Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. augusztus 12.
Horváth Tamás a patikamoratóriumról - Inforádió

Műsorvezető: - Az átmeneti patikaalapítási tilalom bejelentése óta mintegy 140 gyógyszertár alapítására nyújtottak be kérelmet, ami nem más, mint a moratórium kijátszása, véli a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Horváth Tamással Szépvölgyi István beszélt.

Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke: - Tájékozódtunk az ÁNTSZ regionális intézeteinél. Sajnos, mi ebben a helyzetben, nem vagyunk ügyfelek, tehát az információink, ennek megfelelően földolgozandóak, de a Minisztériumban hallott tájékoztatás alapján is azt mondhatjuk, hogy valóban, mintegy 140 gyógyszertár-létesítési igény érkezett az elmúlt hetekben.

Riporter: - Augusztus elsején lépett volna hatályba a patikaalapítási tilalom. A Minisztériumban azt mondták, hogy ez néhány hetet késni fog. Hogyha a gyógyszertár-alapítási moratórium életbe lép, akkor ezek a gyógyszertárak megnyílhatnak egyáltalán? Ezek esetében még a jelenlegi szabályozás alapján kell döntést hozni.

Horváth Tamás: - Igen, tehát a moratórium hatályba lépése előtt megkezdett ügyeket valóban a hatályos szabályozás szerint kell lefolytatni. A hatályos szabályozás egy 60 napos eljárásról szól, nem pedig arról, hogy beadok olyan igényt, hogy patikát fogok, szeretnék létesíteni, és megnyitni 2011. februárjában, és ezt befogadja a hatóság, mondván, hogy ez egy ügy, hiszen érkezett egy beadvány.

Riporter: - Gyakorlatilag ezek a gyógyszertár-alapítók kijátszhatták a moratóriumot?

Horváth Tamás: - Azt gondolom, igen, hiszen itt vegyük egy kicsit pontosan az időrendet sorba. Történik egy bejelentés június elején, ezután 3 héten belül a parlament elé kerül, sürgősséget javasolva, 3 hét alatt az országgyűlés lefolytatja a jogalkotási eljárást, végszavazással lezárja, és azóta pedig 3 hét telt el, és még nem hirdették ki. Ez összesen legalább 9 hét. Azt gondolom, hogy volt lehetősége annak, aki ezt a moratóriumot, - idézőjel - ki akarta játszani, későbbi időre tervezte, de ám a moratórium miatt előre hozta, hogy a beadványát megtegye. Éppen ezért nem véletlen, hogy mi azt kérjük, hogy a hatóság eljárása egyrészt a törvényi előírások maradéktalan betartásával történjen, egységes legyen ez az eljárás a regionális intézeteknél, és a harmadik pedig, éppen a kijátszás-jellegű ügyek miatt, az elmúlt hetekben lefolytatott eljárásokat, ott, ahol nem felelt meg, ott ezeket vizsgálják felül, és akkor fogjuk azt mondani, hogy nem csak a jogalkotás, hanem a jogalkalmazás is a kormányzati szándék figyelembe vételével folyik vagy történik, hiszen a kormányzati szándék egyértelműen az volt, hogy az ellátás minőségének és egyenletességének romlását állítsuk meg, magyarul a liberalizációt állítsák le.

Műsorvezető: - Horváth Tamást, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökét hallották.

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél