Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2023. január 20.
A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökségi állásfoglalása

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöksége 2023. január 19-i ülésén – egyéb napirendi pontok mellett – fontosságukra és aktualitásukra tekintettel kiemelten foglalkozott a közfinanszírozott gyógyászati segédeszközök árképzésével, egyes nagykereskedők vitatható disztribúciós gyakorlatával és a gyógyszertárak vakcinációban való részvételének lehetőségével.

1.  A Kamara elnöksége egyetért azzal, hogy a Belügyminisztériumban elkezdődött a gyógyászati segédeszköz forgalmazás szabályozásának felülvizsgálata, melynek célja egy olyan rendszer kialakítása, amely garantálja az ellátásbiztonságot, a visszaélések kizárását és a tevékenységért való személyes felelősség elvének érvényesítését. Ugyanakkor az árképzés jelenlegi szabályozása miatt egyre több közfinanszírozott gyógyászati segédeszköz forgalomba hozó vagy nagykereskedő által a gyógyszertárak felé érvényesített áránál csak olcsóbban (negatív árréssel) értékesíthető, ami egyre nagyobb – egyes gyógyszertáraknál havonta akár több százezer forintos nagyságrendű – veszteséget okoz. A gyógyszertárak   vagy jogszabályt sértenek, ha nem biztosítják az ellátást, vagy veszteséget termelnek. Sem az egyik, sem a másik gyakorlat nem tartható fenn! Ezért a Kamara elnöksége a gyógyászati segédeszköz forgalmazás szabályainak átfogó módosítását megelőzően az árszabályozás azonnali megváltoztatását kéri, hogy az ellátás ezeknél a termékeknél továbbra is biztosított lehessen.

2. A Kamara elnöksége nem először szembesül azzal a több nagykereskedő által alkalmazott gyakorlattal, amely szerint korlátozottan elérhető gyógyszerek speciális beszerzésének lehetőségéről a saját érdekkörükbe tartozó gyógyszertárakat bizalmas tájékoztatóban értesítik, kizárva az információból és a beszerzés lehetőségéből azokat a – velük egyébként leszerződött – gyógyszertárakat, amelyek sem franchise szerződést, sem speciális megállapodást nem kötöttek velük. Ez a gyakorlat diszkriminatív a független gyógyszertárakkal szemben, másrészt – különösen a hiánycikkek és korlátozottan elérhető gyógyszerek számának növekedésekor – a hálózatépítés hatékony eszköze. A Kamara elnöksége határozottan tiltakozik az ilyen gyakorlat ellen, amely ellátásbiztonsági, beteg- és versenyjogi kérdéseket is felvet.

3. A Kamara elnöksége meghallgatta az elnök beszámolóját az NNK vezető munkatársaival a gyógyszertárak vakcinációba történő bevonásáról megkezdett egyeztetéséről. A Kamara elnöksége támogatja a gyógyszertárak vakcinációba történő bevonását annak várható társadalmi hozadékára és a gyógyszerészi kompetenciák bővítésére tekintettel. Az elnökség támogatja az elnököt, hogy a Kamara kórházi-klinikai szervezete elnökével együtt, a gyógyszertárak vakcinácóba történő bevonásának kereteiről, jogi, szakmai, személyi és tárgyi feltételeiről, valamint finanszírozási kérdéseiről a megkezdett egyeztetéseket tovább folytassa.

 

Budapest, 2023. január 19.

A Kamara elnöksége    

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél