Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. december 10.
Patikák alapítása másképpen - Magyar Nemzet

Lazított némiképp az egészségügyi államtitkárság a patikaalapítás és -működtetés szabályainak szigorításán.

Jövőre csak akkor lehet gyógyszertárat létesíteni, ha az azt működtető vállalkozásban legalább 51 százalékos tulajdonrésze van a patikusnak - ebben a kérdésben nem változott a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkárságának álláspontja. Abban viszont igen, hogy a már működő patikáknak mikorra kell eleget tenniük ennek az előírásnak. Az eredeti tervekben még 2014 szerepelt, az új javaslatban viszont csak 2017.

Cserháti Péter, a tárca helyettes államtitkára az Országgyűlés egészségügyi bizottságának ülésén úgy fogalmazott: a már működő patikák esetében két ütemben kell elérni a többségi gyógyszerészi tulajdont. 2014-ig 25, 2017. január 1-jéig pedig 51 százalékos részesedést kell szerezniük a patikusoknak.

Az eredeti tervekkel ellentétben az új javaslat szerint a gyógyszernagykereskedők 25 százalékos tulajdonrészt tarthatnának meg a már meglévő patikaláncokban.

Nem változott az eredeti javaslathoz képest, hogy az offshore cégek tulajdonosi szerepvállalását fel kell számolni. Továbbá az sem, hogy új patikát csak meghatározott lakosságszám és a legközelebbi patikától való távolságtartás esetén lehet nyitni. A korábbi terveknek megfelelően korlátozzák a gyógyszertárak marketingtevékenységét is.

Korodi Karolina, a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének vezetője közölte: az említetteket nem tekintik kompromisszumos javaslatnak, megítélésük szerint ezek az intézkedések szükségtelen korlátozásokat jelentenek, amelyek alkotmányossági aggályokat is felvetnek.

Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint a módosítás mellett is teljesül a kormány eredeti célkitűzése, igaz, két lépésben.

Az új határidők meglepték a bizottság néhány kormánypárti tagját is. Ismeretes, volt már egy korábbi, a patikaliberalizációt korlátozó intézkedése a kormánynak, az év végéig patikalétesítési moratóriumot hirdetett, igaz, jóval később, mint azt eredetileg tervezte.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél