Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924, Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu  Hivatali kapu: MGYK
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2019. április 3.
Az MGYK április 2-i sajtóbeszélgetéséről

Állami támogatásra szorulhatnak egyes patikák - pharnaonline.hu

Hiába nő évente 3-5 százalékkal a gyógyszerforgalom összértéke, a jelenleg érvényes árrés-rendszer okán ezt a dinamizmust nem követi a gyógyszertárak árrés-bevételének arányos növekedése. A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, Hankó Zoltán szerint ennek tudható be, hogy a patikák nem képesek kigazdálkodni az immár elengedhetetlen minimálbér illetve garantált bérminimum emelést, s korrekcióra szorul a kisforgalmú patikák jövedelmezősége is...

http://pharmaonline.hu/aktualis/cikk/allami_tamogatasra_szorulhatnak_egyes_patikak

 

Magyar Nemzet, 2019. 04. 03. 5. oldal

Rendezni kell a patikákban dolgozók bérét

A gyógyszertári vállalkozásokban az egy dolgozóra jutó átlagbér elmarad a nemzetgazdasági átlagtól és az egészségügyi bérrendezéssel sem tud lépést tartani – derült ki a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) legújabb elemzéséből.

Hankó Zoltán, a kamara elnöke a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt hét-nyolc évben sikerült felszámolni a gyógyszertári vállalkozások veszteségeit és eladósodottságát, illetve egyensúlyba került a patikák készletgazdálkodása, azonban a személyi javadalmazás kérdését még rendezni kell…

… A korrekcióhoz Hankó Zoltán szerint szükség lenne a kis forgalmú patikák működési feltételeinek javítására, valamint a nagyon olcsó és nagyon drága gyógyszerek támogatására.

 

Népszava, 2019. 04. 03. 4. oldal

Növelnék az árrést a patikusok 

A kis és közepes forgalmú patikák biztonságos működtetéséhez mintegy 1015 milliárdos többletforrást vár a szakma a kormányzattól – derült ki a Magyar Gyógyszerészi Kamara keddi háttérbeszélgetésén. A köztestület elnöke, Hankó Zoltánszerint az elmúlt hét-nyolc évben sikerült jelentősen mérsékelni a gyógyszer tárak veszteségeit és az eladósodásukat, de a stabil, kiszámítható működtetésükhöz nem biztosít kellő fedezetet a jelenlegi árréstömeg és az emellett érkező állami támogatás….

… Hankó Zoltán hozzátette: a kamara két javaslatcsomagot is meg fogalmazott. Az egyikben a patikai árrés korrekcióját kérik, a másikban a bérhelyzet javítására tettek javaslatokat. A gyógyszertáraknak a támogatott orvosságok forgalmazásából évente 49 milliárd forint vállalkozási bevételük keletkezik….

Kormányzati intézkedésre szorulnak egyes gyógyszertárak - infostart.hu

Az országban működő 3000 gyógyszertárból évek óta mintegy 130 vállalkozás veszteséges. A gyógyszertárak működése tehát stabil, de a foglalkoztatottak bérezése elmarad a nemzetgazdasági átlagtól -– mondta az InfoRádiónak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara elnöke a 2017-es adatokat elemezve.

https://infostart.hu/belfold/2019/04/02/kormanyzati-intezkedesre-szorulnak-a-gyogyszertarak

 

Csak állami forrásból tudnák emelni a gyógyszerészek béreit – vg.hu

...Sohajda Attila megjegyezte, hogy a patikai ágazat nehezen tud lépést tartani az elmúlt három év minimálbér- és garantált bérminimum-emeléseivel. Ez különösen igaz a kis- és közepes forgalmú gyógyszertárakra...

https://www.vg.hu/kozelet/kozeleti-hirek/csak-allami-forrasbol-tudnak-emelni-a-gyogyszereszek-bereit-1440157/

 

Szint alatt a gyógyszertári vállalkozásokban az átlagbér - weborvos.hu

A kamara szerint ahhoz, hogy a patikák a szükséges béremeléseket ki tudják gazdálkodni, újabb költségvetési források szükségesek.

https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/szint-alatt-a-gyogyszertari-vallalkozasokban-az-atlagber-251422

 

 
2018 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA