Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2023. május 20.
„Gyógyszertárak a biztonságos terápiáért” – a Patikanap elé

Az idei országos patikanap vidéki megnyitójára június 7-én, a Heves megyei Poroszlón, az Írisz Patikában kerül sor. Dr. Sándor Csabával, a Békéshelp Kft. ügyvezetőjével az ezzel kapcsolatos szervezési kérdésekről beszélgettünk

– A hagyományoknak megfelelően június első szerdáján kerül sor az Országos Patikanap központi ünnepélyes megnyitójára. Az idei, a XVIII. rendezvény esetén se történik ez másképp…

– Valóban, a pandémia alatt volt ugyan egy kis szünet, előtte utoljára Kecskeméten találkoztunk, majd a járvány után ismét Kecskemétre látogattunk. „Gyógyszertárak a biztonságos terápiáért” – a Patikanap eléAz idei, a XVIII. Országos Patikanap megnyitója Poroszlón, az Írisz Patikában kerül megrendezésre, azonban egy újdonsággal is találkozhatunk ebben az évben, ugyanis a már hagyományosnak mondható szakmai programot Budapesten tartjuk. A Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar Hőgyes utcai előadóterme ad majd otthont az előadásoknak. Június 6-án, kedd délután kezdődik a budapesti szakmai rendezvény, a 7-i, poroszlói pedig 11 órakor. (A részletes programokat lásd keretes anyagunkban – a szerk.)

– A már hagyományos programjainkon túl, terveink szerint sor kerül majd egy fontos eseményre is. Bayerné dr. Matusovits Andrea főigazgató, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója és a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, dr. Hankó Zoltán együttműködési megállapodást írt alá, amelynek lényege, hogy a gyógyszertárak segíteni fogják az Országos Vérellátó Szolgálat működését. A megállapodás szerint a gyógyszertárak részt vesznek a potenciális véradók helyes gyógyszerhasználati ismereteinek a megszerzésében és közreműködnek a véradók toborzásában is. A megállapodás gyakorlati megvalósulásának első állomásának tekinthető, hogy Poroszlón is lesz véradásra lehetőség. Remélhetőleg nagyon sokan el tudunk majd jönni, és sok vért tudunk adni. A patika vezetője és én is fölajánlottuk, hogy a véradók között leszünk, és várjuk a kollégák, meghívottak jelentkezését is, akik segítenének abban, hogy minél sikeresebb legyen ez a program. Ha kb. harminc véradót meg tudunk szólítani, akkor már elégedettek lehetünk.

– Mi az idei rendezvény mottója?

– A mottó, illetve a szakmai program jelmondata, ami a budapesti előadások témáit is jelzi, az a „Gyógyszertárak a biztonságos terápiáért”.

– A korábbi rendezvényeken részt szokott venni a MÁÉSZ szűrőbusza, most is lesz lehetősége a lakosságnak szűrővizsgálatokon való részvételre?

– Poroszlón is megjelenik a szűrőbusz, ahol körülbelül nyolcvan ember számára tudnak vizsgálatokat végezni. A helyi gyógyszerész az előzetes jelentkezések alapján már regisztrálta, hogy kik vesznek részt venni ezekben. Ugyanakkor a Debreceni Látássérültek Egyesülete is kitelepül. Ők olyan különböző bemutatókat tartanak, például vakvezető kutyákkal, amelyek megértethetik velünk, hogy a látássérült embereknek milyen nehéz az élete. Elmondható, hogy egész Poroszló és a környékbeli települések apraja-nagyja várja a napot, ígéret szerint a programokra nagyon sokan eljönnek. A kispályás gyerekfoci torna is nagy népszerűségnek örvend.

– Miért esett a poroszlói Ízisz Patikára a választás?

– Idén Heves megye került sorra és helyszínként szerettünk volna egy olyan önálló családi patikaként működő gyógyszertárat választani, amelyik vállalta a részvételt. A poroszlói patikánál különleges helyzet van, egy nyugdíj előtt álló kolléganő a személyi jogos gyógyszerész, aki át szeretné adni a patika működtetését egy fiatal kollegának. Ők ketten úgy gondolták, hogy vállalják a megnyitó megrendezését. Ezzel a választással azt szeretnénk bemutatni a kollégáknak, hogy az idős és a fiatal gyógyszerészek együttesen megoldhatják a generációváltás kérdését. Már látszanak a tervezett generációváltás előnyei. A patika megújult, modern, a mai kornak megfelelő arculatú officina került kialakításra, és az a szemlélet, ami a patikában uralkodik, már inkább a fiatal kollégát jellemzi.

– Csak központi ünnepélyes megnyitót szervez a Kamara, vagy idén is lesznek megyei vagy egyéni rendezvények?

– Az évek alatt megszokottakhoz hasonlóan, az idén is várjuk, hogy a megyék is szervezzenek megnyitókat. Bizonyára minden megyében találhatunk olyan gyógyszertárat, amelyik a megyei patikanapi megnyitót, illetve az ahhoz kapcsolódó programokat szívesen megrendezi. Kérem a tisztelt területi szervezeti elnököket, segítsék a megyei, helyi patikanapi események megtartását.

Hadd említsem még meg, hogy Poroszlón az összefogás példaértékű. A polgármesteri hivatal, a látogatóközpont mindenben a segítségünkre van, így minden okunk megvan azt feltételezni, egy nagyon sikeres rendezvényt tudunk ezáltal majd megszervezni.

mgyk.gyh

 

Gyógyszertárak a biztonságos terápiáért
XVIII. Országos Patikanap

Budapest – Poroszló, 2023. június 6-7.

(programtervezet)

 

2023. június 6. (kedd)

Helyszín: Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar előadóterme, Budapest, IX., Hőgyes Endre u. 9.

Program:

14:00 – 14:20 Ünnepélyes megnyitó, köszöntők

14:20 – 14:35  Dr. Nagy Sándor (OVSZ, főigazgató-h.): Az OVSZ és a Kamara együttműködése a biztonságos véradásért

14:35 – 14:50  Dr. Hankó Zoltán, dr. Horváth-Sziklai Attila (MGYK): Szakmai irányelvek a gyógyszerellátásban – az előzményekről

14:50 – 15:05  Dr. Viola Réka (MGYT): Gyakorló gyógyszerészek a beteg- és gyógyszerbiztonságért – nemzetközi módszertani javaslatok geriátriai kitekintéssel

15:05 – 15:20 Dr. Szilvay András (MGYK): Gyógyszerelési problémák előfordulása és kategorizálása a hazai lakossági gyógyszerellátásban az alkalmazott gyógyszerészi intervenciók jellemzésével

15:20 – 15:45  Dr. Somogyi Orsolya (SE GYTK, MGYK): „Az alapszintű gyógyszerészi gondozás keretében végzett gyógyszerbiztonsági ellenőrzésről, vis maior expediálásról” c. szakmai irányelv megújításának aktualitásai 

15:50 – 16:30 Kerekasztal beszélgetés a szakmai irányelvek fejlesztéséről – aktualitások, célok és jövőbeni feladatok

Résztvevők (felkérés alatt): prof. dr. Szökő Éva (MGYT), dr. Sebestyén Beatrix (BM EFÁ), dr. Szűcs Attila (Szakmai Kollégium Gyógyszerellátási Gyógyszerészet tagozat), dr. Süle András (MGYK) és az előadók.

16:30  Állófogadás

 

2023. június 7. (szerda)

Helyszín: Írisz Patika, 3388 Poroszló, Kossuth út 2.

Hivatalos program

10:45 – 11:00  Vendégek fogadása

11:00 – 11:10  A házigazda nyitó beszéde

                        Dr. Sivadó Miklós gyógyszerész

11:15            Ünnepélyes köszöntők

 • Bornemisza János Poroszló polgármestere
 • Dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő
 • Ignácz Balázs Heves vármegye főispánja
 • Dr. Juhász Attila Simon Heves vármegye közgyűlés elnöke
 • Dr. Szentiványi Mátyás OGYÉI főigazgató
 • Prof. Dr. Szökő Éva MGYT elnök
 • Dr. Hankó Zoltán MGYK elnök
 • Dr. Sass Pál MGYK Heves vármegyei elnök

12:15 – 13:00  Állófogadás

 

Szabad program

8:00 – 16:00    Lakossági szűrés, bemutató

 • Teljes testanalízis, kardiológia, tüdőgyógyászat, szemészet, fogászat, csontritkulás
 • Laborvizsgálatok
 • Prevenciós előadások gyerekeknek
 • Látványos anatómiai bemutató
 • Rendőrségi bemutató
 • Életmód tanácsadás
 • Látássérültek Egyesülete

8:30 – 13:00    Patikanapi gyerek labdarúgó kupa

11:00 – 14:00 Véradás

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél