Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2021. január 13.
Az okoskodások ideje lejárt – Hankó Zoltánt kérdeztük

Az okoskodások ideje lejárt – Hankó Zoltánt kérdeztükA gyógyszerész szakmai és erkölcsi kötelessége a betegei tájékoztatása, a hitelesség alapja pedig a példamutatás – tartja dr. Hankó Zoltán, akit a gyógyszerészek vakcinációjával kapcsolatban kérdeztünk.

 

– Elnök Úr! Ön már oltakozott?

– Igen. Hétfő délelőttre (január 11. – a szerk.) szervezett időpontot dr. Nagy Vilmos a Pest megyei szervezet elnöke több megyei kollégámmal együtt nekem is a János kórházban kialakított oltóközpontba.

– Milyen volt?

– Konkrét időpontra hívtak be és pár percen belül megtörtént az oltás, amire lassan egy éve sok kollégámmal együtt várok. Az aggodalmaskodást egyik pillanatról a másikra felváltotta a remény, hogy rövidesen újra normális életet élhetünk. Február 1-én kell visszamennem a második oltásra. Ahogy hallom a kollégáimtól, az országban szinte mindenütt nagyon készségesek az oltást végző szakemberek.

– Kedd délutánra dr. Nyíri Lászlóval a Területi Elnökök Értekezlete elnökével rendkívüli ülésre hívták össze a területi elnököket. Ott az egyik téma a védőoltásokkal kapcsolatos informálódás és egyeztetés volt. Mi hangzott el?

– Hadd kezdjem azzal, hogy mind a 21 szervezet elnöke részt vett az értekezleten és egyenként számoltak be arról, hogyan állnak a megyéjükben. A kamarai előregisztráció kapcsán már látni lehetett, hogy felfokozott az érdeklődés a gyógyszertári dolgozók körében, beleértve az asszisztenseket és a többi gyógyszertári munkatársat is. Ezt igazolták vissza a területi elnökök is. A közvetlenül karácsony előtt megnyílt és január első napjaiban lezárt előregisztrációval több mint 4200 kollégánk élt. Adataikat az Egészségügyért Felelős Államtitkársággal történt egyeztetés után, január 6-án megyénkénti bontásban küldtük el a területi szervezetekhez azzal, hogy koordinálják a regisztráltak vakcinálását, és segítsenek azoknak is, akik ez után akarnak regisztrálni. Ezzel párhuzamosan az Államtitkárság értesítette az Operatív törzset a területi kamarai szervezetek bekapcsolódásáról.

Van olyan elnök, aki arról számolt be, hogy megyéje oltóközpontjának vezetője megelőzte őt a bejelentkezéssel. Máshol a kamarai elnök bejelentkezésére indult el az együttműködés, de a beszámolók alapján szinte mindenhol zökkenőmentes a koordináció a kamarai szervezet és az oltóközpont között. Van olyan megye, ahol az oltóközpont csak az időpontot jelzi és a kollégáink közvetlenül regisztrálnak. Számomra a legimponálóbb a Pest megyei ügyintézés, ahol az elnökünk több budapesti és Pest megyei oltóhellyel felvette a kapcsolatot és egy olyan együttműködést alakított ki, ahol az oltóközpontok neki jelzik, hogy hol, mikor és hány kamarai regisztráltat tudnak fogadni, az elnök pedig egy online felület segítségével nagyon gyors és személyre szabott ügyintézést tud biztosítani a kollégáinknak. Az értekezleten példaként elmondta, hogy az egyik budapesti oltóközpontból szombaton délután jelezték, hogy vasárnap 100 kollégát tudnak fogadni és egy órán belül sikerült az összes helyet névre szólóan lefoglalnia. Ugyanakkor tény, hogy van olyan szervezet is, ahol még nem teljesedett ki ez a fajta együttműködés. A jó gyakorlat átadásában az elnökök egymásnak is segítséget ajánlottak.

– Az elhangzottakat Nyíri elnök úr összegezte és Ön is értékelte.

– Igen. Nyíri elnök úr megköszönte mindenkinek az aktivitást. Fontosnak tartom, hogy a Kamara továbbra is minden megyében mindenkinek segítsen, függetlenül attól, hogy gyógyszerész vagy asszisztens, és azokat is igyekezzenek meggyőzni, akik még nem éltek a regisztráció lehetőségével. Mindenkiért felelősséggel tartozunk és szeretném, ha minden kollégánk tudna élni az egészségügyi szakemberek számára biztosított priorizálás lehetőségével. Másfelől a gyógyszerész szakmai és erkölcsi kötelessége a betegei tájékoztatása, a hitelesség alapja pedig a példamutatás. Így is túl sok kárt okozott a megítélésünknek egy gyógyszerészi diplomájára etikátlanul hivatkozó politikai pankrátor.

– Egy korábbi felhívásban szóba hozta az embereket elbizonytalanító társadalmi vitát.    

– Most is szóba került. Lehetett vitatkozni, amíg nem volt vakcina, bár most is megdöbbent, hogy a látszólag a vakcinákról szóló viták valójában az intézményrendszerünkbe vetett bizalom lerombolásának az eszközei lettek. A vakcina megérkezett és az okoskodások ideje lejárt.

– Úgy tudom, hogy a Kamara működőképességét is megemlítette.

– Vezetőtársaimnak már többször mondtam, és ez tegnap is elhangzott, hogy lehetetlen a Kamara normális működését biztosítani személyes kapcsolatok nélkül. Ezért elvárom, hogy minden kamarai vezető minél előbb oltassa be magát, függetlenül attól, hogy az országos vezetésben, vagy valamelyik területi szervezet munkájában vesz részt. Fontosnak tartom, hogy minél hamarabb újra normális keretek között működhessenek a testületeink és bizottságaink.

– Hadd térjünk át más témákra, hiszen legutóbb a köztestületi napot megelőzően készült Önnel interjú, és nemcsak a védőoltásokról egyeztettek tegnap.

– Várható, hogy hamarosan megjelenik egy olyan kormányrendelet, amely a kistelepüléseken élők gyógyszerekhez jutását segítheti. Örömmel jelentem, hogy nem lesznek sem automaták, sem nagykereskedőkhöz kötött speditőr cégek. Egy olyan megoldás körvonalazódik, ahol a közelben működő gyógyszertárakra támaszkodnak. Ezt az első lépésnek tartom a vidék gyógyszerellátásának és gyógyszertáraink megerősítésének folyamatában.

A Kamara szűkebb vezetői körében hosszabb ideje egyeztetünk arról, hogy a tagdíjakkal érdemes lenne foglalkozni. A Kamara működése stabilizálódott, és látjuk a járvány miatti feszültségeket is. Az idei tagdíj-mértékekben nincs mozgásterünk, de arra kértem a területi elnököket, hogy mire ismét tarthatunk küldöttközgyűlést, alakítsanak ki egy olyan álláspontot, amely a Kamara működőképességének biztosítása mellett igazodik a kialakult helyzethez.

Több helyről jutott el hozzám olyan információ, hogy különböző cégek brutális díjakért ajánlanak adatvédelmi szolgáltatásokat gyógyszertáraknak, miközben korrekt és méltányos megoldások is a rendelkezésünkre állnak. Vezetőtársaimat arra kértem, segítsenek kollégáink tájékoztatásában.

Beszámoltam az új FoNo-val kapcsolatos előkészületekről és arról is, hogy egy, a Kamara közreműködésével előkészített vitaminkombináció megjelenése várható a közeli jövőben. Ez az immunrendszer erősítésének céljával került fejlesztésre. Úgyszintén jeleztem, hogy a képzési és kimeneti követelmények megújítását követően, amivel lezárulhat a szakképzés és a graduális képzés éveken át tartó megreformálásának előkészítése, idén a Kamara a továbbképzés rendszerének újragondolását központi kérdésként kezeli. Ebben szintén számítok a területi szervezetek együttműködésére. És végül, de nem utolsó sorban a területi elnökök tájékoztatót hallgattak meg az MGYK Facebook-csoportjának elindításáról is, amelyben a szervezés felelőse a közreműködésüket kérte.

B. Zs.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél