Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2023. április 02.
A gyógyszerészet aktuális problématérképe – a vándorgyűlés szombati programjáról II.

A vándorgyűlés szombati napjának második blokkjában folytatták a gyógyszerészet aktuális problémáinak megvitatását. A moderátor dr. Torma Ádám volt.

A gyógyszerészet aktuális problématérképe – a vándorgyűlés szombati programjáról II.Elsőként dr. Sohajda Attila kapott szót, aki „A gyógyszertárak gazdálkodása – a gyógyszertári ágazat forgalmi és gazdálkodási adatai” címmel tartott előadást. Mint mondta, minden évben el szokták végezni a KSH adatai alapján a gyógyszertárak helyzetének az elemzését. Így történt ez 2022-ben is, amikor a 2021-es adatokat dolgozták fel. A feldolgozások eredményeit a Gyógyszerészi Hírlapban szokták közzétenni. A továbbiakban ebből adott ízelítőt, többnyire nem is abszolút számokkal, hanem inkább a változások tükrében, trendeket elemezve mutatta be az egyes jellemzőket. Ezek összegzéseként elmondta, hogy a gyógyszertári vállalkozások koncentrációja tovább nőtt, a forgalom és árréstömeg emelkedés arányos volt 2021-ben. Tovább javult ugyanakkor a készletek és a szállítási tartozások aránya, a személyi ráfordítások emelkedtek, de így se tudták a nemzetgazdasági átlagot követni. Az adózott eredmény 8 százalékkal nőtt, de továbbra is probléma a kis gyógyszertárak helyzete – ezek közül minden ötödik a támogatás ellenére veszteséges vagy közel nullás. Ezek rentábilis működésének biztosítása egészségpolitikai érdek is.

A gyógyszerészet aktuális problématérképe – a vándorgyűlés szombati programjáról II.Dr. Süle András következett ezután „A klinikai gyógyszerészet aktuális kihívásai” című előadásával. Bevezetőjében az országos tenderek kérdéskörét boncolgatta, és feltette a kérdést: hogyan működhet ez a gyógyszerek esetén. Kitért az ezzel kapcsolatos gondokra, illetve azok megoldására is. A következőkben a gyógyszerhiánnyal kapcsolatos kérdések kerültek fókuszba. A hiány definíciója kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy mikor is beszélhetünk valódi hiányról, és melyek azok a tényezők, amik fokozzák. A továbbiakban a klinikai gyógyszerészet és a klinikai gyógyszerészek feladatairól szólt, majd kitért a gyógyszerelésekhez kapcsolódó tévesztésekhez is. Bemutatta, hogy a gyógyszerelés folyamán mely pontokon történhet tévesztés. Végezetül a tévesztések kikerülésére javaslatot is tett.

A gyógyszerészet aktuális problématérképe – a vándorgyűlés szombati programjáról II.

 

„Az alapellátási orvosi ügyeletszervezés első tapasztalatai és kihatása a gyógyszertári ügyeleti rendszerre” címmel dr. Ujházi László zárta az előadások sorát. Miután konkrét adatokkal is alátámasztva bemutatta az új orvosi ügyeleti rendszert Hajdu-Bihar vármegyében, feltette a kérdést: Hogyan kapcsolódik mindehhez a gyógyszertári ügyelet? Mint mondta, az idő rövidsége miatt még kevés tapasztalatuk van és várják az orvosok véleményét, javaslatait is. Ezzel együtt a gyógyszertári ügyeleti rendszer és gyakorlat gyökeres átalakítása elkerülhetetlen.

 

 

Az előadások után kerekasztal-beszélgetés és fórum következett, ahol a gyógyszerészet megoldásra váró feladatairól esett szó. A kerekasztal részvevői dr. Hankó Zoltán, dr. Rádai Tamás, dr. El Koulali Zakariás, dr. Újházi László és dr. Horváth-Sziklai Attila voltak. A résztvevők a fórumot megelőzően írásban adhatták le kérdéseiket, de lehetőség volt szóban is feltenni azokat. A kérdések egy része a hiánycikkekkel volt kapcsolatos, de elhangzottak a tiszti gyógyszerészi ellenőrzésekkel kapcsolatban is. A gyógyszerreklám és a magidíj kérdésköre is szóba került, ahogy a bevizsgálásokkal kapcsolatos gondok is. Az ügyelet se maradt ki és a GYSE felírással kapcsolatos anomáliákra is választ vártak.

 A fórumot követően dr. Hankó Zoltán zárszava következett.  „Márciusban újrakezdtük” – mondta a kamarai elnök utalva a rendezvény mottójára. Az elmúlt három évtized több ilyen újrakezdést is hozott – emlékezett vissza. Annak a reményének is hangot adott, hogy az az érdeklődés, ami a vándorgyűlés résztvevői részéről tapasztalható volt, elkötelezettséggé fog alakulni. Erre az elkötelezettségre az elkövetkező időszakban nagy szükség lesz – hívta fel a figyelmet. Az előttük álló munkákhoz sok erőt kívánt mindenkinek. „Küzdeni mindig, feladni soha” – e szavakkal zárta a vándorgyűlést.

mgyk.gyh
Fotó: Dr. Nagy Vilmos

A gyógyszerészet aktuális problématérképe – a vándorgyűlés szombati programjáról II.

A gyógyszerészet aktuális problématérképe – a vándorgyűlés szombati programjáról II.

A gyógyszerészet aktuális problématérképe – a vándorgyűlés szombati programjáról II.

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél