Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. március 13.
Gyógyszerért mosógépet? - Inforádió
A közfinanszírozott, azaz receptköteles gyógyszerek esetében nem engedhető meg semmiféle marketingtevékenység - mondta az InfoRádiónak a Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke.

Hankó Zoltán szerint a patikák reklámtevékenysége bizonyos kistelepüléseken gyógyszerhiányt szülhet.

A közfinanszírozott gyógyszerek funkcionális igényt elégítenek ki, vagyis azokra a betegeknek szükségük van. Ezeknél a szereknél szakmailag aggályosak a fogyasztásra ösztönző marketingeszközök használata, amelyek ráadásul egészségkárosodáshoz vezethetnek - mondta az InfoRádiónak a Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke, aki hozzátette: ez nemcsak szakmai probléma, hanem etikailag sem vállalható.

A nagyvárosokban több patika is azzal csábítja a vevőket, hogy bizonyos gyógyszerek megvásárlásával nyereményjátékban vehetnek részt vagy akciós áron adnak néhány terméket. Hankó Zoltán szerint ez olyan marketinggyakorlat, amely nem a beteg, hanem a patika tulajdonosának piaci érdekeit szolgálják.

Hozzátette: a nagyvárosok agglomerációjában található kispatikák anyagilag még jobban ellehetetlenülnek, és azok a betegek, akik nem tudnak bemenni a nagyvárosokba az akciós termékekért, ellátási nehézséggel szembesülnek majd.

A gyógyszertárak közötti versenynek elsősorban a szakmai szolgáltatásokra és a kiszolgálás színvonalára kell irányulnia, a beteg érdekét nem előzheti meg a piaci érdek - hangsúlyozta Hankó Zoltán, aki szerint korrigálni kell a hatályban lévő törvényt és új elemekkel kell kiegészíteni az etikai szabályozást.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél