Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369
Web: www.mgyk.hu
/magyargyogyszereszikamara
Nyomtatható változat
2014. május 23.
A hatóság még néhány patikát vizsgál - weborvos; Patikai tulajdon: a java még csak ezután jön - Magyar Hírlap - Szemle!

2014-05-22 06:43

Forrás: Weborvos - sj

A hatóság még néhány patikát vizsgál

A tulajdonosi program első fordulóját sikeresen vette a gyógyszertárak nagy többsége.

A gyógyszerészi kamaránál is várják a tulajdonosi program első lépcsőjének eredményeit. A hírek szerint a gyógyszertárak túlnyomó többsége megfelel a jogszabályi előírásoknak, vannak azonban olyan patikák is, amelyek tulajdonosi szerkezetének és társasági szerződésének ellenőrzése során az Országos Tisztifőorvosi Hivatal problémát észlelt. Hogy mégis hány patikáról van szó, azt maga a gyógyszerészi kamara elnöke sem tudja. Hogy hány patikát érint a tulajdonosi program, arra kamara adatai adnak támpontot: tavaly 487 patikában nem volt meg a patikusok 25 százalékos tulajdonrésze.

A teljes cikk a weborvoson olvasható!
Magyar Hírlap - 2014. 05. 23. (2. oldal)

Patikai tulajdon: a java még csak ezután jön

Jobbágyi Zsófia

A gyógyszertárak többsége sikeresen vette a tulajdonosi program első fordulóját – írja a Weborvos. Az egészségügyi portál cikke szerint a patikák nagy része megfelel a jogszabályi előírásoknak, kivétel ez alól néhány eset, ahol a tulajdonosi szerkezet és a társasági szerződések ellenőrzésekor az Országos Tisztifőorvosi Hivatal problémát észlelt.

Pontos adatot viszont még nem lehet tudni arról, hány üzletet érint a vizsgálat, mivel az első lépcső eredmé-nyeit egyelőre a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) sem ismeri.

Mint köztudott, az MGYK vezetői az elmúlt héten tárgyaltak Orbán Viktor miniszterelnökkel, többek között a tulajdonosi programról is, ahol a résztvevők egyértelművé tették: tovább erősítenék a patikusok számára a többségi tulajdon megszerzését. A vonatkozó jogszabály szerint erre három éven belül sor kerül, hiszen 2017. január elsejéig minden közforgalmú gyógyszertárat működtető gazdasági társaságban már többségi önrésszel kell rendelkezniük a patikusoknak.

A Weborvos a témában megkereste az egészségügyi államtitkárságot is, de csak „szűkszavú választ” kapott.

Arról, hogy összesen hány patikát vizsgál még a hatóság, csak a folyamat lezárulta után adnak információt. Az egészségügyi portál szerint azonban nem a 25 százalékot meghaladó tulajdonszerzés az igazi próbatétel a program végrehajtásában. Egyes gyógyszerpiaci szakemberek úgy vélik, az igazi nehézségek bő két év múlva, az ötven százalékot meghaladó tulajdonrész megszerzése miatt jelentkeznek majd.

2018-2021 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél