Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2020. október 29.
A Világgazdaság cikke: A Hiventures beszáll a patikába

Világgazdaság - 2020.10.29. (1,4. oldal)

Koncsek Rita cikke

A Világgazdaság cikke: A Hiventures beszáll a patikába

A Világgazdaság cikke: A Hiventures beszáll a patikába

A Hiventures beszáll a patikákba 

A Patika-tőkeprogram keretében lehetőség nyílik a gyógyszerészek tulajdonhányadának növelésére és a generációváltást elősegítő tulajdonszerzés támogatására is.

A Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-t jelölték ki egy nemrégen módosított rendeletben a közforgalmú gyógyszertárak gyógyszerészi tulajdonaránynövelésének elősegítésére – közölte Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, aki elmondása szerint november elején találkozik az alapkezelő vezetőivel, és pontosítják a feltételeket. A program lényege, hogy egy tőkealap megvásárolja a kívánt patikai tulajdonrészt, majd továbbadja az adott gyógyszertárban dolgozó, a tőkealappal szerződött gyógyszerészeknek.

 

A Hiventures beszáll a patikákba

TŐKEALAP | Cél, hogy minél több gyógyszertár legyen magyar tulajdonban

A Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-t jelölték ki egy nemrégen módosított rendeletben a közforgalmú gyógyszertárak gyógyszerészi tulajdonarány-növelésének elősegítésére – közölte Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Mint elmondta, november elején találkozik a Hiventures vezetőivel, és pontosítják a feltételeket. A kamara elnöke emlékeztetett, hogy a patika-tőkealapra vonatkozó kormányzati döntés a patikahitelre vonatkozó határozattal egyidejűleg született meg 2013-ban, azonban a gyakorlati megvalósítását eddig számos tényező hátráltatta.

A Patika-tőkeprogram a többségi gyógyszerészi tulajdon megszerzésén túl lehetőséget biztosít a már meglévő többségi gyógyszerészi tulajdon további növelésére is, ezenfelül támogatja a gyógyszerészek generációváltásához kapcsolódó tulajdonszerzést. A generációváltás a gyógyszerészetben is egyre égetőbb probléma, elemzések szerint ilyen célú tulajdonszerzésre évente 100-120 gyógyszertárban lehet szükség. A kamara korábbi közlése szerint a Patika-tőkeprogram lényege, hogy egy tőkealap megvásárolja a kívánt patikai tulajdonrészt, majd továbbadja az adott gyógyszertárban dolgozó, a tőkealappal szerződött gyógyszerészeknek.

A gyógyszertárak egy másik támogatási formát is igénybe vehetnek, ez pedig a működési célú támogatás, amelyet a kis forgalmú, a település gyógyszerellátását egyedül biztosító patikák számára biztosítanak. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) jelentése szerint a támogatás éves szinten meghaladja az egymilliárd forintot. A támogatásra jogosultak negyedévente igényelhetik a folyósításhoz szükséges hatósági bizonyítvány kiállítását. 2018-ban 1489 kérelemre a hatóság 1 milliárd 47 millió forintot utalt el.

Az OGYÉI honlapján folyamatosan jelennek meg az új gyógyszertár létesítésére vonatkozó pályázatok is, mivel az OGYÉI-nek törvényi kötelessége minden olyan településen kiírni közforgalmú gyógyszertár létesítésére tendert, amelynek a lakosságszáma eléri a 4500-at, azonban nem rendelkezik sem közforgalmú, sem fiókgyógyszertárral. Mivel ilyen település Magyarországon nincs, ezért 2018–2019-ben hivatalból nem kellett pályázatot kiírni. Ugyanakkor közforgalmú gyógyszertár létesítésére irányuló eljárás külön kérelemre is indulhat, amit az adott település vagy fővárosi kerület önkormányzata képviselő-testületének kell kezdeményeznie. Az elmúlt évben négy pályázatot írtak ki, amelyek közül egyet technikai okok miatt vissza kellett vonni, azonban a másik három eredményes volt. Egy évvel korábban öt esetben írtak ki pályázatot, amelyekből négy eredményesen, egy pedig – pályázó hiányában – eredménytelenül zárult. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2018-ban 2370, 2019-ben pedig 2356 patika működött Magyarországon.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél