Magyar Gygyszerszi Kamara
rtkteremt rdekvdelem
akadlymentes verzi
Vissza az alaprtelmezett verzihoz H-1068 Budapest
Dzsa Gyrgy t 86/b
Tel.: (+36-1) 351-9483
(+36-1) 413-1924
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu
Keress RSS
KezdőlapA KamarárólTovábbképzésekSzakmai fórumPályázati lehetőségekKamarai tagsági információkIrattár
Belps
Felhasznlnv:
Jelsz:
Elfelejtett jelsz
Regisztrci
OK
GYIK
2018. 08. 30.
Tájékoztató az e-ügyintézésről
»
2016. 11. 23.
Tudnivalók az étrend-kiegészítőkel kapcsolatos megállapodásról
»
2014. 09. 22.
Személyi jogosok pontszám igazolása – mgyk.hu
»
2014. 06. 10.
Ki állítja ki a gyakorlati pont igazolást? - MGYK Országos Hivatala
»
2017. 06. 20.
Az AEEK működési nyilvántartással kapcsolatos tájékoztató anyagai
»
Tovbb »
Gygyszerszi Hrlap
Hrlevelek
Sajtófigyelő
2024. 06. 17.
Rétvári Bence: Gyógyszertárkereső és szűrővizsgálati funkciókkal bővült az EgészségAblak alkalmazás - hirado.hu
»
2024. 06. 17.
Bogsch a legfontosabbról - Forbes
»
2024. 06. 14.
Forradalmi áttörés a gyógyszerkutatásban, intelligens és zsebre megy - index.hu
»
2024. 06. 14.
Interjú Müller Cecília, országos tiszti főorvossal és Takács Péterrel, a Belügyminisztérium államtitkárával - TV2, Mokka
»
Tovbb »
Szolgáltatások
2024. 05. 06.
A Duna Autó Zrt. kedvezménye kamarai tagoknak
»
2024. 05. 06.
A Duna Motors Disztribúció Kft. kedvezménye MG szeméygépjármű vásárlásához
»
2024. 05. 06.
A Hunguest Zrt. kedvezménye kamarai tagoknak
»
2021. 11. 09.
Együttműködési megállapodás az MGYK és a KOMPLEX Kamarai Pénzügyi Tanácsadó Kft. között
»
2024. 05. 30.
Volvo: kedvezmény kamarai tagoknak
»
Tovbb »

E-Papír
Bannerek


 Bannerek

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek

 

MOL-MGYK tájékoztató!

Bannerek

 

 Vodafone

Bannerek

 

 

Gyógyszerész Gondozási Bizottság

Tiltólistán a mefedrin - MR1 Kossuth Rádió – 180 perc
2010. november 17.

Magyarországon tavasszal jelent meg és nyáron robbant be a mefedron nevű szer, amelyet legálisan és szabadon lehetett megvásárolni eddig. Mostantól ugyanis egy új rendelkezésnek köszönhetően tiltó listára kerül Európa számos már országához hasonlóan. Rögtön erről is beszélgetünk egy szakértővel, előbb Nagy Emese összeállítása.

Csak egy hirdetés "Totális minőség, Budapesten azonnali találkozási lehetőség. Házhoz szállítási megbeszélhető, megbízható pontos üzletkötés, ha megismersz, máshoz nem mész. Happy for everyone. Mikrokristályos porított mefedron 3.000 forint per gramm, a tizedik gramm ajándék. Keress bizalommal. Fiatal partis vagyok, szinte csak segíteni akarok." A hirdetés végén egy mobiltelefonszám, amely riportunk idején ki van kapcsolva. Az internet keresőprogramja, több mint 7600 találatot dob ki csak magyarul arra, hogy ha beírjuk "mefedron-rendelés." Az itthon még legális tudatmódosító szer először 2007-ben bukkant fel a világban. Gyors karrierje Nagy-Britanniában teljesedett ki, ott 2009 elején, 2010 elején kiérdemelte a negyedik legnépszerűbb drog címét. Be is tiltották, ahogyan Ausztráliában, Németországban, Izraelben, Skandináviában és Romániában is, a tiltott szerek közé sorolták, miután az Egyesült Államokban és Angliában már halálos áldozata is volt a Kati, Zsuzsi, Mefi néven szólított szernek. Bár az angol 16 éves áldozatot később kiderült, nem a Kati vitte el, hanem az alkohol. Drogprevencióval foglalkozó szakértők tapasztalatai szerint idehaza tavasszal jelent meg a drog, és a nyáron robbant be a köztudatba, olyan sokan használták, a műtrágyaként álcázott, a növényekre egyáltalán nem ható kemikáliát. Egyébként is, a grammonként 3-4 ezer forintért osztogatott por vagy kristály luxus lenne a virágnak. Ennél szakszerűbben fogalmaz az Európai Műtrágyagyártók Szövetsége, miszerint a mefedront soha nem használták olyan termékben, amellyel az emberek a növényeiket műtrágyázzák. A Kati, Zsuzsi hazai karrierjének következő fejezete az volt, mikor nyáron az ÁNTSZ - vonatkozó jogszabályok híján - rendőrséghez fordult azzal, hogy indítson eljárást a szerrel kapcsolatban, mivel a tisztiorvosnak- ugye - nincs lehetősége az ellenőrzésekre. Szeptember elején pedig már arról szóltak a hírek, hogy a kábítószerlisták szakbizottsága, a nemzeti erőforrások miniszteréhez fordul és javasolja a mefedron tiltólistára kerülését, azzal együtt, hogy a szer rövid történelmének köszönhetően, hosszú távú hatásairól szinte semmit sem tudnak a szakemberek.

Mv: - Nagy Emese összeállítását hallották a mefedronról. A stúdióban itt van velünk Varga Dániel a Kékpont Drogkonzultációs Központ és Ambulancia munkatársa, jó reggelt kívánok!

(...)

Varga Dániel: - Tiltólista az a büntetőtörvénykönyvnek egy kiegészítése, amiben felsorolja a törvényhozó, hogy mik azok a kémiai szerek, amik konkrétan tiltottak és akkor így az összes illegális drogról, azaz kábítószer ott van felsorolva, ugye a hatóanyaga. Tehát, ahogy a marihuánának a hatóanyaga a THC, vagy az Extasy tablettának a hatóanyaga az NBMI és így tovább, ezek a kémiai szerek, tétel szerint vannak felsorolva, ezeket újítják fel. (...) Innentől kezdve, akkor életbe lép az összes többi egyéb legális szerre vonatkozó eljárásrend, hogy akit ilyen szer tartásával vagy ugye átadásával, lényeg az, hogy akinél ezt a szert megtalálják, onnantól kezdve bekerül a rendszerbe, tehát büntetőeljárás indul ellen és ugye csekély mennyiség esetén választhatja az elterelés intézményét, ami ugye ez bütnetőeljárás felfüggesztésével jár és hathónapos kezelésben vesz részt, ami után, hogyha ez megvalósult, akkor lezárják ellene a büntetőeljárást.

(...)

Mv: - És mitől lett ez a szer népszerűbb a többiekhez képest?

 

Varga Dániel: - Népszerűsége több faktornak köszönhető, az egyik az, hogy az utcán, tehát az illegálisan kapható szerekhez képest, mivel ez egy legális szer, tehát lehet könnyen forgalomban hozzájutni, ezért nagyon nagy tisztaságú, hiszen, aki árulja, annak nem éri meg felütni, azaz valamivel keverni, hogy így csináljon nagyobb profitot, nyugodtan árulhatja tisztán az egyik nagy sikere, vagy a másik pedig, a másik pedig az, tehát, hogy a használók szeretik, jó a hatása. Tehát, nyilván azért használják sokan, mert hogy tetszik nekik és borzasztó egyszerű hozzájutni, ugye itt a felvezetőben el is hangzott, hogy 7500 hirdetést talált a Googleban a riporter, egyszerűen rákeres az ember, megrendeli, másnapra kihozzák.

Mv: - És mennyire voltak tudtában a fiatalok ennek a szernek a hatásaival? Egyáltalán milyen hatásokat ismertünk eddig, hosszú vagy rövid távú hatásokat?

Varga Dániel: - Azt gondolom, hogy a használók az eufória hatásával voltak tisztában, tehát a drogélmény hatásával lehettek tisztában barátaik elmeséléseiből, hiszen amúgy semmi egyebet nem tudunk erről a szerről, nem tudjuk, hogy milyen rövid távú hatásai vannak, milyen hosszú távú hatásai vannak.

Mv: - Ugye Európában halálesetekhez is vezetett, vagy ezt gyanítják, hogy ez a szer vezetett halálesetekhez is, ilyen kimutatás, vagy ilyen összegzés nincs.

Varga Dániel: - Utána kerestem a tegnap, és hogyha jól láttam, akkor európai szinten húsz és negyven között vannak azok a halálesetek, amiről nagyvalószínűséggel állíthatjuk, hogy ez a mefedron okozta, bár ezeknél is nagyon sok egyéb más szer is volt a szervezetében a használóknak. Magyarországon nem tudunk egyetlen halálesetről sem, nem igazán, bár biztos a Sacher doktor mást mondana erről, de nem igazán szaporodnak meg a mérgezéses esetek, tehát nem nagyon találkozunk ilyen típusú hatásaival. Sokkal inkább vannak ennek pszichés problémákhoz vezető, tehát nagyvalószínűséggel sokkal inkább ezt gyanítjuk, ez a nagyobb probléma, tehát nem mérgezéses típusú problémák lesznek, nem meghalni fognak a használók ebbe, hanem nagyon komoly pszichés problémákat okozhat.

Mv: - És mennyire volt ez a szer előszobája a többinek, tehát, hogy valójában azok, akik ezt használták, aztán később rászoktak más drogokra, tehát, hogy igazából a veszélyessége emiatt is volt.

Varga Dániel: - Nem, nem, azt hiszem, hogy nincsen ilyen összefüggés, ez éppen elegendően additív szer ahhoz, hogy önmagában erre ehhez hozzászokjanak, főleg, hogy borzasztó egyszerű hozzájutni, nagyon nagy tisztaságú és nagyon jó érzést, eufóriát okoz a beszámolók szerint használójának, tehát, hogy szívesen használja rendszeresen ezt a szert. Én inkább ebben látom a problémáját, ugye alapvetően nem is igazán hiszek ebbe, hogy az egyik drog a másiknak az előszobája, hiszen sok esetben ezek nagyon különböző hatásokról beszélünk, az egyik gyorsító, a másik lassító, tehát nyilván ezek nem.

A folytatásban az intézkedés várható következményeiről bezsélnek, pl. arról, hogy növekedni fog a szer ára és romlani fog a minősége. (Szerk.)

 

Kapcsold oldalak:
Ezt rontja most el rengeteg magyar a patikákban: így akár féláron is kiválthatnák a gyógyszereiket - penzcentrum.hu
Így vizsgálták az étrend-kiegészítők gyógyszerekre gyakorolt hatását - weborvos.hu
Nemzetközi konferencia a komplex gyógyszerekről a Gyógyszerészeti Intézet szervezésében - semmelweis.hu
A GSK szállíthatja 1,7 milliárdért a méhnyakrák elleni oltást - vg.hu
Egyre több a biológiai gyógyszer - weborvos.hu
« Vissza
Betegsarok
2022. 09. 26.
Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos együttműködéshez csatlakozó gyógyszertárak listája
»
2020. 02. 18.
Betegjogi képviselők elérhetőségei
»
2020. 01. 19.
Segítség gyógyszerésznek, betegnek
»
2016. 05. 25.
Megszűnik a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés – ogyei.gov-hu
»
2016. 03. 11.
A tavaszi fáradtság okai – és amit ellenük tehetünk – tetplatform.hu
»
Tovbb »
Eseménynaptár
«
2024 jnius»
hkszcspszv
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
konferencia  testületi esemény  továbbképzés  vándorgyűlés  szabadidős esemény 
Hirdetőtábla
Állás
Helyettesítés
Egyéb
Tovbb »
Közös dolgaink
2024. 04. 24.
Az MGYK XIII. Vándorgyűléséről
»
2023. 03. 29.
Az MGYK XII. Vándorgyűléséről
»
2019. 05. 24.
Belső Minőségügyi Kézikönyv III. kiadás
»
Tovbb »
Gyógyszertár-működtetés
2017. 03. 09.
Pályázati lehetőségek gyógyszertárak számára
»
2016. 03. 03.
A gyógyszertári finanszírozási előleg alakulása 2010-től 2016. januárig
»
2016. 03. 03.
A gyógyszertári vállalkozások 2014. évi mérlegbeszámolóinak és pénzügyi helyzetének alakulása
»
Tovbb »
Hasznos linkek
Jogszablykeres
Kamarai tájékoztatók
2020. 03. 31.
Kórházi Minőségirányítási Standardok
»
2016. 01. 07.
Minőségügyi kézikönyv gyógyszertáraknak – II. kiadás
»
2014. 06. 26.
1/2014 (VI. 19.) MGYK ELNÖKSÉGI AJÁNLÁS GYÓGYSZERTÁRI UTAZÁSI TANÁCSADÁSHOZ - MGYK
»
Tovbb »
Tovbb »
Archvum
A honlapon tallhat informcik clja az egszsggyi ismeretek bvtse, de ez nem helyettesti az orvos, gygyszersz, vagy ms szakember felkeresst.
© 20082017 Magyar Gygyszerszi Kamara - Minden jog fenntartva - Regisztráció a védett tartalmak eléréséhez! Hírlevélre történő le- és feliratkozás!
Utols mdosts: 2024. 06. 18 kedd