Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369
Web: www.mgyk.hu
/magyargyogyszereszikamara
Nyomtatható változat
2020. május 08.
Növekedett a gyógyszerészek respektusa – Beszélgetés Hankó Zoltánnal

Szükségszerű volt a napi tájékoztatók elindítása az informálás, a konfliktushelyzetek kezelése és a célszerű gyakorlat kialakítása miatt is – mondta dr. Hankó Zoltán, akit a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban kértünk helyzetértékelésre.

 

– Elnök úr! Kér hónap telt el azóta, hogy bejelentette: a március 19-21-re tervezett vándorgyűlést elhalasztják. Néhány nappal később a Kormány kihirdette az egészségügyi veszélyhelyzetet. Az azóta eltelt időszakban, bár szinte minden nap ír valamit a gyógyszerészeknek, helyzetértékelő beszélgetésre nem volt módunk. Hadd kezdjem ott, ami a legutóbbi interjúnkban még nyitott kérdés volt: a vándorgyűlés elhalasztása időben született, jó döntésnek bizonyult?

– Kényszerhelyzet szülte fájdalmas döntés volt, de jó időben született. És ugyanígy, néhány nappal előbb kezdtük szervezni a videokonferenciás kamarai üléseket, mint ahogy a kormányrendelet ezt lehetővé tette, valamint a rendszeres tájékoztatás elindításával is mindenkit megelőztünk.

A gyógyszerészek respektusa növekedett – Beszélgetés Hankó Zoltánnal – A vándorgyűlésre még hadd térjünk majd vissza, de ha a kamarai tájékoztatókat már az elején szóba hozta, általában pozitívak a visszajelzések.

– Már a járvány hazai elindulását megelőzően tudni lehetett, hogy a gyógyszerészeknek segítségre lesz szükségük. És mivel nagyon sok volt az össze-vissza beszéd, a korrekt szakmai informálódásra is alig volt lehetőségük. De nemcsak ezekkel, hanem az ismeretlentől való félelemmel, a biztonsági kockázatokkal, a védőeszköz-hiánnyal, majd az ugrásszerűen megnövekedett terheléssel is meg kellett küzdeniük. A segítség szervezését már február elsején, az operatív törzs megalakulását követő napon elkezdtem. Ennek a részletei már nem érdekesek, és bár nem volt sem egyszerű, sem konfliktusmentes a történet, a gyógyszertáraknak a többi egészségügyi intézményhez képest viszonylag korán sikerült a megfelelő védőeszköz-ellátást biztosítani. Azt is láttam, hogy az egészségpolitika kisebb gondja is nagyobb a gyógyszerészekkel való kapcsolattartásnál, a hatóságnak pedig százszor meg kell gondolnia, hogy mit kommunikál. Szükségszerű volt tehát a napi tájékoztatók elindítása is, amivel nemcsak informálni kellett, hanem a konfliktushelyzetek kezeléséhez és a célszerű gyakorlat kialakításához is szeretnék segítséget nyújtani.

– Ezekben a hetekben indult el a Kamara Facebook-oldala is, gondolom, hasonló céllal.

– A Facebook-oldal indításáról már korábban született döntés, amit pont a járvány késleltetett. De már ez sem érdekes, mint ahogy az sem, hogy a mai napig vannak fenntartásaim magával a Facebookkal. A lényeg, hogy egy újabb csatornán tudjuk eljuttatni az információkat a gyógyszerészekhez. Az első visszajelzések itt is jók, de a Facebook hatékonyságát az idő fogja eldönteni. A jelenlegi funkciója sem végleges még.

– Hogyan alakult ki a tájékoztatók struktúrája?

– Mivel sok volt a bizonytalan információ, amelyekben a szakmai, a politikai és a klikkvadász szempontok egyformán keveredtek, azt tartottam a legfontosabbnak, hogy valid, adekvát és gyors tájékoztatást biztosítsunk. Eleinte domináns volt a patikai módszertan kialakítását elősegítő információ, hogy a betegek és a gyógyszerészek fertőzésveszélyét csökkentsük és a biztonságérzetet növeljük. Ebben az időszakban nagy segítséget jelentett, hogy az OGYÉI vezetőivel sokat tudtam informálisan egyeztetni. Majd a jogalkotási dömping uralta a tájékoztatókat, mostanában pedig több figyelem fordul a gazdasági és a szabályos gyakorlatot elősegítő információkra. Mivel alig van idő a gyógyszertárakban a tájékozódásra, fontos, hogy minden lényeges információ könnyen áttekinthető formában kerüljön el a gyógyszerészekhez. Törekszem arra is, hogy minden nap azonos idősávban kerüljenek a honlapra a tájékoztatók.

– Ezekben a szokottnál visszafogottabb a személyes véleményét illetően.

– Most az információ fontosabb, mint a vélemény. Kollégáink többsége nő, és talán a férfiak nagyobb része sem volt már katona. Így nincs közvetlen tapasztalatuk arról, hogy egy félkatonai helyzetben elsőként nem a vezetői döntések jóságát kell vitatni, hanem a végrehajtást kell elősegíteni – ha lehet! Nehéz napokat éltem át, amikor a veszélyhelyzet bejelentését követően megugrott forgalomra rárakódott a vényírási szabályok fellazításának és a felvásárlás-ösztönző politikusi nyilatkozatoknak a multiplikáló hatása. Ráadásul azonnal szembejöttek velünk a nagykereskedelmi struktúra korlátai és még a védekezés eszközei sem voltak teljes körűen biztosítottak. Emlékszem, a lányom javasolta, hogy csak egyesével engedjük be a betegeket a gyógyszertárba. Szerencsére ebben is partner volt az OGYÉI. Mérlegelni kellett, hogy oppozíciós üzemmódra váltunk – mint ahogy azt az orvosi kamara és néhány kollégánk is megpróbálta –, vagy a konfliktusokat igyekszünk tompítani. Úgyszintén nehéz volt a TAJ-szám bemondásra alapozó gyógyszerkiváltás bevezetését úgy kommunikálni, hogy azzal ne generáljunk még nagyobb problémákat. Tény, hogy ezek az intézkedések segítették az orvosokat és a betegek gyógyszerhez jutását is, de már középtávon is az orvos-beteg-gyógyszerész kapcsolatrendszer széthullásához, gyógyszerpazarláshoz, gyógyszerbiztonsági problémákhoz és az adherencia romlásához vezethetnek. Örülök, hogy nem az érzelmeimet kommunikáltam. Ugyanakkor egyértelmű álláspontot képviseltem a döntéshozók felé: ezek olyan intézkedések, amelyeket a lehető leghamarabb ki kell vezetni a rendszerből. Még mielőtt a napi rutin részévé válnának.

– Ilyen intézkedés a gyógyszertárak különadója is?

– Nem. Szerintem tévedésből kerültek be a gyógyszertárak a különadózói körbe. Nem vagyunk kiskereskedők és miután hivatalosan kértem, az egészségpolitikai vezetés is kezdeményezte a korrekciót.

– Lehet-e tudni valamit a megígért 500 ezer forintos jutalmakról?

– Folyik a jogszabály-előkészítés. A gyógyszerészek és az asszisztensek is a kedvezményezettek között lesznek.

– Mi van azokkal a javaslatokkal, amelyekről az elnökségnek és a Gyógyszerészi Hírlap olvasóinak is beszámolt?

– Úgy tudom, hogy az Államtitkárságon a szakértői feldolgozásuk megtörtént, de hogy mit támogat a politika és mit nem, arról még nincs információm. Én is ugyanúgy várom a megjelenésüket, mint az OGYÉI vezetői, hiszen a javaslatok közül többet mindketten kértünk. Jó lenne, ha végre ezekre pontot lehetne tenni, hogy ismét foglalkozhassunk a régóta politikai döntésre váró ügyeinkkel. (Az interjú elkészítése után jelent meg az FFP minősítésű szájmaszkok patikai forgalmazását lehetővé tevő rendelet-módosítás – a szerk.) De ne csak a gondokról beszéljünk! Örülök, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium videokonferenciáját valamennyi kollégánk számára sikerült elérhetővé tenni. Úgyszintén jó, hogy a Merkely Béla rektor úr által kezdeményezett országos szűrésről is a videokonferenciás bejelentés után azonnal tényszerű tájékoztatást adhattam. Ezek azt igazolják, hogy a háttérben komoly szakmai munka folyik, hogy megalapozott politikai és járványkezelési döntések szülessenek.

– Ezzel együtt a szakmai kérdések kevésbé dominálnak a tájékoztatókban. 

– Ahogy látom, a diagnosztikában és a terápiában nagyon sok a bizonytalanság. Ezért ezen a területen többnyire a hatósági megnyilatkozások bemutatására szorítkozom. Ilyen pl. a maszkok vagy a tesztek kérdése, de a különböző gyógyszerek és terápiák ismertetése is. A járvánnyal kapcsolatos nemzetközi példáktól is tartózkodom, mert sem a járvány természetéről, sem a kezeléséről nincs még koherens képem. Hogyan lehetséges, hogy az egészségügyre legtöbbet fordító és nekünk sokszor példaként citált amerikai egészségügy, vagy az itthon szintén etalonként kezelt angliai rendszer képtelen legalább úgy megbirkózni ezzel a helyzettel, mint a sokszor lesajnált magyar?

– Mi a véleménye a gyógyszerészek helytállásáról?

– Én ebben elfogult vagyok. Tény azonban, hogy a gyógyszerészek társadalmi respektusa nagyot növekedett. Miközben az egészségügy sok szegmense a lakosságnak szinte elérhetetlenné vált, a gyógyszertárak még a legnagyobb nehézségek közepette is, reggeltől estig, folyamatosan a betegek rendelkezésére állnak. Több olyan történet is eljutott hozzám, hogy a betegek még a paraszolvenciát is a gyógyszertáron keresztül juttatják el az orvosuknak. És a betegek azt is megtapasztalták, hogy a gyógyszertárakban olyan szakemberek dolgoznak, akik nemcsak a saját egészségükre figyelnek, hanem a betegeiket is maximálisan védik és szolgálják. Ezért fogadták el már a legelején is szó nélkül az utcai sorállást. Számtalan hálálkodó telefon és üzenet jut el hozzám, ahol számomra ismeretlen személyek fejezik ki a köszönetüket a gyógyszerészek segítségéért. Ezért minden gyógyszerészt köszönet illeti. Jó lenne ezt a megnövekedett respektust megőrizni. Ezért is kell a tájékoztatókban időnként a „túl kreatív” kollégáinkat a helyes gyakorlatra figyelmeztetni. 

– Mi várható?

– Arra számítok, hogy a koronavírussal kapcsolatos kommunikációs szükséghelyzet mérséklődni fog. Így rövidesen a napi tájékoztatók indokoltsága is csökkenhet, a fölösleges kommunikálásnak meg nem látom értelmét. Szólni fogok, ha ez bekövetkezik. Ugyanakkor azokat a visszajelzéseket, amelyeket kaptam, be kell építeni a következő időszak kamarai aktivitásába. Vannak, akik a kommunikáció interaktivitását erősíteni szeretnék. Ezt a kollégáimmal végig kell beszélnem. Hétfőn egyeztetünk a Kommunikációs Munkabizottságban, azt követően a területi szervezetek elnökeivel lesz megbeszélésem, majd jön az országos elnökség soros ülése. 

 – A végén hadd térjünk vissza a vándorgyűléshez. Korábban úgy fogalmazott, hogy a vándorgyűlés kitűzött feladatait az összejövetel nélkül is el kell végezni, a járvány viszont mindenki elé komoly pluszfeladatokat állított. Sikerült valamiképpen foglalkozniuk a vándorgyűlés négy stratégiai fontosságú témájával?

– A vándorgyűlésen összesen tíz témakör megbeszélését terveztük, amelyek közül négyet valóban kiemelt stratégiai feladatként kezelünk. Sajnos ebből a szempontból is nagyon rosszkor jött a járvány, mert az új kamarai vezetéssel januárban és februárban minden lényeges feladatot megbeszéltünk, de az elmúlt hónapokban mindenkit sokszorosan leterheltek a munkahelyi feladatai. A témafelelősök kijelölése a legutóbbi elnökségi ülésen végre megtörtént. Az elvégzett és a betervezett munkáról a soron következő elnökségi ülésen mindenkinek beszámolót kell tartani. A vidék gyógyszerellátásával kapcsolatban egy ötfős csapat kapott felkérést, a digitális korszakkal kapcsolatos kihívásokról az egyik alelnökkel közösen kell referálnom. Újra kell indítani az elmúlt hónapokban értelemszerűen lefagyott adherencia-programot, az integritás kérdéseit pedig a Jogi Munkabizottság vezetőjével készítjük elő. Az Etikai Kollégium elnöke is elindította a korábban eltervezett programot. A különböző kamarai műhelyekben már több egyeztetésen túljutottunk, és szép lassan újraindul a kamarai szervezetek élete is.  

B. Zs.

 

2018-2020 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél