Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
hirlevelek_1-144
Magyar Gyógyszerészi Kamara Hírlevél 2010/CIII. szám

Események

Június 21.: Megbeszélés a gyógyszer-nagykereskedők képviselőivel a kamarában.
A Magyar Gyógyszerészi Kamara és a Gyógyszer-nagykereskedők Országos Szövetsége között tavaly ősszel megkezdettegyeztetéssorozat soron következő megbeszélésére június 21-én került sor a kamara hivatalában. A szövetséget dr. KüttelSándor, dr. Feller Antal és Vadász Zoltán képviselte, a kamara részéről a megbeszélésen dr. Horváth Tamás elnök mellett részt vettek dr. Bartus György, dr. Hankó Zoltán és dr. Sohajda Attila alelnökök, valamint dr. Torma Árpád közgazdasági szakértő. A megbeszélésen a köztestület szerepe, a gyógyszertárak eladósodásának megállítása, a gyógyszertárak jövedelmezőségét javító, lehetséges intézkedések, valamint a gyógyszerellátás rendszerének kialakítandó, új struktúrája került szóba. A köztestületi kamara feladat- és jogkörei, szakmai-etikai rendszer, az adósságkezelés és a gyógyszerellátó-rendszer forrásainak rendezése, jövedelmezősége kérdésében az álláspontokban jelentős közeledést sikerült elérni. A soron következő egyeztetésre június 30-án kerül sor.
Június 23.: Réthelyi Miklóssal, a nemzeti erőforrásokért felelős tárca vezetőjével tárgyalt a három egészségügyi kamara vezetője.
A Magyar Orvosi Kamara (MOK), a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) valamint a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke a kamarai törvény módosításáról közös javaslatot adott át a szakminiszternek. A találkozót követően közös sajtótájékoztatót tartottak.

Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrásokért felelős miniszter hivatalában fogadta Dr. Balogh Zoltán, Dr. Éger István és Dr. Horváth Tamás elnököket. Az egyeztetésen jelen volt Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár is. A találkozót a kamarák elnökei kezdeményezték  hivatásrendi köztestületeik törvényi szabályozásának megújítása ügyében. Röviden ismertették a kamarák mai helyzetét, áttekintették az egészségügy  területén az etikai szabályozás működését, indokolták a törvényi újraszabályozás szükségességét, és átadták azt dokumentumot amelyet a három kamara közös munkabizottsága állított össze a törvényi szabályozás tervezeteként. A miniszter ismertette a kormány álláspontját az ügyben. Elmondta, hogy a kötelező kamarai tagság tárgyában áttekintik a szakmai kamarák szabályozását és általános, egységes szempontú szabályozást készítenek elő. Ezután a három egészségügyi kamara feladat- és jogköreinek újraszabályozása következik. A kormány elkötelezett a társadalom- és a betegérdekek figyelembe vételével megalkotott és működtetett szakmai-etikai rendszer létrehozása ügyében. A kamarák törvényi szabályozásáról az év második felében kezdődnek meg a részletes szakmai egyeztetések. 

Június 26.: Gyógyszerész-doktorokat avattak a Madách Színházban
A 2009/2010-ben végzett gyógyszerészek az elsők, akik már a diplomával együtt kapják meg a foglalkozási doktori címet. A SOTE Gyógyszerésztudományi Karán százhuszonhat hallgató végzett. Az ünnepélyes nyilvános ülést Dr. Tulassay Tivadar rektor nyitotta meg, ünnepi beszédet Dr. Noszál Béla dékán mondott. A Magyar Gyógyszerészi Kamarát dr. Horváth Tamás elnök képviselte.

Hírek

Szankciók helyett haladék
Kormányrendelet készül a Nemzeti Erőforrás Minisztériumában az on-line elszámolásról. A jelenleg is érvényes szabályozás szerint a patikák július elsejétől már csak elektronikusan, on-line úton számolhatnák el a TB-támogatást a biztosítónak. Az új rendelet szerint azonban a teljes átállás csak január 1-től lép életbe, addig a patikák továbbra is lemezen szolgáltathatják az adatokat, de már választhatják az elektronikus adatszolgáltatás lehetőségét is.

Július1-től a gyógyszertárak emelet vagy kiemelt jogcímen, csak akkor juthatnak támogatáshoz, ha a BNO-kódok és a felíró orvosi szakvizsgája összhangban áll. Új elem, hogy a kód nem megfelelőségét július 1-től mégsem szankcionálják, hanem az OEP utóellenőrzésbe teszi.

Új állatorvosi igazolvány
Bankkártya-formátumú igazolványokat ad ki a Magyar Állatorvosi Kamara tagjai számára. Az igazolványcserét szeptember 31-ig bonyolítják le; a régi igazolványok addig érvényesek.

Az igazolvány képét az MGYK honlapján találják meg: 

Rendezvények

2010. augusztus 22-25.:  A Magyar Orvosok és Gyógyszerészek Világtalálkozója a budapest Hotel Corvinus Kempinskiben. 

2010. szeptember 18.: Nikolics-emlékülés – „100 éves az Aranykígyó Gyógyszertár”, tudományos konferencia Sopronban. tovább>>

2010. október 20-22.: XVI. Gyógyszertechnológiai és VIII. Gyógyszer az ezredfordulón konferencia – Hotel Azúr, Siófok. tovább>>

Sajtószemle

 2010.06.28. Orientpress.hu: Mit tegyünk a  lejárt  szavatosságú gyógyszerekkel?

2010.06.28. Ma.hu: Nem szabad lehúzni a vécén.
2010.06.26. Népszava, 12. oldal: Nálunk is jöhet a hamburgeradó?
2010.06.26. Magyar Nemzet,1.oldal: Eladnák a Lipót barokk bútorait
2010.06.24. Független Hírügynökség: A kamarai törvény módosítását javasolják

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél