Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. március 30.
A Kormány döntött a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség-és Szervezetfejlesztési Intézet felállításáról

A NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM
Egészségügyért Felelős Államtitkárság közleménye

A Kormány döntött a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség-és Szervezetfejlesztési Intézet felállításáról

Az új egészségpolitika és az egészségügyi struktúraátalakítás jegyében gazdasági együttműködésben folytatja tevékenységét a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi háttérintézményeinek egy része. A kormány a mai ülésén ugyanis támogatta a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség-és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) létrehozására vonatkozó javaslatot.

Az új módszertani központ az Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézet (EMKI) alapjain az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet (ESKI), az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI), az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet (ETI) és az Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ (OSZMK) összeolvadásából jön létre. Teljes egészében átveszi az EMKI, ESKI, OGYI és ETI jelenlegi hatósági és egyéb szakmai feladatait, továbbá az OMSZK tevékenységének egy részét. Az integrálódó szervezetek eddigi munkáján túl, a GYEMSZI jövőbeni feladata lesz - a Semmelweis tervben lefektetett stratégiai céloknak megfelelően - az országos egészségügyi minőségfejlesztési és betegbiztonsági stratégia megalkotása, az egészségügyi intézmények közötti funkcionális integrációhoz szükséges kataszterek nyilvántartása, az ágazat informatikai központjának létrehozása, a Nagytérségi Egészségszervezési Igazgatóságok kialakítása, monitorozása, a szakfelügyeleti rendszer működtetése, és ez a szervezet végzi majd az ágazatot érintő európai uniós projektek  menedzselését is.

Az új szervezet az egészségügyi háttérintézmények és az ágazat hatékonyságának növelése érdekében jön létre. Az egészségügyi állami közfeladat-ellátás körében ugyanis jelenleg mintegy kéttucatnyi, az egészségügyi kormányzat irányítása vagy felügyelete alá tartozó országos intézet létezik. Az integráció célja a nagyfokú szervezeti-működési szétaprózottság megszüntetése, valamint – összhangban a Kormányprogrammal – az egészségügy fenntartható pályára történő átállítása.

A GYEMSZI a kormánydöntésnek megfelelően 2011. május elsejével jön létre.

2011. március 30.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél