Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2008. július 01.
Meg akarják menteni Budapest legszebb patikáját - FORRÁS: INDEX.HU
Át akarja alakítani a tulajdonos a város egyik legszebb gyógyszertárát, az Andrássy úti Opera Patikát. Csakhogy az átalakítással veszélybe kerülne a különleges belső is, márpedig ezt annak idején oda tervezték, máshova nem passzolna. A műemlékvédők aggódnak.

"Az Andrássy úti Opera Patikát jelenlegi tulajdonosa új funkció kialakításával akarja eladni, megszüntetve ezzel egyrészt a környéken élő idősek lakóhelyéhez közel eső gyógyszertárat, másrészt veszélyeztetve kulturális örökségünk egyik kiemelkedő értékét, a világörökségi terület máig épen maradt eklektikus üzletbelsőjét" - áll abban a nyílt levélben, amit műemlékváédők és értelmiségiek küldtek a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökének

 

Mezős Tamásnak írt levélben felidézik, hogy az 1888-ban épült patika belső tere és bútorzata már 1967-ben műtárgyi védelemben részesült, és "azóta is gyönyörködteti a lakhelyét, környezetét szerető, és a kulturális értékeket megbecsülő embereket".

"A kialakítani kívánt új funkció (kávézó) magával vonná a patika bútorainak eltávolítását, és ezzel pótolhatatlan értékvesztést okozna. Ezt a berendezést ebbe a helyiségbe tervezték, csakis itt, eredeti helyén őrizheti meg azt a minőséget, amelyért a műtárgyi védelmet megkapta, környezetéből kiszakítva kulturális örökségként értelmezhetetlenné válik" - áll a tiltakozók levelében.

 

Az aláírók arra kérik az örökségvédelmi hiavtal vezetőjét, hogy a védett műtárgyak megőrzése érdekében hagyja jóvá a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal első fokú határozatát – amelyet tudomásunk szerint a patika tulajdonosa megfellebbezett – az ingatlan ideiglenes műemléki védelem alá helyezéséről. Azt is szeretnék, ha a helyiség a jelenlegi berendezésével gyógyszertárként üzemelne tovább.

Fényképek a patikáról az Indexen
2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél