Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. augusztus 10.
Az első fecske

A hír nem kavart különösebb vihart itthon, pedig bőven lett volna rá ok. Németországban ugyanis a Szövetségi Közigazgatási Bíróság betiltotta a vényre gyógyszert kiadó gyógyszer-automaták alkalmazását.

Érdekes egybeesés, hogy nálunk ugyanazon a héten az adatvédelmi biztos találta aggályosnak a gyógyszer-automaták működését, a szerkezet életkorellenőrző és adatkezelési funkcióit illetően. A német bíróság más érvekre támaszkodott az ítélet meghozatalánál, és ezek nagyon is elgondolkoztatóak. Nem egyszerűen technikai problémákról, hiányosságokról beszéltek ugyanis, hanem a lényegről: a gyógyszerész-beteg kapcsolatról. Az indoklás szerint ugyanis a gyógyszert nem a patikus, hanem az automata adja ki, így a folyamat személytelenné válik, vagyis éppen a gyógyszerhez hozzáadott érték, a gyógyszerész egészségügyi szerepe nem valósul meg. A bíróság úgy ítélte meg, hogy engedményt jelent a gyógyszerkiadás biztonság- és minőségigényéből az is, hogy az automatát nem a patika működteti, hanem egy szervízcég, így a gyógyszerész személyes felelősségének elve sem érvényesül. Bár a döntés a gyógyszert vényre kiadó automatáról szól, a lényeget illetően nincs különbség abban, hogy a gépből - vény ellenében, vagy vény nélkül - személyes kapcsolat lehetősége nélkül gyógyszer kerül a beteg kezébe.

A német gyógyszerellátásban ez az ítélet nagy változást nem jelent, hiszen az egész országban egy-két tartományban, alig egy tucat gyógyszerkiadó automatát szereltek fel. A cikk szerint azonban a befektetők sok-sok pénzt öltek eddig a projektbe, ezért valószínű, hogy - ha már otthon nem lehet - megpróbálják másutt elsütni az automatákat. Vagyis az történik, amire már volt példa itthon is: egy külső, szakmán kívüli befektető próbálja meg - tisztán üzleti érdekektől vezérelve - ráerőltetni akaratát a hivatásra.

Ez az állásfoglalás azonban egyértelmű elmozdulást jelent az etikus gyógyszerellátási modell felé és igazodik az uniós bíróság álláspontjához Egy fecske nem csinál nyarat - mondhatnánk, de röptének iránya jelzi a változást. Szerintem ez történt most is.

 

 

 

Horváth Tamás

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél