Közel 19.000 étrend-kiegészÃtÅ‘t jelentettek be a gyártók és forgalmazó cégek az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél (OGYÉI) a forgalmazás szabályait elÅ‘Ãró 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet hatályba lépése óta. A készÃtményekben megtalálható növények, hatóanyagok száma rendkÃvül nagy és folyamatosan bÅ‘vül. KezdetektÅ‘l fogva megjelentek a készÃtményekben olyan (gyógy)növények, izolált hatóanyagok, melyek humán szervezetre gyakorolt hatása részben nem bizonyÃtott, részben a tudományos vizsgálatok alapján veszélyt jelenthet a fogyasztó egészségére, biztonságára.
Az élelmiszerekben, étrend-kiegészÃtÅ‘kben alkalmazható gyógynövények alkalmazhatóságának szakszerű, tudományos értékelése, elemzése érdekében Intézetünk 2017. június 22.-én megújÃtotta a SzakértÅ‘i Testületét, amely a jövÅ‘ben Tudományos Tanácsadó Testületként folytatja munkáját. A Testület tagjai a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Magyarországi Étrend-kiegészÃtÅ‘ Gyártók és Forgalmazók Egyesülete, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által felkért független gyógyszerészszakértÅ‘, valamint az OGYÉI Élelmezés-és Táplálkozástudományi FÅ‘igazgatóságának szakértÅ‘i.
A Testület feladata elsÅ‘sorban a jelenlegi negatÃv lista folyamatos felülvizsgálata, szükség szerinti bÅ‘vÃtése, másrészt az élelmiszeripari vállalkozások által benyújtott kérelmek értékelése, melyek a negatÃv listán lévÅ‘ növények, növényi részek biztonságos, korlátozás nélküli, vagy dózishatárhoz kötött korlátozott felhasználhatóságát hivatottak igazolni.