Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369
Web: www.mgyk.hu
/magyargyogyszereszikamara
Nyomtatható változat
2013. április 25.
A gyógyszertári készletgazdálkodással kapcsolatban tett fel kérdést az ECHO TV, a 2013. április 23-i Esti híradójában - Echo TV

Műsorvezető: Gubás Csilla

Műsorvezető: Több esetben előfordulhat, hogy a patikákat felkeresők üres kézzel térnek haza, ugyanis nem minden készítmény van folyamatosan raktáron. A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége szerint 30% felett van azoknak a betegeknek a száma, akiknek vissza kell térnie a patikába a gyógyszerért.

Riporter: Körülbelül 2300 patika üzemel jelenleg Magyarországon. A kínálatukban pedig több ezer készítmény van. A helyzet kedvezőnek tűnik, mégsem teljesen az. Az ágazat szereplői szerint előfordulhat, hogy valaki üres kézzel hagyja el a gyógyszertárat.

Mikola Bálint, elnök, Magángyógyszerészek Országos Szövetsége: Általában a kisebb gyógyszertárakat, ahol a rentabilitás alapos veszélyben van, másfelől pedig a drágább készítményekről van itt szó és nagyságrendben hát a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége végzett egy fölmérést a közelmúltban, megközelíti az egyharmadot a legalább a kétszer visszatérni kényszerülő betegnek a száma a gyógyszertárba. Ez egyfajta gyógyszerbiztonsági sérülést is okoz.

Riporter: Szakértők szerint a jelenség több összetevőből áll.

Hankó Zoltán, elnök, Magyar Gyógyszerészei Kamara: Alapvetően két okra vezethető vissza. Az egyik, hogy nagyon sokféle gyógyszerkészítmény van pillanatnyilag forgalomban. Néhány hónappal ezelőtt a kollégáimmal összeszámoltuk, hogyha minden olyan gyógyszerből, amelyik jelen pillanatban forgalomban van, csak egyetlen egy dobozt készletezne a gyógyszertár, a készletnek az értéke az 100 millió forintot meghaladná, tehát a gyógyszertárak többségében fél évnél nagyobb készletet jelentene.

Riporter: A másik probléma pedig az, hogy a patikák jelentős része likviditási problémákkal küzd. Így optimális készletezési gyakorlatot sem tudnak kialakítani. Az érintettek ennek ellenére is úgy gondolják, az elmúlt időszakban elindult változásoknak köszönhetően, javulás várható.

 

ECHO TV - a műsor videolinkje!

2018-2021 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél