Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2023. augusztus 01.
Asszisztens enyhítene a hiányon - Somogyi Hírlap

Somogyi Hírlap - 2023.08.01. (1,2. oldal)

"...A jövőben nem lenne kötelező gyógyszerész jelenléte a vidéki kis patikákban, helyette elég a szakasszisztens is, aki a gyógyszerésszel telefonon, számítógépen tartaná a kapcsolatot – ezt tartalmazza az a rendelettervezet, amely a kormány honlapján jelent meg válaszként a gyógyszerészhiányra...

...A lengyeltóti Fehér Holló Patika vezetője, Szabó Péter Balázs három somogyi fiókpatikát is működtet, egy nagyot, egy közepeset és egy kicsit. Köztük van, amelyik napi nyolc órában van nyitva, de olyan is, amelyik csak heti háromszor néhány órán át. Ezekkel a fiókpatikákkal oldják meg Somogyvár, Szőlősgyörök és Osztopán gyógyszerellátását. A legkisebb helyen megkérdezték, hogy bezár-e a gyógyszertár, erre az üzemeltető azt felelte, hogy amíg a helyi, idős háziorvos nyugdíj mellett dolgozik, addig lesz fiókpatika. A jelenlegi törvény értelmében mindenütt gyógyszerésszel működnek ezek a gyógyszertárak.

– A gyógyszertárba gyógyszerész kell és pont, mert a szakdolgozó csak a gyógyszerész felügyelete mellett dolgozhat – szögezte le Szabó Péter Balázs, aki a Magyar Gyógyszerészi Kamara somogyi szervezetének elnöke is. – A beteg a gyógyszerésztől tud szakmai tanácsot kérni, hogy megkapja azt a szolgáltatást, amire szüksége van. Ha a jövőben csak a szakasszisztens lesz személyesen jelen a patikákban, az gazdaságilag előnyös, de csak a jövő döntheti el, hogy valódi segítség-e a vidéknek, jegyezte meg. A törvénytervezet mögött erős gazdasági lobbi állhat, véli..."

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél