Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. február 09.
Szigorodó gyógyszerrendelés - Népszava, február 9.

Többek között a magas állami támogatású készítmények felírásának eddigi véletlenszerű ellenőrzésén változtat a gyógyszerrendelést szabályzó legújabb minisztériumi tervezet – értesült lapunk.

Szigorodik a gyógyszerfelírás, s új vényeket kapnak az orvosok. A módosítások legfőbb célja, hogy ellenőrizni tudják a kiemelt támogatásokat és az arra való jogosultságot. Az új recepteken például a háziorvosnak jelölni kell, hogy melyik szakorvos adta ki a javaslatot és mikor. A gyógyszerész is jelent: a készítmény kiadásakor továbbítja az előbb említett adatokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP). A többlet adminisztráció eredményeként a társadalombiztosító kiszűrheti a támogatásokat jogosulatlanul igénybevevőket. Eddig ugyanis az OEP ellenőrei csupán a háziorvosok helyszíni vizsgálatakor nézték át véletlenszerűen a szakorvosi véleményeket. Az egészségügyi minisztériumnál további szigorításról beszéltek lapunknak: az eddigi tájékoztató helyett rendelet szabályozza majd egy adott betegség kezelésére alkalmazott gyógyszercsoportban a költséghatékonyság és eredményesség szempontjait.

A cél, hogy amennyiben több társadalombiztosítási támogatással rendelhető termék közül választhat az orvos, akkor a legolcsóbbat rendelje. Az OEP feladatáról a tárcánál kiemelték: szerepe, hogy részt vegyen a szakmai és költséghatékonysági szempontok meghatározásában és ellenőrizze betartásukat. Mindez azt jelenti, hogy az orvosokat negyedévenként értesítik a gyógyszer-felírási szokásaikról. Az elvártnál költségesebb gyógyszert rendelő orvosokat akár kötelező továbbképzésre is küldhetik. Ugyanakkor azt is közölték: a jogszabály két lépcsőben lép életbe, áprilistól.

A takarékosság előnyei

Tavaly a sokéves hiány után először zárt megtakarítással a gyógyszerkassza a, gyógyszer-gazdaságossági törvény eredményeként. Két év alatt csaknem kétezer készítmény ára csökkent, átlagosan 20 százalékkal. A költséghatékonyság egyik kulcsa az olcsó generikus készítmény, amely az originálisnál olcsóbb, ám azonos hatóanyagú. Két éve az egészségügyi kormányzat többek között a generikus gyógyszerekre alapozva hirdette meg az úgynevezett gyógyszer-gazdaságossági programot. Ez azt jelenti, hogy rögzítették az azonos hatóanyagú legolcsóbb készítmény árát, valamint annak állami támogatását.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél