Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. július 12.
Az ügyeletet viszi a pénzt, nem vállalja ezt a patikák többsége - sonline.hu

Gégegyulladása és mellhártya-gyulladása volt boglári olvasónknak (név, cím a szerkesztőségben), akinek az ügyeleten azt tanácsolták: még aznap vegye be az első antibiotikumot, ám nem talált ügyeletes gyógyszertárt Fonyód és Balatonlelle térségében hétköznap, valamivel este tíz előtt. Keszthelyen vagy Kaposváron lett volna a legközelebbi ügyeletes patika.

Zádori Jánosné, a fonyódi Isteni Gondviselés Gyógyszertár tulajdonosa, aki épp két hónapja kényszerült elbocsátani egy aszszisztensét, s még egy alkalmazott munkaidejét kellett csökkentenie, azt mondta: tönkremennek a liberalizáció miatt. Az ügyeletet saját költségükön vállalják.

Schmidt Lászlóné, a balatonlellei Mária Gyógyszertár vezetője szerint szűk azoknak az eseteknek a köre, amikor a betegnek éjjel gyógyszertárra van szüksége. A teljesség kedvéért meg kell jegyeznünk: a lellei patika egyike azoknak, melyek ügyeleten kívül is bármikor kiszolgálják a telefonon hozzájuk fordulót, amikor otthon vannak.

Az előző kormányok ezt nem gondolták át, ész nélkül mennek a dolgok – mondta Gara István. – A több gyógyszertárral a betegek helyzete szemernyit sem javult, a liberalizáció a szolgáltatás minőségét sem emelte.További gond, hogy az orvosi ügyeletet támogatja az egészségbiztosító, a gyógyszertárit nem. De az ügyelet problémája csak a felszín, a szakemberhiányra, és a gazdaságosságra kell átfogó és átgondolt, hoszszú távú választ találni – mondta az elnök, hozzátéve: javaslataik legalább tíz éve a szaktárca asztalán vannak.

Teljes cikk >>

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél