Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2023. január 11.
Az InfoRádió összeállítása a gyógyszerhiányról (szó szerinti leirat)

Gyógyszerhiány van, az okok között a háború is szerepel – InfoRadio, 2023.01.10. 12:00:00

Műsorvezető: Herczeg Zsolt

Szereplők: Ster Erika, gyógyszerész; Kőhegyi Imre, elnök, MGYK Baranya Megyei Szervezete; Szalai Viktor, háziorvos; Hankó Zoltán, elnök, Magyar Gyógyszerészi Kamara

Az alábbiakban az összeállítás szó szerinti leirata olvasható.

 

Mv.: Valóban hiányzik néhány fontos készítmény a patikákból, erősítette meg az ATV Híradójának Ster Erika gyógyszerész. 

– Keresik a forró italporokat, kombinált cold tablettákat, ezek sajnos nem kaphatóak. A nagykereskedők csak csökkentett mennyiségben tudják a rendelkezésünkre bocsátani.

Mv.: A Baranya Megyei Gyógyszerészkamara elnöke, Kőhegyi Imre szerint előbb-utóbb antibiotikumokból és hiány lehet.

Nyugat-Európában is antibiotikum hiány van. Az ukrajnai háború nagyon sok gyógyszert fölszív, rengeteg a beteg, rengeteg a sérült, akiknek antibiotikumra szüksége van. Illetve hát a Covid az a tavalyi évben nagyon leterhelte gyógyszergyártókat is.

Mv.: Szalai Viktor háziorvos a recept felírása előtt már inkább odatelefonál a patikába, hogy van-e, az igényelt gyógyszerből.

–  Én felírtam azt egy gyógyszert, amire gondoltam, és meg kellett tanulnom, hogy egy dolog, hogy felírom azt, amire gondolok, azt kell felírni, ami van.

 Mv: A gyógyszerhiány valóban egyre gyakoribb jelenség, de nem a patikák tehetnek róla, mondta az Inforádiónak a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, Hankó Zoltán.

–  Valódi gyógyszerhiányról elsősorban akkor beszélhetünk, amikor vényköteles, tehát receptköteles gyógyszer nem érhető el sehol az országban. Ugyanis a vény nélküli gyógyszerekből olyan nagyon sok van, hogy ott azonos hatású gyógyszerrel a beteg által keresett gyógyszert bármelyik gyógyszertárnál gyógyszerészt simán tudja helyettesíteni. A vényköteles gyógyszereknél pedig alapvetően nem akkor van probléma, hogyha ez a gyógyszer éppen nem szerezhető be, hanem akkor, hogyha az orvosnak nincsen információja arról, hogy melyik gyógyszer az, amelyik nem szerezhető éppen be, és ő ezt felírja. És az orvosnak megvan mindig a lehetősége arra, hogy olyan gyógyszert írjon föl, ami éppen beszerezhető vagy a gyógyszertárban helyettesíthető. És ennek a problémának a megoldására egyrészt vannak hivatalos adatbázisok, másfelől az orvost és a betegeket is minden gyógyszertárban szükséges információval el tudják látni.

Mv.:Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján található, rendszeresen frissített táblázatban összeállításunk elkészítésekor, kedden délben 1550 készítmény szerepel hiánycikként. A gyógyszerész kamara elnöke szerint ezt az adatbázist érdemes lenne összekötni az orvosokéval, hogy ne írjanak fel olyan gyógyszert, ami éppen nem kapható.

–  Az OGYÉI-nek a honlapján az érhető el, hogy melyik gyógyszerek azok, amelyek nem szerezhetők be országosan. Ugyanakkor az az információ is fontos az orvosnak és betegnek is, vagy egy éppen nem beszerezhető gyógyszer mikor válik ismét elérhetővé, tudniillik onnantól kezdve újra azt a gyógyszert tudja rendelni a betegnek. Az ehhez szükséges információ nagyon-nagyon egyszerű fejlesztéssel az egészségügyi informatikai rendszerekben megoldható. És hogyha ezt meg lehet oldani, akkor onnantól kezdve a gyógyszerhiányokkal kapcsolatos problémák döntő többségét meg lehet oldani.

Mv.: A gyógyszerhiány egyébként nem magyar jelenség, hanem uniós szintű probléma.

(https://infostart.hu/belfold/2023/01/10/gyogyszerhiany-van-itthon-az-ukrajnai-haboru-is-az-egyik-ok)

2018-2023 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél