Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. február 16.
Kicsiknek kincs a patika - Békés Megyei Hírlap, február 16.

Veszélybe kerülhet az apró települések gyógyszerellátása, Békés megye nagyobb városaiban gomba módra szaporodnak a gyógyszertárak.

Ugyanakkor a kistelepülések lakói azon aggódnak, hogyan jutnak majd orvossághoz, ha a kiöregedő patikusok nyugdíjba vonulnak. Az ezerötszáz lelket számláló Ecsegfalva lakói szeretik a község fiatal patikusát. Tudják, hogy bár hivatalosan csak napi egy óra a fiókgyógyszertár nyitvatartási ideje, dr. Szilágyi István soha nem megy el addig, amíg valaki sorban áll a receptjével.

- Egy ilyen kis gyógyszertárból nem lehet meggazdagodni, jó, ha nullszaldósra kihozza az ember. Az azonban megfizethetetlen, amit én a falu lakóitól szeretet és hála formájában kapok - mondja a 31 esztendős patikus, aki otthonról, a szülői házból hozta a gyógyszerészszakma iránti szeretetet. Édesanyjával együtt Dévaványán is üzemeltet egy gyógyszertárat. Ecsegfalva lakói tehát bízhatnak abban, hogy náluk sokáig megmarad a patika. A kis falvak többségében azonban más a helyzet.

Megyénkben ma összesen tizennyolc olyan település van, ahol Ecsegfalvához hasonlóan csak fiókgyógyszertár működik, napi egy-két órás nyitva tartással. Ezek túlnyomó többségét idős patikusok működtetik. A lakosság joggal tart attól, hogy ha ők leteszik a lantot, akkor nem lesz majd, aki felvállalja a kis falvak gyógyszerellátását. Tizenkét olyan település is van a megyében, ahol egyáltalán nincs gyógyszertár. A legszükségesebb orvosságokhoz ezekben a falvakban a háziorvos kézigyógyszertárából juthatnak hozzá a betegek. Így van ez a kevesebb, mint ötszáz lakossal rendelkező Örménykúton is. - Amit az orvosunk nem tud a kézigyógyszertárából adni, annak beszerzésében a polgármesteri hivatal segít - ecsetelte Szakács Jánosné polgármester. - A falugondnokunk összegyűjti a recepteket, beváltja a városban, majd kiviszi a tanyákra, az idős embereknek.

A kistelepülések gyógyszerellátásának egyre súlyosbodó gondja terítékre került a Magyar Gyógyszerészi Kamara II. vándorgyűlésén is, melyet a napokban tartottak Miskolcon. Melczer Mária Ágnes, a kamara Békés megyei szervezetének elnöke lapunknak elmondta: különösen a dél-békési kistelepüléseken okoz gondot az, hogy egyre kevesebb a patika. Gyógyszertárak azonban szép számmal létesültek az elmúlt években a megyében, de kizárólag a nagyobb városokban. Már a nagy élelmiszer-áruházláncok is beléptek a piacra. Körkérdésünkre több, névtelenül nyilatkozó gyógyszerész is felvetette: káros jelenségnek tartják, hogy bizonyos patikák akciókkal próbálják csalogatni a vevőket. Egyikük úgy fogalmazott: szomorú, hogy a valaha köztiszteletnek örvendő patikusokat felváltják a profitéhes kereskedők, akiknek már nem a beteg érdeke, hanem a bevétel a legfontosabb. A falugondnok és a klubvezető is szívesen segít - Nálunk most nem is a gyógyszerellátás a legnagyobb gond, hanem az, hogy április végén elmegy a háziorvosunk. Kérdés, hogyan oldjuk majd meg ezt a fogas kérdést - mondta Brlás János, Kardos polgármestere. Hozzátette: Az egészségházban napi egyórás nyitva tartással működik egy fiókgyógyszertár. Aki nem tud éppen akkor elmenni oda, annak a tanyagondnok vagy az idősek klubjának vezetője is szívesen segít a receptek beváltásában. "Nálunk az orvoskérdés a nagyobb gond." Egyre kevesebb a patinás bútorokkal berendezett, tetszetős tégelyekkel felszerelt patika. Sok gyógyszertár olyan, mint egy élelmiszerbolt.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél