Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. február 04.
Nincs napirenden a bérfelzárkóztatás
Kökény Mihály szerint belső átcsoportosítással válság idején is fenntartható az egészségügyi rendszer.

Gazdasági válság idején is fenntartható az egészségügyi rendszer, ehhez azonban belső átcsoportosítások szükségesek - mondta Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján. Jelen gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy az egészségügyre szánt költségvetési források ne csökkenjenek, de ha csökken a járulék, akkor az Egészségbiztosítási Alap (E-alap) bevételi oldalán több adóbevételre van szükség - mondta az MSZP-s politikus.Az egészségügy nem tudja elviselni az egészségbiztosítás és az ellátásra fordított költségek csökkentését, de ilyen szándék nincs - fogalmazott Kökény Mihály, aki a tervezett adóátcsoportosításról bővebbet nem tudott mondani.

A szocialista politikus az ágazat bérhelyzetét firtató újságírói kérdésre azt válaszolta, nincs napirenden, hogy idén komoly bérfelzárkóztatási program lesz. Véleménye szerint az a fontos, hogy megőrizzék a munkahelyeket, nem elvetve azt, hogy "ha a lehetőség adott lesz, akkor elkezdődhet egy érzékelhető bérfelzárkóztatás az ágazatban". Kökény Mihály elmondta, pártja támogatja azokat a javaslatokat, amelyek a szakképzés javítására irányulnak, mint például az ösztöndíjrendszer bevezetése, átképzések támogatása.

A politikus úgy vélekedett, hogy gazdasági válság idején nem kell választani a gazdaság élénkítése és az egészségügyi rendszer fejlesztése között, e kettő között egyenlőségjelet lehet tenni.

Fontosnak nevezte, hogy a megindult uniós programok és pályázatok befejeződjenek, megvalósuljanak, az egészségügyet kiszolgáló háttéripart is fejleszteni szükséges, illetve az intézményeknek el kell gondolkodniuk azon, hogy milyen működési formát válasszanak a jövőben.

Kiemelte az ágazaton kívüli fejlesztéseket, továbbá arra is figyelni kell - mondta -, hogy a gazdasági fejlesztési operatív programokból ne maradjanak ki az egészségügyi vállalkozások.

A tételes egészségügyi hozzájárulás emeléséről még nincs végleges javaslat - mondta kérdés kapcsán Kökény Mihály, hozzátéve, az erről szóló sajtóhíreket nem tudja megerősíteni. Mint fogalmazott: a kormány nincs kész ezekkel a tervekkel.

Forrás: MTI

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél