Magyar Gyógyszerészi Kamara – értékvédő érdekvédelem
H-1068 Budapest
Dózsa György út 86/b
Tel.: (+36-1) 351-9483
(+36-1) 413-1924
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu
Keresés akadálymentes verzió
KezdőlapA KamarárólTovábbképzésekSzakmai fórumPályázati lehetőségekKamarai tagsági információkIrattár
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
 Elfelejtett jelszó
 Regisztráció
GYIK
2016. 11. 23.
Tudnivalók az étrend-kiegészítőkel kapcsolatos megállapodásról
2015. 02. 26.
Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar közleménye a továbbképzési időszak lezárásának rendjéről
2014. 09. 22.
Személyi jogosok pontszám igazolása – mgyk.hu
2014. 06. 10.
Ki állítja ki a gyakorlati pont igazolást? - MGYK Országos Hivatala
2017. 06. 20.
Az AEEK működési nyilvántartással kapcsolatos tájékoztató anyagai
Gyógyszerészi Hírlap
Hírlevelek
Sajtófigyelő
2018. 07. 16.
György László: Magyarországnak 5G-s tesztközponttá kell válnia - infostart.hu
2018. 07. 13.
Béremelések és népjóléti programok fedezete a csipszadó - magyaridok.hu
2018. 07. 12.
Hidegvérrel - HVG
2018. 07. 12.
Jövőre lesz az eddigi legtöbb pénz a magyarországi egészségügyben - Magyar Idők
Szolgáltatások
2017. 03. 10.
Együttműködési szerződést kötött az MGYK és a Global Payments Europe
2012. 07. 18.
Tájékoztató anyagok a CIG Pannonia (volt MKB) biztosító szerződéssel kapcsolatban
2015. 10. 20.
Az OTP Bank ajánlata MGYK tagok részére
2015. 10. 16.
Tájékoztató a Volvo és az MGYK közti megállapodásról
2014. 07. 17.
Tájékoztató a MOL és a Kamara között kötött megállapodásról

 

Bannerek

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek

 

MOL-MGYK tájékoztató!

Bannerek

 

 Vodafone

Bannerek

Gyógyszerész Gondozási Bizottság

Gyógyszertári adatbányászat - mgyk.hu
2014. október 21.
Nyomtatható változat

Ismert, a gyógyszergyárak és egyéb gyógyszerpiaci szereplők számára fontos, hogy pontos adatokkal rendelkezzenek az emberek gyógyszerfogyasztási szokásairól, a piacról. Ehhez információikat az erre specializálódott cégektől szerzik be, e cégek pedig többnyire a gyógyszertárakból… De az ott keletkező adatkincs vajon kinek a tulajdona? Kinek szolgáltassanak adatokat a gyógyszertárak? Nyomon követhető-e ezen adatok sorsa? Többek között ezekre a kérdésekre próbáltak választ találni, illetve párbeszédet kezdeni a gyógyszertárakban keletkezett, tárolt és hivatalos vagy üzleti céllal továbbításra kerülő adatokkal kapcsolatban a Magyar Gyógyszerészi Kamara által rendezett "Hogyan tovább gyógyszerészet? - gyógyszertári adatbányászat" című miniszimpóziumon, amit 2014. október 16-án tartottak az EGIS Gyógyszergyár Tudományos és Technológiai Központjában

Dr. Hankó Zoltán kamarai elnök bevezetőjében elmondta, szakmai, epidemiológiai, gazdasági és gazdálkodási szempontból is kincsesbányának nevezhető az a mérhetetlen mennyiségű adat, ami a gyógyszertári munka során a gyógyszertárban felhalmozódik. A vitaindító fórumsorozat célja, hogy tekintsük át a jelenlegi helyzetet és ennek ismeretében tegyünk javaslatot a hogyan továbbra.

Dr. Horváth-Szikla Attila hivatalvezető volt a miniszimpózium moderátora, aki szintén azt a célt fogalmazta meg, hogy párbeszéd, beszélgetés induljon meg e tekintetben a gyógyszerpiac szereplői között. Ehhez választ kell találni olyan kérdésekre, mint például: a gyógyszertárban felhalmozott adatok kinek jelentenek értéket? Milyen értéket képviselnek? E nemzeti adatkincset hogyan lehet hozzáférhetővé tenni a gyógyszeripar számára? Hangsúlyozta, a gyógyszertárakban jobban oda kell figyelni az adatbányászatra, ebben is próbál a Kamara segítséget nyújtani.

A felkért hozzászólók közül elsőnek Dr. Sándor Csaba a Békéshelp KHT. ügyvezető igazgatója szólalt fel. Felhívta a figyelmet arra, hogy a gyógyszertári adatok komoly értéket képviselnek, és napjainkban „nagy buzgalom” figyelhető meg az adatpiacon. A gyógyszertárak adatainak „bányászata” jelenleg több csatornán keresztül történik. Neki csak az egyikre van közvetlen rálátása a Békéshelp KHT., és az IMS között kötött szerződésnek megfelelően. Az adatokkal kapcsolatban minden joggal az IMS rendelkezik, a gyógyszertárak díjazást kapnak az adatszolgáltatásért, aminek mértéke az EU országok között jó pozíciót jelent. Hangsúlyozta, semmi olyan adatot nem kérnek a patikáktól, amelyek kiszolgáltatása a gyógyszertárak kereskedelmi szerződéseivel ütközne, illetve az úgynevezett szenzitív adatokat sem szolgáltatják ki. Erre kettős anonimizálási technika a garancia, amit két különböző helyen végeznek.

Dr. Ilku Lívia a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége igazgatója vitaindítójában kiemelte, a gyártók érdeke tudni promóciójuk eredményét, jelenleg azonban a gyártók és a gyógyszertárak ezzel kapcsolatos tevékenysége még nem csiszolódott össze. Úgy tűnik azonban, a mostani rendszernek három éven belül vége lesz, 2018 januárjától ugyanis az Unió bevezeti azt a rendszert, ami alapján minden gyógyszer nyomon követhető lesz a gyártótól a felhasználóig. Évente 17 milliárd doboz gyógyszer nyomát követik majd – közel 150 ezer kiszolgálóhelyen.  Minden gyógyszer el lesz látva egy jellel, a vele kapcsolatos információk pedig bekerülnek az informatikai felhőbe. Magyarul mindent tudni fognak a gyógyszerről. A bevezetés költségeit túl nagynak tartja és nem biztos, hogy ez a legjobb módszer a legális gyógyszer-forgalmazási csatornák megvédése a hamisított gyógyszerektől. Azonban megosztotta egy álmát a hallgatósággal: azt tartaná ideálisnak, ha betegekről és a gyógyszerekről is minden információ elérhető lenne a gyógyszertárakban és a patikus bekapcsolódása a farmakovigilancia tevékenységbe a mainál egyszerűbb lenne. Ha például valaki bemegy a patikába, és elmondja a patikusnak, hogy az X gyógyszer fejfájást okozott mellékhatásként, akkor ez az információ pár másodperc alatt bevihető lenne a megfelelő helyre… egy kattintással tehát szinte minden tudható lenne a betegről és a gyógyszerről.

Dr. Szigeti Tamás, a Gyógyszertári Rendszergazda Szövetség elnöke szerint legelőször is bizonyos kérdéseket kellene tisztázni, például nem egyértelmű, melyik adatnak ki a tulajdonosa. Jó lenne tudni azt is, mit csinálnak az egyes cégek az összegyűjtött adatokkal. Hasznosnak tartaná, ha együtt értelmeznék a jogszabályokat. Úgy látja, adatbányászat helyett inkább az adatcsere kifejezést kéne használni. Felhívta továbbá a figyelmet az adatbányászat veszélyeire: Ugyan az adatok kétszeresen is kódolva vannak, de ha már ketten tudják a kódot… Említette továbbá az új pénztárgépeket, amelyeken keresztül a NAV is minden adathoz hozzáfér, valamint az interneten továbbított levelekbe se lehetetlen betekinteni. Aggasztónak tartotta, hogy az információs felhőbe jutott információk további sorsa gyakorlatilag ismeretlen. Úgy látja, elengedhetetlen értelmezni az adatkezelési jogosultságot.

Dr. Küttel Sándor, a Gyógyszer Nagykereskedők Szövetségének elnöke annak a véleményének adott hangot, hogy az adatgyűjtést lehet erkölcsösen és transzparensen is intézni, a gyártóknak joguk van ismerni az emberek gyógyszerfogyasztási szokásait. Nekik is kell adatokat szolgáltatni, például az OEP, a KSH vagy a NAV felé.

A vitaindító előadások után hozzászólások következtek. Az első jelentkező megjegyezte, hogy húsz éve még azon meditáltak a gyógyszerészek, hogy vajon bevonhatók-e a gyógyszertárak a számítógépes rendszerbe! Patikában dolgozó gyógyszerészek a kérdést gyakorlati oldalról közelítették meg. Volt, aki elmondta, egyre több megkeresés éri őket ezzel kapcsolatban, a gyógyszertár vezetőknek tudatosítani kell kollégáikban, hogy nem lehet „csak úgy” adatokat kiadni. Mások azt vetették fel, hogy gyakorlatilag nincsenek tisztában azzal, hogy számítógépeikre milyen programokat telepítettek fel. De előfordult olyan eset is, hogy a gyógyszerpiac egyik szereplője kilátásba helyezte egy kedvezmény elestét, adatszolgáltatás hiányában. Felvetődött, hogy követhetetlen az adat sorsa, miután bekerült az információs felhőbe. Sajnálatosnak nevezték, hogy a patikusok gyakorlatilag nincsenek tisztában azzal, kinek adják az adatokat, az mit csinál vele stb.

Dr. Hankó Zoltán összefoglalójában elmondta, hogy mára kialakult a gyógyszerforgalmazáshoz és a gyógyszertári értékesítéshez kapcsolódó adatok piaca, ennek azonban még korántsem tisztázottak a működési feltételei. Nem átlátható és nem szabályozott a terület, valamint nem látni a garanciális elemeket az adatszolgáltatás és következményei tekintetében. Pontosan ezért fontos teendőnek nevezte a témakör minden területre kiterjedő elemzését és a szükséges jogszabály-módosítások kezdeményezését. Ezt a munkát el kell végezni. Addig is szükséges a kollégák tájékoztatása, hiszen tisztában kell lenniük az adatszolgáltatás kockázataival, ahogy azzal is, a gyógyszertárban keletkezett adatokra szigorú adatvédelmi előírások vonatkoznak, amelyek megszegése jogkövetkezménnyel járhat. A Kamara elnöksége ezért egy ajánlást készít, melynek előkészítésére a jelenlévők a kamara informatikai munkabizottságát kérték fel. Megállapodás született arról is, hogy ennek közzétételéig közleményben figyelmeztetik a kollégákat az elhangzottakra.

Miután befejeződött a miniszimpózium, Dr. Ujfalussy Györgyné, az Egis Gyógyszergyár kormánykapcsolatokért felelős igazgatója röviden bemutatta az Egist.

Gyógyszertári adatbányászat - mgyk.hu
Gyógyszertári adatbányászat - mgyk.hu


A vendégek megismerkedhettek az Egis Tudományos és Technológiai Központ szakmai érdekességeivel, végigkövethették a gyógyszer útját a fejlesztéstől a hatóanyag- és késztermékgyártáson át a páciensig.

 

mgyk.hu

Kapcsolódó oldalak:
A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöksége 2015. január 22-én tartotta soron következő elnökségi ülését – mgyk.hu
Beszélgetés hangzott el a kisforgalmú gyógyszertárak támogatásával kapcsolatban az InfoRádióban – mgyk.hu
A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöksége 2014. december 11-én tartotta soron következő elnökségi ülését – mgyk.hu
Kedvezmények Volkswagen személyautók vásárlására – mgyk.hu
Számvetés – Véget ért a Köztestületi Napok rendezvénysorozata – mgyk.hu
« Vissza
Betegsarok
2018. 02. 08.
Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos együttműködéshez csatlakozó gyógyszertárak listája
2016. 05. 25.
Megszűnik a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés ogyei.gov-hu
2016. 03. 12.
Betegjogi képviselők elérhetőségei
2016. 03. 11.
A tavaszi fáradtság okai – és amit ellenük tehetünk – tetplatform.hu
2015. 11. 17.
Egészséges életkezdet - Vitaminpótlás várandósság előtt, alatt és szoptatás idején I.
Eseménynaptár

2018 július
hkszcspszv
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
konferencia  Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar  testületi esemény  továbbképzés  szabadidős esemény 
Hirdetőtábla
Állás
Helyettesítés
Egyéb
Közös dolgaink
2018. 04. 06.
Az MGYK X. Vándorgyűléséről
2017. 12. 04.
A VII. Gyógyszerész Köztestületi Napokról
2017. 04. 10.
Beszámolók az MGYK IX. Vándorgyűléséről
Gyógyszertár-működtetés
2017. 03. 09.
Pályázati lehetőségek gyógyszertárak számára
2016. 03. 03.
A gyógyszertári finanszírozási előleg alakulása 2010-től 2016. januárig
2016. 03. 03.
A gyógyszertári vállalkozások 2014. évi mérlegbeszámolóinak és pénzügyi helyzetének alakulása
Hasznos linkek
Jogszabálykereső
Kamarai tájékoztatók
2016. 01. 07.
Minőségügyi kézikönyv gyógyszertáraknak – II. kiadás
2014. 06. 26.
1/2014 (VI. 19.) MGYK ELNÖKSÉGI AJÁNLÁS GYÓGYSZERTÁRI UTAZÁSI TANÁCSADÁSHOZ - MGYK
2013. 10. 01.
Elnökségi Tájékoztató (2/2013.) - MEGFONTOLÁSOK ÉS AJÁNLÁSOK A GYÓGYSZERTÁRAK MARKETING TEVÉKENYSÉGÉHEZ - MGYK
Népegészségügyi programok
2018. 05. 17.
Allergiás folyamatok és allergia elleni szerek
2018. 04. 24.
Allergén specifikus immunterápia
2018. 03. 06.
Az asztmáról
Archívum
A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ez nem helyettesíti az orvos, gyógyszerész, vagy más szakember felkeresését.
© 2008–2017 Magyar Gyógyszerészi Kamara - Minden jog fenntartva - Impresszum, jogi nyilatkozat  -  Regisztráció a védett tartalmak eléréséhez! Hírlevélre történő le- és feliratkozás!  -  Webmaster - Utolsó módosítás: 2018. 07. 16 hétfő