Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2023. március 29.
A gyógyszerészet aktuális problématérképe – a vándorgyűlés szombati programjáról

A vándorgyűlés szombati napjának első blokkjában a gyógyszerészet aktuális problématérképét vették górcső alá dr. Horváth-Sziklai Attila moderálásával. Az összejövetel kezdetén dr. Hankó Zoltán felolvasta dr. Bidló Judit helyettes államtitkár levelét, aki a rendezvény meghívottai között volt, de hivatalos külföldi tartózkodása miatt nem tudott részt venni rajta. Levelében elmondta, hogy a vándorgyűlés a pandémia elmúltával kiváló lehetőséget biztosít a gyógyszerészet aktuális problémáinak átbeszélésére. Az új kormányzat elkötelezettsége mutatja a gyógyszerészet iránt, hogy gyógyszerészként töltheti be a helyettes posztot – folytatta, majd kiemelte, hogy terveik szerint az egészségügy átalakítása során a gyógyszerészek helyzetét is figyelembe vevő döntések fognak születni. (A levelet teljes terjedelmében a Gyógyszerészi Hírlap soron következő számában tesszük közzé – a szerk.)

A gyógyszerészet aktuális problématérképe – a vándorgyűlés szombati programjáról A szombati blokk első pontjaként dr. El Koulali ZakariásOGYÉI főigazgató-helyettes, országos tiszti főgyógyszerész tájékoztatott az aktuális kérdésekről. Előadásában szót ejtett a gyógyszerhiányról, annak okairól, illetve hogy milyen eszközökkel csökkenthető a hiány. Beszámolt az OGYÉI működésében várható technikai változásokról (pl. az ellenőrzési főigazgatósághoz tartozó tiszti főgyógyszerészi régiók átszervezéséről), ahogy a gyógyszeranyag bevizsgálásával kapcsolatos módszertani levelükről is. Szóba került az önellenőrzési segédletük is, majd az ellenőrzések területén tapasztaltakról, illetve az ezzel kapcsolatos további terveikről tájékoztatott. Ennek keretei között elmondta, hogy szindikálással kapcsolatos jogsértés miatt indult eljárás több gyógyszertárral szemben, továbbá hogy tervezik a személyi joghoz tapadó jogok és kötelességek érvényesülésének ellenőrzését is.

A gyógyszerészet aktuális problématérképe – a vándorgyűlés szombati programjáról Dr. Rádai Tamás, az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) igazgatója a gyse-árképzés és -szabályozás kérdéseivel kapcsolatos gondolatait osztotta meg a hallgatósággal. Miután bemutatta a szervezetet, a támogatott gyse-termékek kérdéskörének problémáit elemezte. Kitért az ellátási nehézségek okaira is. Részletesen foglalkozott az inkontinencia ellátásának termékeivel, majd javaslatot tette az ellátási problémák megoldására. Szólt arról, hogy elindultak az egyeztetések az Egészségügyért Felelős Államtitkárságával, ahol az átfogó kodifikációs javaslat kidolgozására viszonylag rövid határidő áll rendelkezésre. Végezetül az orvostechnikai eszközök regisztrációjával kapcsolatos anomáliákkal foglalkozott. Összeállításában végig vette az ezzel kapcsolatos jogszabály megjelenése óta eltelt időszak államigazgatási egyeztetéseinek fontosabb állomásait, ahol a GYSE piac érdekvédelmi szervezetei a Kamarával közös tárgyaló delegációt hoztak létre. Mint mondta, erre azért volt szükség, mert csak akkor van esélye a meglévő rendszer korrekciójának, ha legalább a nem államigazgatási szereplők konszenzusos javaslatot tudna letenni az asztalra. A tárgyalások ezen a területen is újra indultak.

A gyógyszerészet aktuális problématérképe – a vándorgyűlés szombati programjáról Harmadikként dr. Hankó Zoltán következett, aki „Az online gyógyszerforgalmazás szabályozása és jövője” címmel tartott előadást. Mondandóját a zárt forgalmazási rendben a csomagküldés megjelenése okozta változásokkal kezdte, majd bemutatta a csomagküldés, a házhozszállítás és az internetes gyógyszerrendelés főbb jellemzőit, illetve részletezte a köztük lévő különbségeket. Ismertette azokat a dokumentumokat, amelyek a Kamara az online gyógyszerforgalmazás szabályozásával kapcsolatban már leadott a politikai döntéshozóknak. Külföldi példákkal támasztotta alá a hazai online gyógyszerforgalmazás mielőbbi szabályozásának szükségességét, melyről – mint mondta – szintén elindultak az egyeztetések.

mgyk.gyh
Fotó: Dr. Nagy Vilmos

A gyógyszerészet aktuális problématérképe – a vándorgyűlés szombati programjáról

A gyógyszerészet aktuális problématérképe – a vándorgyűlés szombati programjáról

A gyógyszerészet aktuális problématérképe – a vándorgyűlés szombati programjáról

A gyógyszerészet aktuális problématérképe – a vándorgyűlés szombati programjáról

A gyógyszerészet aktuális problématérképe – a vándorgyűlés szombati programjáról

A gyógyszerészet aktuális problématérképe – a vándorgyűlés szombati programjáról

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél