Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. október 28.
Patika a zöld salátához - HVG

NEM SOKAT BÍBELŐDÖTT a piaci jelenségek árnyalt elemzésével, a különböző szakmai csoportok véleményének ütköztetésével a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, amikor a kormány asztalára tette a közforgalmú gyógyszertárakról szóló jelentését. Ennek megállapításaiból kiindulva néhány nappal később már a jogszabály-változtatási javaslat is megszületett, amely az egészségügyet érintő többi "salátalevéllel" együtt november elején a kormány, decemberben a parlament elé kerül. Ezentúl - így a tervezet - a beteg érdeke minden más szempontot megelőz, a szükségleti elveknek kell meghatározniuk a gyógyszertárak létesítését, az pedig nemzetstratégiai kérdés, hogy a gyógyszerészeknek legyen többségi tulajdonuk a patikákban. Így maradhat nemzeti érdekkörben a gyógyszer-kiskereskedelem, ami növeli a biztonságot, minőségi garanciát ad - és nem utolsósorban nő az állam beavatkozási lehetősége. Mindennek egyöntetűen örülni fog a szakma, nemkülönben az orvosságot. (...)

Miután a cikk szerzője patikus-tulajdonosok szócsöveként aposztrofálja a Magyar Gyógyszerészi Kamarát, valószínűsíti, hogy a nagyvállalkozók patikapiacról való kiszorítását követően a legális tulajdonlás helyére zsebszerződések lépnek. A gyógyszerészek egy részét olyan botcsinálta gazdálkodóknak tekinti, akik könnyen halmoznak fel veszteségeket. A cikk írója személyes vonatkozásokkal is foglalkozik:

A gyógyszer-kiskereskedelem "szükségletalapú" megregulázása teljes egészében a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének javaslatait tükrözi. "Mind a helyzetelemzésben, mind a szükséges beavatkozási pontokat illetően egyetértünk" - erősítette meg a HVG kérdésére Hankó Zoltán, a kamara alelnöke. A zavartalan együttgondolkodást talán az is segíti, hogy az alelnök fia Szócska Miklós államtitkár egyik tanácsadójaként dolgozik, a magángyógyszerészek vezetője pedig Mikola István fideszes egészségpolitikus, exminiszter testvére.

Előfizetőknek:

Tovább >>

 

 

2018-2023 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél