Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2023. február 20.
A videórögzítéssel foglalkozó továbbképzésről

A márciusi „Vagyonvédelmi videórögzítés alapjai és gyakorlata a gyógyszertárban – újra”című továbbképzésről dr. Sándor Csabával, a Békéshelp Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

– Miért aktuális a téma, és mi az, amiért ennyire fontos, hogy a Békéshelp Kft. megismételje a tavalyi nagy sikerű, „Vagyonvédelmi videórögzítés alapjai és gyakorlata a gyógyszertárban” című előacímű dását?

– Ennek elsősorban az volt az oka, hogy a tavalyi előadást eredetileg személyes jelenléttel terveztük, azonban előre nem látott események miatt azt „online” voltunk kénytelenek megtartani. Ezért az előadást akkor csak az láthatta, aki annak az időpontjában jelen tudott lenni. Ugyanakkor az előadást végül mégis sikerült rögzíteni, ezért azt az idén március 6-tól 9-ig meg lehet tekinteni a regisztrált résztvevőknek, akár otthon vagy a gyógyszertárban a gép előtt ülve. Azért is tartom fontosnak, hogy minden kolléga megnézze ezt az előadást, mert a tapasztalatok alapján egyre többször reklamálják a patikákban elhelyezett kamerákat, ráadásul egyre több gyógyszertárban már a szabályos működtetést is vizsgálták.

– Miért érdemes részt venni az előadáson?

– Aki már részt vett akár élőben, akár az online térben a Kamara adatvédelmi referensének előadásain, az tudhatja, hogy az nem a jogszabályok szolgai felsorolásából áll, hanem látványosan, a gyakorlatban mutatjuk be azokat kockázatokat, teendőket, tudnivalókat, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy egy ilyen rendszert jogszerűen üzemeltethessünk.

Őszintén szólva, mi gyógyszerészek is azt gondoltuk, hogy egy ilyen rendszer üzemeltetésére „jogunk van”, mert ezt hitették el velünk azok a vállalkozások, akik ezeket a rendszereket a kérésünkre felszerelték. Az igazság azonban az, hogy ennek a részeként nem tájékoztattak arról, hogy miért kockázatos a megfelelő szabályzat és támogatás nélkül a gyógyszerészek számára ezeknek a rendszereknek az üzemeltetése.

Éppen ezért akár úgy is fogalmazhatok, hogy valóban nem arról van most szó, hogy „hirtelen minden megváltozott”, hanem arról, hogy mindig csak így lehetett volna ezt a tevékenységet végezni. Éppen ezért is jó, hogy az előadó nem csak arra mutat rá, hogy „milyen hibákat lehet elkövetni”, hanem arra is, hogy miképpen lehet jól elhelyezni a videókamerákat. Egészen meglepő volt például az, amikor az került bemutatásra, hogy a „szokásos” öt-tíz-húsz videókamera helyett valójában a céljaink elérését alig néhány kamera is sokkal jobban meg tudja valósítani. Ez pedig különösen azért volt érdekes, mert rámutatott arra, hogy végső soron a költségekben is megmutatkozik az, hogy miért érdemes a jogszerűségre törekedni. Hiszen valóban nyilvánvaló lehet az, hogy minél kevesebb kamerát kell elhelyezni, annál olcsóbb lesz a kiépítés és az üzemeltetés is. Ezek után valóban csak „hab volt a tortán” annak a felismerése, hogy éppen ez a logika felelt meg a múltbeli, a jelenbéli és a jövőbeni elvárásoknak is.

– Előfordulhat, hogy az előadást később megismétlik?

– Általában igaz, hogy a jogszabályok, az elvárások változnak, ezért a régebbi előadások már nem lesznek az aktuális elvárásoknak mindenben megfelelők. Én ezért javaslom, hogy minél többen vegyenek részt az előadáson.

Jelentkezni az alábbi linken lehet: Jelentkezési lap

mgyk.gyh

2018-2023 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél