Magyar Gygyszerszi Kamara
rtkteremt rdekvdelem
akadlymentes verzi
Vissza az alaprtelmezett verzihoz H-1068 Budapest
Dzsa Gyrgy t 86/b
Tel.: (+36-1) 351-9483
(+36-1) 413-1924
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu
Keress RSS
KezdőlapA KamarárólTovábbképzésekSzakmai fórumPályázati lehetőségekKamarai tagsági információkIrattár
Belps
Felhasznlnv:
Jelsz:
Elfelejtett jelsz
Regisztrci
OK
GYIK
2018. 08. 30.
Tájékoztató az e-ügyintézésről
»
2016. 11. 23.
Tudnivalók az étrend-kiegészítőkel kapcsolatos megállapodásról
»
2014. 09. 22.
Személyi jogosok pontszám igazolása – mgyk.hu
»
2014. 06. 10.
Ki állítja ki a gyakorlati pont igazolást? - MGYK Országos Hivatala
»
2017. 06. 20.
Az AEEK működési nyilvántartással kapcsolatos tájékoztató anyagai
»
Tovbb »
Gygyszerszi Hrlap
Hrlevelek
Sajtófigyelő
2023. 11. 28.
Tudományos elismeréseket adtak át a Semmelweis Egyetemen - semmelweis.hu
»
2023. 11. 27.
Kórházi gyógyszerészek a szakrendelőkben - pharmaonline.hu
»
2023. 11. 27.
Tovább dagad a botrány a súlycsökkentő szerek körül - economx.hu
»
2023. 11. 27.
Az étrend-kiegészítők mellékhatásait gyűjtő honlap indult - pharmaonline.hu
»
Tovbb »
Szolgáltatások
2021. 11. 09.
Együttműködési megállapodás az MGYK és a KOMPLEX Kamarai Pénzügyi Tanácsadó Kft. között
»
2020. 06. 14.
Volvo: kedvezmény kamarai tagoknak
»
2019. 08. 27.
ATASI – Adatvédelmi módszertan gyógyszertáraknak
»
2019. 01. 07.
All You Can Move (AYCM) SportPass kamarai tagoknak
»
2017. 03. 10.
Együttműködési szerződést kötött az MGYK és a Global Payments Europe
»
Tovbb »

E-Papír
Bannerek


 Bannerek

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek

 

MOL-MGYK tájékoztató!

Bannerek

 

 Vodafone

Bannerek

 

 

Gyógyszerész Gondozási Bizottság

Kitörés a
2010. jnius 7.

Kitörés a "futottak még" kategóriából

Mikola István szerint feltétlenül szükséges egy új országos pszichiátriai intézet létrehozása

A patikaalapítás rendjének azonnali felfüggesztése, valamint a kötelező kamarai tagság visszaállítása az orvosoknál és a gyógyszerészeknél - ezek lesznek Mikola István első' kezdeményezései. A korábbi Orbán-kormány egészségügyi minisztere lapunknak adott interjúban azt mondta: nem csalódott, amiért most nem kapott vezető kormányzati szerepet.

ZIVKOVICS NATÁLIA

- Csalódott?

- Miért lennék?

- Arra céloztam, hogy a Fidesz országosan ismert szakpolitikusaként most be kellett érnie az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöki posztjával.

- Mindig megbecsültem azt a helyet, ahol pozíciót kaptam. És sohasem kértem pozíciót, mindig kijelöltek. Az egészségügyi bizottság elnökének lenni egyébként nagyon komoly feladat. Emellett frakcióvezető-helyettes is vagyok, tehát bármikor felszólalhatok az Országgyűlésben.

- A 2006-os országgyűlési választások kampányában Orbán Viktor még miniszterelnökjelölt-helyettessé nevezte ki. Az azért egészen más volt.

- Csalódottságot nem érzek, sőt, inkább egy kis jóérzés van bennem olyan értelemben, hogy a kétpólusú kormányzati rendszert először én vetettem fel Orbán Viktornak. Igaz, nem egészen ebben a szerkezetben, de ez most megvalósulni látszik.

- Már akkor tudta, hogy nem kap majd miniszteri posztot?

- Azért vetettem fel ezt az új kormányzati struktúrát, mert mindig azt láttam, hogy a nagy költségvetési osztozkodásban rosszul jár a humán oldal. A futottak még kategóriában éreztem az egészségügyet és általában az emberekkel közvetlenül foglalkozó ágazatokat. Pedig a társadalmi-gazdasági fejlődés nem létezhet testében és lelkében ép, egészséges ember nélkül. Amikor a nagy költségvetések készülnek, amikor elosztják a pénzt, akkor nekünk legalább olyan erős befolyással kell rendelkeznünk, mint a gazdasági és a pénzügyi szektornak. Persze még nem tudom, hogy ez most megvalósul-e, hiszen még csak most állt fel a kormányzat.

- Mégis, mi az oka annak, hogy a kormányzati egészségügyön belül nem kapott vezető szerepet? Van ehhez köze annak, hogy az előző választási kampányban igen rosszul sült el a "szingli hordákról" tett kijelentése?

- Az egy kicsavart dolog volt, a kijelentés nem ebben az összefüggésben, és nem így hangzott el. Ugyanúgy, mint Kövér László köteles beszédénél, nekem estek, és megpróbáltak fogást találni rajtam, nekem pedig akkor nem volt elegendő lehetőségem a védekezésre. Igaztalan, valótlan és fájdalmas támadások voltak.

- A mellőzöttségében tulajdonít szerepet annak, hogy egyszer a HospInvest rendezvényén kiült a pulpitusra?

- Én a Semmelweis-napon ültem ki a pulpitusra. Kiskunhalason, ahova a fideszes polgármester hívott meg. Erről a kérdésről csak ennyit, hiszen semmi közöm nem volt a HospInvesthez.

- Továbbra is úgy látja, mint azt korábban mondta, hogy nem ördögtől való dolog a magánvállalkozások szerepvállalása a kórház-üzemeltetésben?

- Az egészségügyben nagyon sok vállalkozás jelent meg az elmúlt időkben. Néhány elhíresült, néhány nem. Az ágazatban szükség van forrásbevonásra, a magánforrások bevonására is. Ezt azonban csak megfelelő szakmai szabályok között lehet értelmezni. Annak idején, 2001ben készítettünk egy törvényt, ebben megszabtuk a forrásbevonás szakmai feltételeit, korlátjait. 2002-ben - a kormányváltás után - ezt megszüntették.

- Tehát szigorítanák a jelenlegi szabályozást?

- Nem kellene új szabályozás, az említett törvényt azonnal vissza kellene állítani. Meg kellene nézni, hol kell leporolni, hol kell kisebb változtatásokat eszközölni. A másik része ennek a törvénynek a szabad foglalkozású orvoslásról szól, ami úgy hallom -, az egészségpolitika leendő irányítói részéről is támogatható.

- Miként vesz majd részt az egészségpolitika alakításában?

- Az egészségügyi bizottság elnökeként. Réthelyi Miklós miniszter úrral megállapodtunk, hogy hetente leülünk egymással beszélni. A közeli napokban a tárca vezető pozícióba kerülő más vezetőivel is találkoztam már, azt gondolom, jó lesz az együttműködés.

- Belelát a kormányzati egészségpolitika részleteibe?

- Gondoljon arra, hogy még a tárcát vezető államtitkárt is csak most nevezték ki. Nem ismerem kellő mélységében az elképzeléseket, de azt látom, mik a problémák, amelyeket meg kellene oldani.

- Melyek ezek a problémák?

- Többek között az ellátórendszer kapacitásának torzulására gondolok. Továbbá a súlyponti, kiemelt kórházak bizonytalan helyzetére, a fekvőbeteg-ellátás hiányzó egyhavi finanszírozásra, vagy éppen a háziorvosi rendszer megerősítésére.

- Készül saját módosító indítványokkal?

- Most kettőt tudok említeni, ezekben a bizottság él majd önálló kezdeményezéssel. Az első a patikaalapítás rendjének azonnali felfüggesztése, moratórium hirdetése, hiszen a Molnár Lajos-féle liberalizáció óta több mint 500 új gyógyszertár létesült, főleg nagyvárosokban, miközben nagyon sok vidéki kis patikát bezártak. A másik pedig a hivatásrendi köztestületeknél, elsősorban az orvos- és gyógyszerészkamaránál a kötelező tagság visszaállítása.

- Az ombudsman mellett önök is sokszor kritizálták az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárását. Terveznek új pszichiátriai központot?

- A pszichiátriai ellátás területén olyan zavarok vannak, amelyek feltétlenül szükségessé teszik egy új országos intézet létrehozását.

- Zöldmezős beruházásban gondolkodnak, vagy egy már meglévő intézményt alakítanának át?

- A magánvéleményem az, hogy ezt nem az OPNT rekonstrukciójával kell biztosítani. De nem ismerem a tárca elképzeléseit.

- Nem került a Fidesz csapdába akkor, amikor több szakértővel ellentétben rendre szót emelt a kórházbezárások ellen? Most sem látja szükségét a fekvőbeteg-ellátó kapacitás további csökkentésének?

- Egy dolgot le kell szögezni, a kórházi ágyak száma nem sok. Sőt, inkább kevés. Magyarországon tragikusak a megbetegedési, halálozási trendek. Egyetlen kórház bezárásában sem gondolkodnék, de ezt mint az egészségügyi bizottság elnöke mondom. Inkább a súlypontok újragondolására helyezném a hangsúlyt. Anno nem definiálták, hogy mit jelent a súlyponti intézet, és bekerültek ebbe a körbe olyan kórházak is, amelyeknek erősen megkérdőjelezhető a kiemelt szerepük. Az egészségügy kapacitásait a közigazgatási reformmal egy időben kell újragondolni. Nem szabad újra és újra felvetni azt a gondolatot, amit egyes szakemberek is hangsúlyoznak, hogy ha kevés a pénz, be kell zárni intézeteket. Az idő azt igazolta, hogy a kórházbezárásoktól nem lesz kevesebb a beteg és nem spórol az állam.

- Milyen változásokat terveznek a háziorvosi ellátásban?

- Vonzóvá kell tenni ezt a területet a fiatal orvosok számára. Ha ugyanis az alapellátás nem tud eleget tenni a népegészségügyi elvárásoknak, akkor hiába csinálunk akármit a kórházakkal.

- Ez is többek között pénz kérdése, mint például az, hogy eleget tesznek-e a kórházvezetők által megfogalmazott több tíz milliárd forintos forrásbevonás igényének.

- Az idei költségvetést, amit még az előző kormány hozott össze, tragikusnak látom az egészségügy szempontjából. Ehhez mindenképpen hozzá kell nyúlni, mert az előirányzott összegből nem lehet a rendszert működtetni.

« Vissza
Betegsarok
2022. 09. 26.
Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos együttműködéshez csatlakozó gyógyszertárak listája
»
2020. 02. 18.
Betegjogi képviselők elérhetőségei
»
2020. 01. 19.
Segítség gyógyszerésznek, betegnek
»
2016. 05. 25.
Megszűnik a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés – ogyei.gov-hu
»
2016. 03. 11.
A tavaszi fáradtság okai – és amit ellenük tehetünk – tetplatform.hu
»
Tovbb »
Eseménynaptár
«
2023 november»
hkszcspszv
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
konferencia  testületi esemény  továbbképzés  vándorgyűlés  szabadidős esemény 
Hirdetőtábla
Állás
Helyettesítés
Egyéb
Tovbb »
Közös dolgaink
2023. 03. 29.
Az MGYK XII. Vándorgyűléséről
»
2019. 05. 24.
Belső Minőségügyi Kézikönyv III. kiadás
»
2022. 12. 06.
A XI. Gyógyszerész Köztestületi Napokról
»
Tovbb »
Gyógyszertár-működtetés
2017. 03. 09.
Pályázati lehetőségek gyógyszertárak számára
»
2016. 03. 03.
A gyógyszertári finanszírozási előleg alakulása 2010-től 2016. januárig
»
2016. 03. 03.
A gyógyszertári vállalkozások 2014. évi mérlegbeszámolóinak és pénzügyi helyzetének alakulása
»
Tovbb »
Hasznos linkek
Jogszablykeres
Kamarai tájékoztatók
2020. 03. 31.
Kórházi Minőségirányítási Standardok
»
2016. 01. 07.
Minőségügyi kézikönyv gyógyszertáraknak – II. kiadás
»
2014. 06. 26.
1/2014 (VI. 19.) MGYK ELNÖKSÉGI AJÁNLÁS GYÓGYSZERTÁRI UTAZÁSI TANÁCSADÁSHOZ - MGYK
»
Tovbb »
Tovbb »
Archvum
A honlapon tallhat informcik clja az egszsggyi ismeretek bvtse, de ez nem helyettesti az orvos, gygyszersz, vagy ms szakember felkeresst.
© 20082017 Magyar Gygyszerszi Kamara - Minden jog fenntartva - Regisztráció a védett tartalmak eléréséhez! Hírlevélre történő le- és feliratkozás!
Utols mdosts: 2023. 11. 28 kedd