Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. február 10.
Receptek - beteg nélkül - Népszabadság, február 10.
Duplájára nőtt a várakozási idő a rendelőkben a vényírási szabályok szigorítása miatt. Viszont esély van rá, hogy hamarosan nem is lesz szükség papíralapú receptekre. A háziorvosok áprilistól új formátumú vényeket kapnak, amelyek vonalkódokkal is tartalmazzák a recepten lévő adatokat.

A lapunknak nyilatkozó háziorvosok közül sokan nem értik, minek a nyomtatványcsere, ha - amint értesültek még az idén bevezetnék az úgynevezett e-receptet. A Figyelő legutóbbi száma szerint a kormányzat az e-receptet még az év vége felé az elektronikus egészségügyi kártyával együtt indítaná. A rendszert kicsiben két évvel ezelőtt kilenc háziorvosi praxisban az egészségbiztosító akkori főinformatikusa, Király Gyula ki is próbálta. Az úgynevezett e-tajkártya - noha személyes egészségügyi adatokat nem tartalmazott - az orvos hasonló kártyájával egyidejűleg a leolvasóba helyezve a beteg taj számához rendelhetett terápiát, ide jegyezhette fel a beteggel kapcsolatos adatokat. Ezen az elven működne az e-recept is. Az elektronikus úton továbbított recepten a beteg taj számához rendelhetné az orvos a szükséges készítményeket, az illető pedig bármely patikában a taj szám ellenében megkaphatná azt. A rendszer jelentősen növelné a beteg biztonságát, mert a patikus láthatná az összes felírt és egyidejűleg szedett készítményt, hatóanyag-összeférhetetlenség esetén azonnal intézkedhetne. Magyarországon 12-13 millió receptet váltanak be havonta. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár évente 200-300 millió forintot költ vényekre, az e-recept ezt a költséget kiváltaná, bár lapunknak több szakértő is úgy nyilatkozott, az áttéréshez legalább két évre volna szükség, és a kézzel írt vényeket, ha csak minimális mennyiségben is, de meg kellene hagyni. Svédországban már működik ez a rendszer, ott havonta kétmillió e-recept "utazik" az orvos és a gyógyszerészek között.

Egyelőre azonban még jobbára a beteg leleményességén múlik, miként jut hozzá a kizárólag szakorvosi támogatással felírható gyógyszerekhez  - állítja az egyik szakrendelő asszisztense. Ezért azután van, aki a gyógyszerészekre próbál hatni szép szóval, könyörgéssel, mások - különösen azok, akik végig tudják várni az influenzásokkal zsúfolt rendelőben a sorukat - a háziorvost vennék rá apróbb szívességre, arra például, hogy adjon visszadátumozott receptet, amelynek segítségével a rendszeresen szedett készítményeit ki tudja váltani. A januártól változó vényírási szabályok miatt ugyanis a szakorvos által rendelhető készítmények javallatát meg kell erősíttetni, s hiába küldték a háziorvosok már a múlt év végén pácienseiket a szakorvosokhoz, az influenzajárvány és ezen új szabály miatt odazúduló betegáradat kezelhetetlenné tette a helyzetet. Szánti Istvánné, a szakdolgozói kamara járóbeteg-szakellátási szekciójának alelnöke lapunknak azt mondta: valóban komoly konfliktusforrás, hogy az adminisztrációs előírások miatt öt-tíz perccel tovább tart egy-egy beteg ellátása, miközben az előjegyzési naptárak is hetekkel korábban betelnek, így szinte lehetetlen minden rászorulót akkor fogadni, amikor épp elfogy a  gyógyszere . Az új vényírási szabályok szerint részben újabb adatokkal kell kiegészíteni a recepteket, másrészt a rendelt  gyógyszereket  az eddigieknél sokkal alaposabban, aprólékosabban kell a háziorvosoknak adminisztrálniuk. Ha például egy készítményt csak szakorvos írhat fel támogatással, akkor a háziorvosnak rá kell írnia a vényre a szakorvos pecsétszámát és a javallat dátumát. Mindehhez külön adatlapot is ki kell töltenie, amely szintén csak a szakorvos pecsétjével érvényes. Hiába írhatná fel tehát egyébként az orvos a "szokásos", rendszeresen szedett adagot, ezt nem teheti meg, amíg nincs meg az újabb szakorvosi javaslat, persze pecséttel.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél