Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2023. március 21.
A gyógyszerellátási struktúra védelmében – a vándorgyűlése elé – dr. Nyíri Lászlót kérdeztük

Dr. Nyíri László a 2019-es lillafüredi vándorgyűlésenHogy hatékonyak lehessünk, az egység mellé kell a szakma feltétlen hitelessége – tartja dr. Nyíri László, a Területi Elnökök Értekezlete elnöke, akivel a vándorgyűlés legfontosabb szakmai feladatairól beszélgettünk.

 A TEÉ feladata a Kamarán belül a szakmai háttér biztosítása. A szervezet elnökeként hogyan látja, hosszútávon mi most a legsürgősebb feladatuk?

– A legfontosabb kérdésnek tartom, hogy minden jelentős fórumon, így a vándorgyűlésen is, tekintsük át a gyógyszerellátási rendszerünk helyzetét. Az alapelveket újból és újból rögzíteni kell és meg kell tennünk mindent a jelenlegi gyógyszerellátási struktúra védelmében. Amennyiben ezt nem sikerül megerősíteni és a nemkívánatos folyamatokat – nagytőke térhódítása a gyógyszer-kiskereskedelemben – megállítani, az összes többi feladatunk lényegtelenné válik.

A struktúra folyamatos védelme mellett a legjelentősebb és legsürgősebb feladatunk – egyértelműen – a gyógyszertárak jövedelmezőségének és működési képességének stabilizálásával összefüggő harcaink sikerre vitele. Gondolok itt a teljesen elfogadhatatlan GYSE forgalmazási feltételekre, az ügyeleti rendszer évtizedek óta húzódó problémáinak megnyugtató rendezésére, vagy az energia árak horrorisztikus emelkedésének kompenzálására.

Több célt is megfogalmazott, vannak olyan témák, amelyek prioritást élveznek?

– Miután jelenleg rengeteg nyitott, befejezetlen kérésünk, javaslatunk van a jogalkotó felé, nagyon fontosnak tartom, hogy határozzunk meg elsőbbségi feladatokat és ezen prioritások mentén induljunk el újra és újra. Mindent meg kell tennünk, ha kell, az ablakon is be kell menni, hogy a legfeszítőbb ügyekben tényleges eredményeket érjünk el.

– Erre minden bizonnyal jó lehetőséget biztosít a vándorgyűlés…

– Valóban. A vándorgyűlés két okból is jó lehetőség. A Kamara elnöksége és a területi szervezetek vezetősége látogat el ország egy olyan régiójába, ahol korábban még nem szerveztünk ilyen összejövetelt. Ez lehetőséget teremt az adott terület gyógyszerészeinek a részvételre a megbeszéléseken. Így közvetlen tudunk véleményt, ötleteket cserélni a további kamarai munkához, mindannyiunk hasznára. Ugyanakkor nagyon fontosnak tartom a közös gondolkodást, a rengetek nyitott ügyünk, problémáink átbeszélését.

– A közös gondolkodás eredőjeként esetleg egységes állásfoglalás születhet több kérdésben is?

– Szükségesnek vélem az egységes állásfoglalást több sürgető kérdésben is, amelyekkel a jogalkotó felé igen határozottan újból intézkednünk kell. Nem lehet elégszer elismételni azt az alapvetést, hogy teljes egységgel kell kiállnunk a kéréseink és javaslataink mellett. Hogy hatékonyak lehessünk, az egység mellé kell a szakma feltétlen hitelessége és a lakosság bizalma a gyógyszerészek irányába. Belátható, hogy az egyre gyakoribb árengedményre irányuló patikai hirdetések és erre alapozó marketing egyre inkább gyógyszerértékesítő üzletté degradálják a gyógyszertárakat. Ez pedig nem fogja erősíteni a betegbizalmat irányunkba.

Mindezek okán kérem, hogy minél többen vegyünk rész a vándorgyűlésen, mert nem üres frázis az, hogy a „kijáró emberek” mögé, a hatékonyság érdekében kellenek a tömegek.

Kedves kollégák, nagy kitartást igényel a munkánk, a jelenlegi helyzetünk nem a sikereket tükrözi, de ha feladjuk, nagyon gyorsan tragikussá válhat a gyógyszerészek jövője.

B. Zs.

Nyitókép: Dr. Nyíri László a 2019-es lillafüredi vándorgyűlésen 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél