Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. február 01.
Horváth Tamás: Az EKI számlázi eljárása nehézkes

MTV 1 - Ma Reggel, 2010.02.01.

Mv.: - Fizetési felszólítást kapott vagy kap majd a közeljövőben számos gyógyszertár és oltópont, mert nem fizették ki a határidőre a nekik szállított H1N1 vakcina árát.

Bejátszás

Tömegével küld ki fizetési felszólításokat az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet. Sok gyógyszertár és oltópont ugyanis nem fizette ki határidőre az újinfluenza elleni vakcinát. A lejárt tartozás eléri a 74 millió forintot. December végéig 718 ezer adag térítéses vakcinát adtak ki és 420 ezer ampulláról állítottak ki számlát 705 millió forint értékben. Magyar Gyógyszerészi Kamara szerint a késés egyik oka éppen az, hogy a Készletgazdálkodási Intézet számlázási eljárása nehézkes. Az oltóanyagról csak késve és rendszertelenül érkeznek a számlák a gyógyszertárakhoz. Azt is elfogadhatatlannak tartják, hogy a számlákat nem ajánlottan, hanem hagyományos levélként küldik ki, így aztán azt sem biztos, hogy minden patika megkapta a küldeményeket.

Bejátszás vége

Mv.: - Kárpáti Zsuzsanna, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet főigazgatója, jó reggelt kívánok!

Kárpáti Zsuzsanna: - Jó reggelt kívánok!

Mv.: - Mit szól ehhez a kritikához? Jogos-ez?

Kárpáti Zsuzsanna: - Hát most már lassan megszokjuk, hogy a Gyógyszerészi Kamara folyamatosan kritikával illeti azt az intézetet, amelyik az egészségügyi kormányzatnak az akaratát végrehajtja a vakcina terítése és kiszámlázása ügyében. Én azt gondolom, hogy ez a kritika egyáltalán nem jogos a Gyógyszerész Kamara részéről, hiszen folyamatosan történik a kiszámlázás a patikákba és tény, hogy a patikák egy része nem fizet. Vannak olyan gyógyszerészek, akik veszik a fáradságot és fölhívnak bennünket, és esetleg fizetési könnyítést kérnek. Vannak olyanok is, akik azért hívnak föl bennünket, hogy ők nem szeretnék kifizetni a vakcinának az árát. Természetesen, mint egy állami költségvetési szerv, mi ezt nem engedhetjük meg, hogy a vakcina ellenértékét ne fizessék ki.

Mv.: - Ezek a térítéses, tehát azok a vakcinák, amelyekért a betegek fizetnek. Tehát ez a pénz befolyik, ugye arról van szó?

Kárpáti Zsuzsanna: - Természetesen. Akkor, amikor a gyógyszertár értékesíti ezt a vakcinát, akkor azonnal és készpénzben megkapja a gyógyszerész ennek a vakcinának az ellenértékét. Mi ezeket kérjük természetesen.

Mv.: - Most nekünk, ha minden jól megy, akkor a telefonvonalban van Horváth Tamás, a Gyógyszerész Kamara elnöke Győrből. Jó reggelt kívánok!

Horváth Tamás: - Jó reggelt kívánok!

Mv.: - Mit tetszik ehhez szólni? Tehát fönntartja-e Ön..

Horváth Tamás: - Hát én sajnos, csak..

Mv.: - Parancsoljon.

Horváth Tamás: - Tehát én sajnos csak megismételni tudom, hogy nagyon sajnálatos módon az EKI nem tudott partnere lenni 2400 gyógyszertárnak sem a szállításban és hát látszik, hogy sem az elszámolásban. Ez az eljárás, amikor két hónappal később, három hónappal később véletlenszerűen, tetszés szerinti csoportosításban szállítólevelekről 15 napos határidővel állít ki számlát az EKI, ez nehezen kezelhető a gyógyszertáraknak. Gondoljon bele, ez olyan, minthogyha otthon nekem két hónappal ezelőtti gázszámlát egyszerre két-három hónapot kéne kifizetnem 15 napos határidővel.

Kárpáti Zsuzsanna: - Hát egy kicsit vitatkoznék, mert hogyha használom a gázt és tudom, hogy valamikor gázszámlát kell fizetnem, akkor nyilván félreteszem azt a mennyiségű pénzt és kifizetem, vagy pedig befizetem előre. Tehát nem tudom elfogadni, amit a kamara elnöke mond, hiszen azokon a megrendelőlapokon, amelyeken a gyógyszertárak és a gyógyszerészek megrendelték az EKI-től ezeket a vakcinákat, azon szerepel az EKI-nek a számlaszáma is. Tehát én nem gondolom azt, hogyha valakinél, valakihez befolyik ez az összeg, akkor ne tudná ezen a számlaszámon akármilyen módon kiegyenlíteni az ő tartozását. Természetesen az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet mindenkinek kiszámlázza.

Horváth Tamás: - Azt bizonyára főigazgató asszony is tudja, hogy számviteli szempontból én szállítólevélre, akkor is, ha tudom az EKI-nek a számlaszámát, nem utalhatok, hanem bizonylat ellenében. És tény az is, hogy ez a bizonylat adott esetben nem érkezett meg a gyógyszertárba, tehát olyat kérnek számon a gyógyszertáron, amiről nem tud. Egy sima postai levél ma Magyarországon vagy megérkezik, vagy nem.

Kárpáti Zsuzsanna: - Hát azért..

Mv.: - Hát azért meg szokott érkezni, tehát én alig adok föl ajánlott levelet..

Kárpáti Zsuzsanna: - Azért ebben meg kell védjem a Magyar Postát, mert ettől azért jobban, ettől jobban működik a Magyar Posta.

Horváth Tamás: - Nem a postát támadom, ezek tények.

Kárpáti Zsuzsanna: - És természetesen, hogy a számlát kiküldjük mindenkinek, és számla ellenében várjuk a fizetést. De azért az is tarthatatlan, ezt bizonyára a kamara elnöke is megérti, hogyha közel 74-80 millió körüli a 30 napon túli kintlévőség és a 30 napon belüli kintlévősége az EKI-nek 300 millió forint, ennyit kell nekünk az állami költségvetésből meghitelezni. Tehát az, amit valamikor rajtunk a képviselők kerestek, az országgyűlési képviselők, hogy milyen jól meggazdagszunk, hát tessék itt van, hogy egyáltalán nem gazdagszunk meg rajta. Hiszen még nekünk kell azért is pénzt fizetni, hogy fizetési felszólításokat küldjünk ki a gyógyszertáraknak.

Mv.: - Hát elnök úr, még egy utolsó szóra, aztán nem tartóztatom tovább a telefonvonalban, mert hátrányban van.

Horváth Tamás: - Köszönöm.

Mv.: - De parancsoljon, még egy valamit..

Horváth Tamás: - Ja, köszönöm, tehát én azt szeretném mondani, hogy egészen biztos vagyok abban, hogy ez a pénz be fog folyni, ha némi késedelemmel is, és szeretnék emlékeztetni mindenkit, hogy közismert tény, hogy ma a gyógyszertárak olyan helyzetben vannak, hogy a nagykereskedőknek közel 10 milliárd forintnyi lejárt számlaállománnyal tartoznak. Tehát ehhez képest az EKI "nagykereskedő" tulajdonképpen egy sokkal kedvezőbb helyzetben van, mint a többi.

Kárpáti Zsuzsanna: - Hát ebbe ne keverjük most így bele a többi gyógyszer-nagykereskedőt elnök úr, hiszen..

Horváth Tamás: - Ezek, ezek tények, így állnak a gyógyszertárak, bocsánatot kérek.

Kárpáti Zsuzsanna: - Biztos, de én most mondok Önnek egy példát, én ismerem a szobi gyógyszerészt és ő az elsők között rendelt például Szobra több adag vakcinát. Nem egy dobozzal, hanem többet rendelt, és ki tudta időre fizetni. Tehát én azt gondolom, hogy itt azért biztos, hogy néhány területen vannak nehézségek, de természetesen az EKI ugyanúgy működik, mint bármelyik más cég. Hogyha kéri valaki, akkor két-három részletben is ki tudja fizetni, csak hát ehhez nyilván az EKI-vel fel kell venni a kapcsolatot.

Mv.: - Elnök úr köszönjük, viszonthallásra! Főigazgató asszony, most akkor húzzunk egy vonalat a patikák, ezt most már megtárgyaltuk, nem tudok okosabb lenni Önöknél, hanem beszéljünk egy picit arról, hogy legutóbb, amikor itt járt, akkor egész más ügyben volt itt.

Kárpáti Zsuzsanna: - Igen.

Mv.: - Mint szocialista képviselő és az volt a panasz, hogy 93. helyre rakták az országgyűlési, országos választási listára. Ami egész biztosan, hát nem egész biztosan, mert semmi se biztos, csak a halál, de hát nyilvánvalóan nem befutó hely.

Kárpáti Zsuzsanna: - Így van.

Mv.: - És azt mondta, hogy, hogyha ez így megy, akkor Ön a megyei listán is olyan helyre rakták, ami nem befutó, és akkor az egyéniben pedig vállalja a kemény küzdelmet, ami hát szintén nehéz. És akkor, akkor elindulna inkább nem futamodik meg, de akkor elindulna függetlenként. Most azt olvasom, hogy mégis a szocialista párt színeiben indul. Ezt jól értem-e, és ha igen, akkor mi változott meg?

Kárpáti Zsuzsanna: - Hát először is én mindenhonnan lemondtam, és azt mondtam, hogy ebben a helyzetben szocialista egyéni képviselőként nem kívánok elindulni ebben a választókörzetben. Ugye éppen arról beszélgettünk akkor, hogy érdemes-e valakinek fölpofoztatnia magát ott a választókörzetben. Azóta sok minden történt, többen megkerestek az ügyben is, hogy induljak esetleg függetlenként. Ezt a polgármesterek vették volna rendkívül jó néven, viszont a párton belül több körben lezajlott olyan egyeztetés, illetve olyan döntéseket nyitottak ki újra, hogy kit szeretnének a párttagok képviselőjelöltként elindítani ebben a választókörzetben.

Mv.: - Önt szerették volna. Kapott Ön olyan ígéretet, igen vagy nem..

Kárpáti Zsuzsanna: - Igen, és ismételten engem szeretnének, igen.

Mv.: - Kapott-e Ön olyan ígéretet, hogyha elindul szocialista színekben, akkor abban az esetben, hogyha az országos listáról megválasztják Szabó Imrét a megyei elnöknek, akkor Ön a megyei listáról a helyére bekerül a parlamentbe?

Kárpáti Zsuzsanna: - Ilyen ígéretet a megyei elnökségtől nem kaphattam. Azt viszont kértem, hogy igen, kerülhessek be, hogyha ürül hely. Kedden fog ülésezni az Országos Választási bizottság, aki felszólította a megyei elnök urat, hogy próbálja meg rendezni a dolgot. Én, én vállalom azt és szeretnék szocialista színekben indulni, viszont ha ürül listán hely, akkor természetesen szeretnék bekerülni a parlamentben, hogy a választókörzetemért még többet tehessek.

Mv.: - Köszönöm szépen!

Kárpáti Zsuzsanna: - Köszönöm!

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél