Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. szeptember 27.
Tudta, hogy az étrendkiegészítőket nem ellenőrzik? - Inforádió

Forgalomba kerülésük előtt nem vizsgálják a gyógyszertárakban és drogériákban kapható étrendkiegészítőket, a forgalmazóknak csupán bejelentési kötelezettségük van. Augusztusban tíz termékről derült ki, hogy nem a címkén feltüntetett összetevőkből áll. Horváth-Sziklai Attila, a Magyar Gyógyszerészi Kamara ügyviteli igazgatója azt tanácsolja a vásárlóknak, hogy mindenképpen kérjenek tanácsot gyógyszerészüktől, mielőtt táplálékkiegészítőt kezdenek használni.

Nem vizsgálják az étrendkiegészítők összetételét, a gyártóknak csupán bejelenteni kötelező, ha forgalomba hoznak egy-egy terméket. Vannak persze bizonyos előírások például arra, hogy milyen ásványi anyagok fordulhatnak elő az ilyen készítményekben - mondta az InfoRádiónak a Magyar Gyógyszerészi Kamara ügyviteli igazgatója, aki szerint a magyar szabályozás nem kielégítő, és nem szolgálja feltétlenül a fogyasztók biztonságát.

Horváth-Sziklai Attila úgy véli: mindenképpen szükség lenne arra, hogy az efféle termékek engedélyezési procedúrán menjenek keresztül, amelynek során megállapítható lenne, hogy valóban azokat a hatóanyagokat és növényi részeket tartalmazzák, amelyeket a gyártók a csomagoláson feltüntettek.

Az étrendkiegészítőket jelenleg csak bejelentés nyomán, vagy a forgalmazó saját kérésére ellenőrzik - tette hozzá.

A fogyasztóknak meg kell tehát érteniük - hangsúlyozta a Magyar Gyógyszerészi Kamara ügyviteli igazgatója -, hogy az lényegi különbség van a gyógyszerek, illetve a gyógyszerként törzskönyvezett vitaminok, és az étrendkiegészítők között abban, hogy milyen kontroll után férhetünk hozzájuk.

 

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél