Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. október 25.
A gyógyszerellátási rendszer módosításáról - Magyar Nemzet

(...) Nemzeti érdekkörben tartanák a gyógyszertárakat

Szigorítanák a patikaalapítás szabályait is. Meghatározott lakosságszámhoz és földrajzi elhelyezkedéshez kötnék a gyógyszertárnyitást. Előírnák továbbá, hogy a patikát üzemeltető cégben a gyógyszerésznek többségi tulajdonnal kell rendelkeznie. A tervezet szerint ezzel a gyógyszertárak nemzeti érdekkörben maradhatnak, ami nemzetstratégiai kérdés. Az indoklás értelmében a 2006 végén hatályba lépett új szabályrendszer bevezetése után számos káros jelenség volt megfigyelhető a piacon: elsősorban nagyvárosok frekventált részein - és nem a vidéki kistelepüléseken - nyíltak új gyógyszertárak. A városokban kapacitástöbblet alakult ki, a patikák száma folyamatosan nőtt. A 2007-ben körülbelül nyolc százalékkal csökkenő és azóta is stagnáló gyógyszerpiac mellett a kedvezőtlenebb fajlagos működésiköltség-adatok, a szakemberhiány miatt a szakmai színvonal romlása, a kistelepülési gyógyszertáraknál pedig forgalomelszívás tapasztalható. Tekintve, hogy gyógyszertárat lényegében bármilyen társasági formában, bármilyen tulajdonosi szerkezetű gazdasági társaság működtethet, így sem a gyógyszerpiaci szereplők (gyárak, nagykereskedők, orvosok), sem a külföldi, illetve az offshore cégek szerepvállalása nem korlátozott. Az eddigi szabályok elősegítették a gyógyszertárláncok kiépülését és működtetését is, amit szintén károsnak tart a minisztérium. A gyógyszertárak készletezési és szolgáltatásminőségi problémákkal küzdenek, valamint megjelentek a szabálytalan működtetésre utaló jelek. A vállalkozások növekvő számban válnak veszteségessé, eladósodnak, emiatt bezárásra kényszerülhetnek. Mindezek a betegek ellátását kedvezőtlenül befolyásolják. Ezért a lakossági gyógyszerellátás teljes újraszabályozása indokolt. Ennek első lépéseként néhány hónappal ezelőtt a kormány előterjesztésére a parlament január 1-jéig felfüggesztette a közforgalmú gyógyszertárak létesítését olyan településeken, ahol már működik ilyen, s megtiltotta a gyógyszertári vállalkozások további fúzióját.

Megállítják a liberalizációt

A kormány célja a liberalizáció megállítása, valamint a gyógyszertárak létesítésének és működtetésének újraszabályozása. A már működő helyeken dolgozó gyógyszerészek tulajdoni arányának növelése, továbbá a fiatalok tulajdonhoz jutásának támogatása pénzintézeti hitelkonstrukciókkal valósítható meg, ám ennek részleteiről nem szól az előterjesztés. Alkotmányossági vizsgálatot igényel, hogy a már működő gyógyszertárak esetében az új előírások hogyan alkalmazhatók - ismeri el a minisztérium.

Változnának a méltányossági gyógyszerár-támogatás szabályai is. Az egészségbiztosító a tb-támogatásba még be nem fogadott gyógyszerek, tápszerek és gyógyászati segédeszközök árához méltányosságból támogatást nyújthat. A 2010. május 1 -jétől hatályos rendelkezés azonban szigorította ennek szabályait. Így nem nyújtható támogatás olyan termékhez, amelynél az előző tizenkét hónapban a méltányosság alapján kezelt betegek száma elérte az 50 főt. Ezt a szabályt törölnék el most. Az említett szabály alkalmazása ugyanis súlyos gondot okoz, hiszen vannak olyan medicinák is ebben a körben, amelyek nem helyettesíthetők más, hazánkban forgalomban lévő orvossággal.

Az országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint több ilyen betegcsoportnál is meghaladja az 50 főt az érintettek száma, így a jelenleg hatályos szabályozás szerint ők 2011. május 1-je után nem kaphatnának méltányossági támogatást. Kezelésük a továbbiakban már csak a gyógyszer teljes árának megfizetése mellett volna lehetséges. Ez a módszer méltánytalan az érintettekkel szemben olvasható az előterjesztésben. Az 50 fős korlátot eltörölnék a gyógyászati segédeszközöknél is. Változás lesz továbbá az is, hogy a méltányossági jogcímen kiszolgált eszközöknél lehetővé válik a jótállási időn túli, de a kihordási időn belüli meghibásodások támogatással történő javítása.

(...)

Tovább >>

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél