Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2019. január 26.
A kistelepülések gyógyszerellátásáról – Hankó Zoltán a Klubrádióban

„Majd másfél ezer településen nincs gyógyszertár Magyarországon” címmel közölt cikket a 24.hu január 24-én, amelyből kiderül, hogy több mint 3000 gyógyszertárat és 1486 patika nélküli települést azonosítottak  hazánkban. Dr. Hankó Zoltánt ezzel kapcsolatban kérdezték a Klub Rádió a január 25-i Reggeli Gyors című műsorában.

Hankó Zoltán elmondta: „1990-ben 1400 gyógyszertár volt Magyarországon. Akkor lehetőség nyílt úgynevezett jogelőd nélküli gyógyszertáraknak a létesítésére. Négy év alatt durván ötszáz ilyen gyógyszertár létesült. Aztán utána a 2006-os liberalizációig volt egy patikalétesítési szabályozás, ami viszont azzal járt, hogy nem a közforgalmú gyógyszertáraknak a száma nőtt dominánsan, hanem a kistelepüléseken a fiókgyógyszertáraknak a száma. Akkor körülbelül egy olyan hatszáz fiókgyógyszertár létesült. Aztán 2006-tól 2010-ig megint egy jó pár száz közforgalmú gyógyszertár létesült, aminek nagyjából a fele az elmúlt években bezárt. És úgy érzem, hogy most egy konszolidációs szakaszban vagyunk, amikor remélhetően további gyógyszertárbezárásokra már nem kerül sor. Tény az, hogy körülbelül 3000 helyen lehet ma Magyarországon gyógyszertárban gyógyszert elérni… szemben a körülbelül harminc évvel ezelőtti 1400-hoz képest.”

Arra a kérdésre, hogy megoldás lenne-e a mobilszolgáltatás a gyógyszertár nélküli kistelepülések ellátásának biztosítására, kifejtette, többé-kevésbé stabilizálódott mostanra egy gyógyszerellátó rendszer, ahol a kistelepüléseken is. Azt kell mondani, hogy nagyjából az ezer fős lakosságszámig van viszonylag stabil gyógyszerellátás. Az egyik feladatuk az, hogy ott, ahol már most működik gyógyszertár, annak működőképességét hosszútávon biztosítsák. Kitért a generációváltásra is, céljuk, hogy a kiöregedő gyógyszerészek helyére fiatal gyógyszerészeket lehessen vinni ezekre a kistelepülésekre is. Hangsúlyozta, csak olyan megoldás jöhet szóba ezen kistelepülések gyógyszerellátásának a segítésére vagy javítására, ami a most működő gyógyszerellátó hálózatnak a működését továbbra is garantálja. „Tehát nem ezekből a gyógyszertárakból viszi el, mondjuk egy ön által említett mozgó gyógyszertárnak a keretei között a meglévő pici forgalmat, ami ezeknek a településeknek a gyógyszerellátását most is biztosítja”.

A megoldással kapcsolatban kiemelte, a kistelepülések gyógyszerellátása olyan probléma, amivel foglalkozniuk kell. És nemcsak gyógyszerellátás, hanem orvosi ellátás szempontjából, közlekedés, posta, és így tovább. „És ezért is fogalmazunk úgy mindenhol, egy komplex vidékfejlesztési program keretei között tartjuk megoldhatónak, vagy mondjuk rendezhetőnek ezeknek a kistelepüléseknek a gyógyszerellátását”.

A beszélgetés itt hallható:

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20190125-072900.mp3  (14:17-től)

 

2018-2023 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél