Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. december 14.
Interjú Jávor Andrással: A rendszer kész, indulunk - MedicalOnline

(...) Térjünk át egy másik témára, az állam szerepének növelésére az egészségügyi rendszerben. Különös, hogy a kritika a kormánnyal azonos politikai színezetű önkormányzatoktól érkezett, miközben a szakmai szervezetek kiálltak az elképzeléseik mellett.

- Vitairatról beszélünk, nincsenek végleges döntések. A felmérések azt igazolták vissza, hogy az önkormányzatok sok esetben forráshiánnyal küzdenek, nemhogy fejleszteni, de még karbantartani sem mindig tudják a kórházaikat, és még így is eladósodtak. Vannak közöttük, amelyek könnyebben megválnának az egészségügyi intézményeiktől, mások viszont politikai vagy érzelmi okokból jobban ragaszkodnak hozzájuk. Még akkor is, ha nem tudják teljesíteni a törvényben előírt kötelezettségeiket. Ebben az esetben a szakma nagyobb garanciát lát az állami szerepvállalásban, ezért támogatja az elképzeléseinket.

– Az előző kormány csökkentette volna az állam szerepét, mi magyarázza, hogy önök viszont éppen ebben gondolkodnak?

– A világ összes felmérése azt igazolja, hogy az integráció növeli a rendszer eredményességét és költséghatékonnyá teszi, ehhez azonban a szervezeti kereteket is meg kell teremteni, hogy a betegutak racionálisabb tervezése megvalósulhasson.

– Nem tart attól, hogy ha a jelenlegi állami egészségügyi hálózatot sokszorosára növelik, átláthatatlanná válhat a rendszer?

– Senki sem állítja, hogy a jelenlegi létszámmal kell ezt megtenni, azt viszont igen, hogy az állami szisztéma akár kisebb, olcsóbb is lehet a jelenlegi önkormányzati irányítási rendszernél.(...)

Tovább >>

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél