Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369
Web: www.mgyk.hu
/magyargyogyszereszikamara
Nyomtatható változat
2017. március 24.
Az EMMI és az MGYK stratégiai megállapodásának sajtóvisszhangja

MTI

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Emmi és a gyógyszerészi kamara

    Stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) csütörtökön Budapesten. A dokumentumot Balog Zoltán miniszter és Hankó Zoltán kamarai elnök írta alá.

    Az emberi erőforrások minisztere az aláírás előtt úgy fogalmazott, hogy az elmúlt hat évben a kormány megvédte a patikákat, a gyógyszerészek becsületét és ezzel együtt a gyógyszert vásárló betegek biztonságát.

    Balog Zoltán hangsúlyozta, a gyógyszerellátás nem elsősorban kereskedelmi tevékenység, hanem minőségi kérdés, amelynek biztosításához elengedhetetlenek a szakképzett gyógyszerészek.

    A miniszter emlékeztetett arra, hogy a gyógyszerészi kamarával való együttműködés még 2010-ben indult, aminek sok pozitív változása volt, a többi között az, hogy a 2006-os patikaliberalizáció előtti szinten van ismét a patikák gazdasági stabilitása. Mint mondta, a liberalizáció során egyfajta morális válság is kialakult a patikusok között, megkopott a hivatás, a szakma fénye.

    Az emberi erőforrások minisztere a terület nagyságát érzékeltetve elmondta, évente 60 millió gyógyszerész-beteg találkozás történik az ország 2318 patikájában. Szólt arról is, hogy míg 2010-ben a patikák egynegyede veszteséges volt, addig 2015-re ez 176 patikára csökkent, az adózott eredményük 2015-ben 24,5 milliárd forint volt.

    Balog Zoltán szólt arról, hogy a gazdasági stabilitás megteremtésén túl a szakgyógyszerészek is az orvosokéval megegyező béremelésben részesültek, a tavalyi 107 ezer forint után idén novemberben további 100 ezer forint emelést kapnak. A miniszter további pozitív változásként említette, hogy idén januártól a patikák ötven százalék feletti tulajdonrésze szakgyógyszerész kezében van.

    Hankó Zoltán kamarai elnök beszédében azt mondta, hogy 2010-re a gyógyszerészek szakmai, egzisztenciális és morális válságba kerültek, de az azóta megtett intézkedéseknek köszönhetően jelentős előrelépést sikerült elérni, és a mostanra kialakult gazdasági és jogi környezet biztosítja a gyógyszertárak hosszú távú, stabil működését.

    A köztestület elnöke ugyanakkor közölte, a gyógyszertárak gazdasági működtetését tovább kell erősíteni, hogy "megérje jól és becsületesen" dolgozni, továbbá fejleszteni kell a gyógyszerészi képzést, szakképzést, továbbképzést.

    A stratégiai együttműködési megállapodás révén a kamarának lehetősége lesz bekapcsolódni a területet érintő jogalkotási folyamatba, a joganyagok elkészítésébe.

 

kormany.hu

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/strategiai-egyuttmukodesi-megallapodast-kotott-az-emmi-es-a-gyogyszereszi-kamara

magyaridok.hu

http://magyaridok.hu/belfold/strategiai-egyuttmukodesre-lepett-az-emmi-es-gyogyszereszi-kamara-1513051/

magyarhirlap.hu

http://magyarhirlap.hu/cikk/83394/Egyuttmukodik_az_Emmi_es_a_gyogyszereszi_kamara

hirek.ma

http://hirek.ma/hirek/strategiai-megallapodas-az-emmi-es-a-gyogyszereszi-kamara-kozott

pestisrácok.hu

http://pestisracok.hu/novembertol-johet-az-e-recept/

2018-2021 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél