Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2024. június 10.
A patikusokat köszöntötték – a patikanap központi megnyitójáról

A XIX. Országos Patikanap központi megnyitójának az alsónémedi Glória Gyógyszertár adott otthont június 5-én.

A rendezvény 10 órai kezdésekor már nagy tömeg gyűlt össze a feldíszitett patika előtt, ugyanis – a hagyományoknak megfelelően – a MÁÉSZ szűrőbusza már reggel óta várta a különféle szűrővizsgálatokra váró lakosságot. Több iskolai osztály is jelen volt,  a gyerekeknek ugyanis lehetőségük nyílt betekinteni a patika helyiségeibe is.

A patikusokat köszöntötték – a patikanap központi megnyitójárólA rendezvényt a házigazda, dr. Nagy Vilmos, a Glória Gyógyszertár személyi jogosa, az MGYK Pest Vármegyei Szervezete elnöke nyitotta meg. Köszöntötte a meghívottakat és az ország valamennyi gyógyszerészét, gyógyszertári dolgozóját. ”A patikanap ünnep, amikor nagyobb fókusz tevődik a gyógyszerészek áldozatos munkájára” – hangzott el. A gyógyszerész jelenléte mindenhol fontos, dolgozzanak nagy városban vagy vidéken. Szólt az idei patikanap központi témájáról, a diabéteszről is, kiemelve a gyógyszerészek szerepét a megelőzésében és a kezelésében.

Dr. Bidló Judit, az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkár következett ezután. Mint mondta, ez a nap a gyógyszerészekről, a gyógyszertári dolgozókról egyaránt szól – majd megjegyezte, számára is különösen fontos ez a nap, hiszen ő is gyógyszerész. Visszaemlékezve az elmúlt évekre elmondta, hogy az egészségügy területén számos nehézséggel kellett szembesülniük, és a gyógyszertár volt egyetlen hely, ahol  a betegekkel történő személyes kapcsolatok megmaradtak. Miyen szerepük lehet a gyógyszerészeknek a gyógyszerellátásban? – tette fel a kérdést. A kormány fontos célkitűzése, hogy az egészségügyi alapellátásban integrálódjon a prevenció és a szűrés, továbbá hogy ebbe a gyógyszerészet is be tudjon kapcsolódni.

Szent Kozma és Damján szentté avatott orvosok, gyógyítók említésével kezdte köszöntő beszédét Pánczél Károly, a térség országgyűlési képviselője. Köszöntött mindenkit, akinek ez a rendezvény köszönhető, és külön is felhívta a figyelmet dr. Nagy Vilmos a közösségért végzett munkájára. Mint mondta, ő nemcsak patikus, hanem a település kiválóságai közé is tartozik. Sorolta a gyógyszerészek mindazon tevékenységeit, amelyek fontosságára a COVID nagymértékben rávilágított. ”Hálásak vagyunk a munkájukért” – mondta. „Csak egészség legyen! – és ebben nagy szerepe van a gyógyszerészeknek” – zárta mondandóját.A patikusokat köszöntötték – a patikanap központi megnyitójáról

„Öröm és megtiszteltetés” – kezdte beszédét dr. Tüske Zoltán Alsónémedi polgármestere. Köszönetet mondott a házigazdának és dr. Hankó Zoltánnak, az MGYK elnökének, hogy a telepüésen került sor a megnyitóra, valamint a lakosság hozzájutott az ingyenes vizsgálatokhoz. A gyógyszertárak fontos részei az egészségügynek, gyógyszerellátás rendszerének. A COVID idején a patikusok a ”lövészárokban” voltak, náluk nincs homeoffice. Szólt a gyógyszerkereskedelm szabályozásának fontosságáról, majd végezetül kiemelte, a fiatalok körében népszerű a gyógyszerészi hivatás.

Dankovits Gergely, a MÁÉSZ programigazgatója következett ezután, aki elmondta, tizenöt éve vezeti már a programot, ami a legnagyobb mobil diagnosztikai központként ez idáig tíz millió emberen végzett vizsgálatokat. Mintegy ötven féle átfogó vizsgálatra képesek. „Nagy igény van rá, reggel óta hosszú sorok várnak a különféle szűrésekre, tanácsadásokra” – hívta fel a figyelmet. Szólt a számos felnőtteknek és gyerekeknek szóló programokról, majd felhívta a figyelmet, hogy a Gondosóra programba történő regisztrációra is lehetőség nyílt ezen a napon.

Dr. Juhász Roland Gondosóra program ügyvezetője vette át a szót a továbbiakban. Ismertette a program lényegét, majd említést tett az MGYK-val közös kísérleti programjukról is.

A szakmai köszöntők sorát prof. dr. Szökő Éva, az MGYT elnöke kezdte. A patikanap céljával kapcsolatban elmondta, nemcsak a patikában megfordulók, hanem mások is megismerkedhessenek azzal, hogy milyen komoly szakmai munka folyik a gyógyszertárakban. Felhívta a figyelmet a tanácsadás és a prevenció fontosságára. „Meg kell mutatnunk, hogy milyen komoly felkészültséget igényel ez a munka” – mondta. Ha mi nem tesszük meg, akkor más se, így vannak, akik azt hiszik, hogy automatákra lehet cserélni a patikai munkát.

Dr. Greskovits Dávid, a MAGYOSZ elnöke a MAGYOSZ és az MGYK kapcsolatának említésével kezdte mondandóját, amit történelmi fontosságúnak nevezett. „A gyógyszertári munka egyben szolgálat is” – hívta fel a figyelmet. A patikusok munkája nem korlátozódik a kereskedelemre, kiterjed a gyógyszerészi gondozásra, a gyógyszerhasználati adherencia fejlesztésére. A gyógyszertár az utolsó hely, ahol a beteg egészségügyi dolgozóval találkozik. Mindez elképzelhetetlen professzionális szakmai felkészültség nélkül. Kiemelte a betegekkel kapcsolatos magas szintű bizalmi viszony fontosságát – ez az origó. A betegek nem tejfölért járnak a patikába! A patikusokat köszöntötték – a patikanap központi megnyitójáról

Dr. Hankó Zoltán, az MGYK elnöke zárta a köszöntők sorát, aki röviden visszatekintett az elmúlt évek patikanapjaira. Mint mondta, a Kamara fő célkitűzései – szakmai rendszerváltás és a gyógyszerhasználati adherencia fejlesztése – volt, azonban a COVID miatt csak a 2022-es patikanapon kerültek ismét előtérbe ezek a kérdések. A tavalyi patikanapon a biztonságos terápia alapját képező „gyógyszerbiztonsági validálás” megújításra váró irányelve volt a középpontban – ez az irányelv azóta a 2024. évi 9. számú Egészségügyi Közlönyben megjelent. „Az irányelv megjelenése sok év óta az első olyan történés, ami a gyógyszerészet egészségügyi integrációját szolgálja. Így a patikanap és az irányelv megjelenése nem a beteljesülés, hanem egy új remény remélt ünnepe” – adott hangot reményének. És hogy miért? Válaszában a biztonságérzet társadalom politikai-társadalmi-gazdasági erőtérében tapasztalható csökkenéséről beszélt. Kiemelte, hogy a  gyógyszerészek biztonságérzetét módszeresen is rombolják. Mint mondta, a gyógyszerészet az egészségügy része és nem kereskedelem, így az egymással és a betegekkel szembeni bizalom megteremtése alapvető feladat. „Hitelesség, bizalom, biztonság. Biztonságot kell garantálnunk a gyógyszerészeknek szakmai és egzisztenciális értelemben is, hogy bizalmi szolgáltatást tudjunk nyújtani” – hangzott el. De a biztonság és a bizalom helyreállításához, a valódi továbblépéshez új konszenzusra van szükség az egészségpolitika, a Kamara és a gyógyszerészek között is. A Kamara elnökeként ezt tartom az idei patikanap legfontosabb üzenetének.

A patikusokat köszöntötték – a patikanap központi megnyitójárólA patikanap délutáni programja a lakosságnak szóló szakmai programmal folytatódott, a helyi szakemberek közreműködésével.

Dr. Papp Zsolt háziorvos, belgyógyász szakorvos „Az életmód-változtatás hatása a II-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma kialakulására, lefolyására” és a  „Lábszárfekély és egyéb járulékos tünetek a II-es típusú cukorbetegség következtében“ címmel hívta fel a figyelmet a diabétesz főbb kérdéseire.

A gyermekkorban kialakuló inzulinrezisztenciával kapcsolatos tudnivalókról dr. Szlivka Gabriella gyermekorvos szólt, aki arról is említést tett, hogy mire figyeljenek, hogyan segíthetnek a gyerekek cukorbeteg iskolatársukon?

Dr. Nagy Vilmos is az előadók között volt, aki gyógyszerészként a „Miben tudunk segítséget kérni gyógyszerészünktől a patikában?” és „Az EESZT előnyei és kihívásai a cukorbetegséggel élők számára” címmel osztotta meg gondolatait.

A dietetikus is szót kapott, Csikai Claudia a cukorbetegek táplálkozásával kapcsolatos tudnivalókat osztotta meg a hallgatósággal.

 Az „Egy cukorbeteg naplója” blog alkotója, Paróczai Geri  pedigLehetett volna másképp!” címmel saját tapasztalatai alapján beszélt az elhanyagolt diabétesz következményeiről.

Mindeközben, az egész nap folyamán folytatódtak a lakossági szűrések, bemutatók. Lehetőség nyílt teljes testanalízisre, kardiológiai, tüdőgyógyászati, szemészeti, fogászati vizsgálatokra is. Laborvizsgálatok, gyerekeknek szóló prevenciós előadások, látványos anatómiai bemutatók, életmód tanácsadás gazdagította a napot.  

mgyk.gyh
Fotó: Mogyoróssy Márton

A patikusokat köszöntötték – a patikanap központi megnyitójáról A patikusokat köszöntötték – a patikanap központi megnyitójáról 

Dr. Bidló Judit                                                              Pánczél Károly

A patikusokat köszöntötték – a patikanap központi megnyitójáról A patikusokat köszöntötték – a patikanap központi megnyitójáról 

Dr. Tüske Zoltán                                                          Dankovics Gergely

A patikusokat köszöntötték – a patikanap központi megnyitójáról A patikusokat köszöntötték – a patikanap központi megnyitójáról 

Dr. Juhász Roland                                                       Prof. dr. Szökő Éva

A patikusokat köszöntötték – a patikanap központi megnyitójáról A patikusokat köszöntötték – a patikanap központi megnyitójáról

Dr. Greskovits Dávid                                                   Dr. Hankó Zoltán

A patikusokat köszöntötték – a patikanap központi megnyitójáról A patikusokat köszöntötték – a patikanap központi megnyitójáról

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél