romániai és a hazai gyógyszerellátás kérdéseit baráti, jó hangulatú beszélgetés keretében vitatták meg. Szeptemberben Székelyudvarhelyen olyan továbbképzésre is sor kerül, ahová az erdélyi és a hazai gyógyszerészek is kreditpontokat kaphatnak. A jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalókról a Pest megyei szervezetnél további információk kaphatók. A biztonságos étrend-kiegészítő programmal kapcsolatban folytatott megbeszélésen a nagykereskedők feladatai kerültek terítékre. A tájékoztató a továbbiakban kitért a kamarai finanszírozású biztosítás felülvizsgálatára, a Kommunikációs Bizottság legutóbbi ülésére, illetve egy új gyógyszertári szoftver következő elnökségi ülésen történő bemutatására is. Ezt követően prof. dr. Paál Tamás számolt be az Etikai Kollégium előző napi üléséről, az etikai bizottságok szerepének felértékelődéséről.

Az eseményekről szóló tájékoztatók végén a kamarai elnök örömmel jelentette be a friss hírt: az Európai Bizottság megszüntette Magyarországgal szemben a gyógyszertárak létesítésének szabályozása és tulajdonjogi korlátozása miatt 2013-ban indított kötelezettségszegési eljárást. Ez azt jelenti – mondta – hogy „most már nemcsak a magyar kormány és parlament elkötelezett az új hazai gyógyszerellátási rendszer mellett, hanem az Unió is áldását adta a változásokra.”

Ezek után dr. Horváth-Sziklai Attila tájékoztatott az OGYÉI-től megküldött, a gyógyszertárak létesítésével és működtetésével kapcsolatos határozatokról.

Beszámoló az elnökség júniusi ülésérőlA döntéshozatalt igénylő napirendi pontok közül az első az Állami Számvevőszék vizsgálatával kapcsolatos tájékoztató volt. Az elnök beszámolt, hogy a tavaly szeptemberben a köztestületek megfelelőségi ellenőrzési programjának keretében elindított vizsgálat során a 2013-2015 közötti időszakot vizsgálták és mintegy 40 ezer oldalnyi dokumentumot kértek be az ÁSZ vizsgálói. A Kamara június 7-én kapta meg a vizsgálatról készült jelentés-tervezetet. Az elnök a vizsgálat eredményét alapvetően pozitívnak tartja, mert az ÁSZ sem a küldöttközgyűlés, sem az elnökség munkáját illetően észrevételt nem tett. Az alapszabály rendben van, az állami támogatások felhasználása szabályszerű volt, jogosulatlan pénz kifizetésre és felhasználásra vonatkozó megállapítást az ÁSZ nem tett, a Kamara részleges tulajdonlásával működő gazdasági társaságok és a Kamara közötti felügyeleti és gazdálkodási kapcsolatok rendezettek. Az elnök tájékoztatott arról is, hogy az ÁSZ több belső szabályzat pontosítását kéri, hogy a számviteli törvény szövegének elmúlt években bekövetkezett változásai átvezetésre kerüljenek. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a törvényességi felügyeletet gyakorló ágazati minisztert minden esetben törvényes határidőn belül kell tájékoztatni az alapszabály-módosításokról, és kifogásolták azt is, hogy a Felügyelő Bizottság beszámolóit a küldöttek írásban előzetesen nem kapták meg és csak a küldöttközgyűlésen elhangzó szóbeli beszámolóban ismerhették meg. Az elnök tájékoztatott azokról a megállapításokról is, ahol a Kamara a jelentés véglegesítését megelőzően korrekciót kér. Az elnökség a tájékoztatást elfogadta és az ÁSZ-nak megküldendő észrevételekhez elvi egyetértését adta.

Ezt követően az elnökség az Egis Gyógyszergyár által alapított Kiváló Gyógyszertári Gyógyszerészi Asszisztens-díjjal kapcsolatos teendőket vitatta meg, majd felkérte a Területi Elnökök Értekezletét (TEÉ) a szabályzat megalkotására, a pályázat kiírására és a beérkező pályázatok elbírálására úgy, hogy a díjak az őszi köztestületi napok rendezvényen átadhatók legyenek. A díj alapító okirata szerint ebbe a munkába a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara delegáltját is bevonja a TEÉ.

A Patikanap értékelése volt a következő napirendi pont: az elnökség elfogadta a pre-patikanapi értékelésben elfogadott célkitűzéseket, a 2017. évi Patikanaptól a 2018. éviig terjedő program főbb irányait, és támogatja az MGYT-vel történő közös programszervezést. A következőkben együtt került megvitatásra az árképzéssel kapcsolatos kamarai javaslat, a gyse-k forgalmazásával kapcsolatos kamarai koncepció és a gyógyszertári marketinggel kapcsolatos ajánlás. Ezekkel a témákkal a Vándorgyűlést követő feladatok sorában az elnökség a TEÉ-vel összevont értekezleten jövő csütörtökön fog részletesen is foglalkozni. Ezt követően az Elkülönített alap felhasználásának tervezetét hagyta jóvá az elnökség, majd végezetül a Kórházi-Klinikai Szervezet támogatási igényéről szóló előterjesztést vitatták meg.

mgyk.gyh

« Vissza
Betegsarok
2018. 02. 08.
Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos együttműködéshez csatlakozó gyógyszertárak listája (2018.02. 26.)
2016. 05. 25.
Megszűnik a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés ogyei.gov-hu
2016. 03. 12.
Betegjogi képviselők elérhetőségei
2016. 03. 11.
A tavaszi fáradtság okai – és amit ellenük tehetünk – tetplatform.hu
2015. 11. 17.
Egészséges életkezdet - Vitaminpótlás várandósság előtt, alatt és szoptatás idején I.
Eseménynaptár

2018 március
hkszcspszv
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
konferencia  testületi esemény  továbbképzés  szabadidős esemény 
Hirdetőtábla
Állás
Helyettesítés
Egyéb
Közös dolgaink
2017. 12. 04.
A VII. Gyógyszerész Köztestületi Napokról
2017. 04. 10.
Beszámolók az MGYK IX. Vándorgyűléséről
2017. 03. 15.
A 2015-ös év gazdálkodási és pénzügyi szempontból
Gyógyszertár-működtetés
2017. 03. 09.
Pályázati lehetőségek gyógyszertárak számára
2016. 03. 03.
A gyógyszertári finanszírozási előleg alakulása 2010-től 2016. januárig
2016. 03. 03.
A gyógyszertári vállalkozások 2014. évi mérlegbeszámolóinak és pénzügyi helyzetének alakulása
Hasznos linkek
Jogszabálykereső
Kamarai tájékoztatók
2016. 01. 07.
Minőségügyi kézikönyv gyógyszertáraknak – II. kiadás
2014. 06. 26.
1/2014 (VI. 19.) MGYK ELNÖKSÉGI AJÁNLÁS GYÓGYSZERTÁRI UTAZÁSI TANÁCSADÁSHOZ - MGYK
2013. 10. 01.
Elnökségi Tájékoztató (2/2013.) - MEGFONTOLÁSOK ÉS AJÁNLÁSOK A GYÓGYSZERTÁRAK MARKETING TEVÉKENYSÉGÉHEZ - MGYK
Népegészségügyi programok
2018. 03. 06.
Az asztmáról
2018. 02. 28.
A táplálékallergia, a tejcukor emésztési zavara és a coeliakia
2018. 01. 13.
A szem allergiás megbetegedései
Archívum
A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ez nem helyettesíti az orvos, gyógyszerész, vagy más szakember felkeresését.
© 2008–2017 Magyar Gyógyszerészi Kamara - Minden jog fenntartva - Impresszum, jogi nyilatkozat  -  Regisztráció a védett tartalmak eléréséhez! Hírlevélre történő le- és feliratkozás!  -  Webmaster - Utolsó módosítás: 2018. 03. 18 vasárnap