Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. június 11.
Stílusváltás az egészségügyben - Népszabadság

A helyreállító műtétre még várni kell

Danó Anna

Megszűnik az Egészségbiztosítási Felügyelet, lesz megint kötelező kamarai tagság az orvosoknak és a gyógyszerészeknek, korlátozzák a patikaliberalizációt– az új kormányzat első egészségpolitikai döntéseit Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkára Világgazdaság szakmai konferenciáján ismertette.

Könnyű méregtelenítéssel kezdte hivatali munkáját Szócska Miklós, az egészségügyért felelős államtitkár – derült ki azon a szakmai konferencián, amelyen a politikus elmondta a szűzbeszédét az egészségipar szereplői előtt. Első rendelkezései között főként olyan, a szakmát bosszantó korábbi intézkedéseket függeszt fel, amelyek pénzbe nem kerülnek, de javíthatnak az ágazati érdekképviselők hangulatán. Egyebek közt jelezte: a kormány stílust vált az egészségügyben dolgozókkal szemben, nem támadják őket, csakhogy népszerűek legyenek, sőt megvédik őket azoktól, akik alaptalanul a lejáratásukkal próbálkoznak.

Szócska a döntéseit meghatározó személyes alapelvei közé sorolta az egészség megőrzését, az egészségügyben dolgozók életkörülményeinek javítását, valamint a rendszer fenntarthatóságát. Mint mondta, a WHO kutatása szerint három sikerfeltétele van a rendszer átalakításának: a stabil kiszámítható környezet, a hatékonyság növeléséből származó jövedelem visszaforgatása az ágazatba, valamint, hogy legyen ösztönző, amely megtartja az eredményeket.

Azonnali intézkedésként jelentette be az Egészségbiztosítási Felügyelet megszüntetését, az alig hároméves kormányhivatal néhány funkcióját, köztük a betegjogok védelmét megtartják, de hogy pontosan hová telepítik a feladatot, az csak ősszel derül ki. Szócska Miklós mindezt azzal indokolta, hogy a felügyelet és az ágazat között törés keletkezett, tolerálhatatlan „ütőverő viszony” alakult ki, és csak az egészségbiztosító évente 200 millió forint felügyeleti díjat fizetett. Emellett lesz megint kötelező kamarai tagság az orvosoknak és a gyógyszerészeknek, korlátozzák a patikaliberalizációt.

Szócska Miklós szakmai hasonlattal szemléltette az egészségügy jelenlegi helyzetét. Azt mondta, cserbenhagyásos gázolás áldozata az egészségügy, és most politraumás (soksérüléses) helyzetben van, a helyreállító műtétet még nem lehet megkezdeni, csak az állapotát stabilizálni. Az államtitkár részletekről nem beszélt, úgy fogalmazott, az egészségügyi akcióterv a gazdasági keretrendszer függvénye, amit még vizsgálnak.

A politikus átláthatóságot ígért az állami pénzek elköltésében. Mint mondta: a jövőben szabadulnának a szubjektív, osztogató szereptől, ami a múltban erősen jelen volt. Hozzátette: „nyílt kártyákkal játszunk, és ezt a másik oldaltól is elvárjuk”. Csütörtökön a szaktárca honlapján közzétették az elmúlt öt év közpénz-felhasználási dokumentációját. A politikus óva intett azonban attól, hogy az adatokból az összefüggések nélkül bárki, bármit kiragadjon. Jelezte azt is, hogy a kormányzat bejegyeztette a dereguláció.hu webportált, amelyre várnak minden rendszerjobbító, ám pénz nélkül megvalósítható ötletet.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél