Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. november 13.
Nincs elegendő vakcina a patikákban - Hálózat TV – Hírháló

Horváth-Sziklai Attila: A kistérségi ÁNTSZ-eknél nem minden esetben áll rendelkezésre akkora mennyiségű oltóanyag, amit a gyógyszertárak igényelnének. Tehát így előfordul, hogy azt kényszerülnek mondani a kollegák minden szándékaik ellenére, hogy nem tudnak a betegnek oltóanyagot adni.

2009.11.11.
Mv.: Nincs elegendő a H1N1 vakcina a patikákban. Pécsett például teljesen elfogyott. A Hírháló által megkérdezett fővárosi gyógyszertárak 90 százaléka sem tud adni az oltóanyagból. Azt mondják: várólista van. Be kell vinni a receptet és néhány napon belül jelzik, ha megérkezett a szállítmány. Több patikus arra panaszkodik: ők folyamatosan rendelik ugyan a szérumot, de nem annyit kapnak, mint amennyit kérnek. Van gyógyszertár, ahol több mint százan várnak a vakcinára. Az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója erre úgy reagált: elsőbbséget élveznek azok, akiknek ingyenesen jár az oltás. Akik receptre kérik, azoknak várni kell!
R.: (telefonál) - Bákai Tünde, jó napot kívánok, érdeklődnék, hogy önöknél H1N1 oltóanyag van-e.
R.: Ezt a kérdést jó néhány fővárosi patikának feltettük. A válasz szinte mindig ugyanaz volt: nincs, néhány napot várni kell.
Név nélkül 1 (telefonon): - Itt hagyja a receptjét, esetleg telefonszámát, akkor amint érkezik, akkor visszaszólunk.
R.: Több gyógyszertárban is várólista van, sorakoznak a receptek.
Név nélkül 2 (telefonon): 110 van körülbelül leadva 110 darab ampullára és tegnap 60 darabot kaptunk.
R.: Volt olyan patikus is, aki azt mondta, bár sok helyen azt hallja, van elegendő vakcina a gyógyszertárakban, de ez nem igaz.
Név nélkül 3 (telefonon): Nem tudnak annyit adni, amennyit rendelünk.
Kárpáti Zsuzsanna: Hát én remélem, hogy ellátottak a gyógyszertárak.
R.: Ezt mondja a Készletgazdálkodási Intézet főigazgatója. És azt is hozzáteszi: van elegendő autójuk a szállításhoz és folyamatos a gyógyszertárak ellátása. De az tény, gyorsan fogy a készlet.
Kárpáti Zsuzsanna (főigazgató, Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet.): A térítéses forgalomban pedig 195 ezer adag fogyott már el. Újabb adagot kellett igényeljek a gyártótól. Éppen tegnap történt egy 100 ezer adagos megrendelésünk.
R.: Megkérdeztük a Gyógyszerészi Kamarát is. Ott is azt a választ kaptuk: a patikusok jelzései szerint, nincs elegendő oltóanyag a gyógyszertárakban.
Dr. Horváth-Sziklai Attila (ügyviteli igazgató, Magyar Gyógyszerészeti Kamara): A kistérségi ÁNTSZ-eknél nem minden esetben áll rendelkezésre akkora mennyiségű oltóanyag, amit a gyógyszertárak igényelnének. Tehát így előfordul, hogy azt kényszerülnek mondani a kollegák minden szándékaik ellenére, hogy nem tudnak a betegnek oltóanyagot adni.
R.: Az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója erre úgy reagált: akik fizetnének a vakcináért, azoknak várni kell. Elsőbbséget élveznek ugyanis azok, akiknek ingyen jár.
Dr.: Melles Márta (főigazgató főorvos, Országos Epidemiológiai Központ): Elsősorban mi a felelősséget abban érezzük, hogy odakerüljön a háziorvosokhoz, akik az ingyenes védőoltást végzik. Természetesen a patikai forgalom is nagyon fontos és erre nyilván, hogy a kiszállítói kapacitás vége, igen nagy az igény.
R.: Közben a háziorvosok jelentései szerint, egy hét alatt 5 ezerrel nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma és most már az ország minden pontján megjelent a H1N1 vírus. A legtöbben Pest megyében és a fővárosban betegedtek meg, de az átlagosnál több a fertőzés Szabolcs megyében is.
2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél